A SZERKESZTŐSÉG POSTÁJÁBÓL

2017.10.05. 12:43

Kisgérestől Kassán át, Királyhelmecig vezetett a szolnoki csoport élményekkel teli útja

A ­Bereczki Máté Gazdakör kicsi, de lelkes delegációja részt vett a Bodrogköz szlovákiai részén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Demény István

Kisgéresen működő POLYHOS Szőlészek és Borászok Társulata által szervezett igényes és mozgalmas Nyárbúcsúztató rendezvényen.

Azért csak ennyien mentünk, mert itthon, Szolnokon, a Civil Kavalkádon szolgált a gazdakör lelkes csapata, és a végelszámolásnál kiderült, hogy kilencszáz(!) adag mustot fogyasztottak az érdeklődők.

Miután megérkeztünk Kisgéresre, gazdag reggelivel várt minket a társulat egyik tagjának családja. A meglepetés az volt, hogy a ­reggeli után azonnal következett a pompás ebéd, aminek csak töredékét tudtuk elfogyasztani. Ezt pedig azért jegyzem meg, mert a főétel knédli körítéssel készült.

Ez pedig a szlovákok nemzeti eledele – ezzel akart kedveskedni nekünk a ház igazi magyar asszonya. Aztán útra keltünk ­Kassára. Ott a város történelmi nevezetességeit mutatta be ­Géresi Pál, a társulat vezetője. Este a kisgéresi pincék rejtelmeivel és értékeivel ismerkedtünk. Jó hangulatban tértünk nyugovóra.

A következő napon a környékbeli községekben található kastélyokat látogattuk meg és megtekintettük a Királyhelmecen működő Majláth­ múzeum időszaki és állandó kiállításait.

Délután igazi nyárbúcsúztató rendezvény résztvevői lehettünk, ahol a pici töltött káposztás vacsora után a helyi boroké volt a főszerep. Kellemes beszélgetések közepette múlattuk az időt, sok kedves ismerőst szereztünk magunknak.

Fotós: Demény István

Utolsó nap a hazautazás volt a program, de azért ide is beiktattunk egy kis szakmai eseményt: Mádon egy cégvezető, Mátyás Szabolcs tartott tartalmas tájékoztatót a gyógyító ásványok területéről, működésükről.

A pontot az i-re a Lillafüreden elköltött közös ebéddel tettük fel, ezután a száz kanyarral büszkélkedő felsőtárkányi úton ereszkedtünk az Alföld irányába, és délután érkeztünk haza.

Demény István alelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!