Szolnok

2017.10.06. 17:28

Nyolcezer lakásban végre beindult a távfűtés

A szokatlanul hideg kora ősz miatt már az október tizenötödikétől érvényes fűtési szezon előtt sokan kérvényezték az Alfa-Novától a távfűtés elindítását.

Szarvák Cintia és Gulyás Norbert Széchenyi-lakótelepi lakásában is tegnap melegedtek fel a radiátorok

Fotó: Csabai István

A szolgáltatás megkezdésének időpontját egyrészt rendelet, másrészt a hetvenes években kiépített technológia is meghatározza.

– Egyre jobban hűl le a lakás…, a lányom föltette ezt a dupla függönyt, hogy ez is fogjon valamit – nyit ajtót az Ady Endre út egyik társasházának földszintjén Varga Béláné.

Az idős asszony azt mondja, nagyon korán jött a hideg, és mivel pince van a lakása alatt, hamar kihűltek a szobák. Az Alfa-Nova Kft. a tömeges kérvényezés, valamint a napi átlaghőmérséklet hétvégi várható alakulása miatt csütörtökön beindította a fűtést.

Azokban a társasházakban, ahol kérték, és azokban, amelyikben automatikusan indítják, amennyiben azt egy 2005-ben alkotott rendeletbe foglalt hőmérsékleti értékek indokolják.

A jogszabály szerint a közös képviselő megrendelése alapján a fűtési idény előtt, illetve után harminc nappal írásban lehet kérni a fűtés bekapcsolását.

Amennyiben egy napon át tíz fok vagy két napon át tizenkét fok alatt marad a hőmérséklet, akkor az Alfa-Nova Kft. az előzetes igénybejelentéssel élő épületek esetében kérés nélkül, a többi épület esetében pedig megrendelés alapján indítja a fűtést, tudtuk meg.

– Ez a piros itt a fűtőmű, ami a Szolnok Ispán körútig, az Ady Endre úton át egészen a városházáig szolgáltatja a meleg vizet és a fűtést külön-külön vezetéken – mutatja egy papíron a Móra fűtőmű körzetének alaprajzát Horváth István, az Alfa-Nova igazgatója.

Azt magyarázza, miért lehetetlen a fűtési szezon előtt csak egy-egy társasházban beindítani a távfűtést.

– Szolnokon három nagy fűtőmű van, a Széchenyin, a Mórán, és a vasútállomásnál, egy kisebb pedig a Vegyiművek-lakótelepél – sorolja Horváth István. – az országban eltérőek a rendszerek, van, ahol különböző csövön megy a meleg víz és a fűtés, és van olyan, ahol magában az épületben.

Utóbbi esetben könnyebb beindítani csak annak az egy társasháznak a fűtését, de itt, Szolnokon, a hetvenes években ez a hőközpontos rendszer épült ki.

Szarvák Cintia és Gulyás Norbert Széchenyi-lakótelepi lakásában is csütörtökön melegedtek fel a radiátorok

A rendszer beindítása nagyon sok pénzbe kerül, amit a fogyasztónak kellene megfizetnie. Ami azt jelentené, ha egy vagy két társasház igényelné a távfűtést, az ott élőknek kellene a fűtőmű beindításának teljes összegét kifizetnie. Ezért van szükség arra – mondja az igazgató, – hogy tömegesen kérjék a lakosok a fűtés beindítását.

A távhőszolgáltatásnál mindig az volt az alapelv, hogy akkor kell fűteni, és úgy kell fűteni, hogy átlagosan legalább húsz fok legyen. Ehhez számolták ki 2005-ben az egy nap 10, és két nap 12 fokos átlaghőmérsékletet, a rendeletet akkor civilek, a fogyasztóvédelem és a szakemberek is rendben találták.

Szolnokon összesen 8700 távfűtéses lakás van, a társasházak mintegy 85 százaléka kérte a pótfűtést. Az igazgató a fentiekhez hozzátette, körülbelül egy nap, ameddig minden lakásban megfelelően működik majd a rendszer.

Teljes fokozatra kell kapcsolni

Az Alfa-Nova Kft. vezetője felhívta a figyelmet, hogy a fűtés indításakor minden radiátornak teljesen kinyitva, azaz ötös fokozaton kell lennie két-három napon keresztül, hogy a légtelenítés megtörténjen.

Mivel ezt sokan elfelejtik, vagy nem veszik komolyan, ebből adódhatnak panaszok. Horváth István azt is elmondta, mivel a társasházak eltérő távolságra vannak a hőközpontoktól, ezért van az, hogy míg egyes lakások hamarabb, addig mások jóval később kezdenek el felmelegedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!