ZAGYVARÉKAS

2017.10.31. 13:53

Serfőző Simon betöltötte hetvenötödik évét, szülőfalujában sem feledték el

A puszta porából ­arnasszusi magasságokba ívelő pálya, közel harminc kötet, egy saját kiadó, Kossuth- és ­József Attila-díj és számos elismerés… – röviden így összegezhetnénk a zagyvarékasi kötődésű író, költő ­Serfőző Simon­ életútját.

Serfőző Simon (jobbra) Buda Ferenccel (balra) és Ágh Istvánnal ünnepelt együtt

Fotó: Mészáros János

A költő hetvenötödik születésnapját ünnepelhette­ a napokban, a jeles­ alkalomról természetesen szülőfalujában is megemlékeztek egy nagyszabású irodalmi délutánon.

Az évfordulót a költő két neves pályatársával, az egykori Hetek költőcsoport rajta kívül még élő két tagjával, Ágh Istvánnal és Buda Ferenccel, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas költőkkel ünnepelhette együtt.

Serfőző Simon a zagyvarékasi tanyavilágából indult el az irodalmi magaslatok meghódítására, volt gyári munkás, majd népművelő, rovatvezető, költő, író, szerkesztő, sőt könyvkiadó. Írt verset, prózát, színdarabot, a hatvanas években egy ideig a Szolnok Megyei Néplapnál is dolgozott.

Gyermekkora színtere máig meghatározó jelentőségű művészetében, falujától pedig a való életben sem szakadt el, mai napig rendszeresen visszajár.

Bár az egykori tanya mára az enyészet martalékává vált, a faluban vásárolt szülői ház ma is áll és hazavárja. Ahogy a ­rékasiak is. De a születésnapi rendezvényre még Mesterszállásról, Nagykátáról, sőt, még Székesfehérvárról is érkeztek tisztelői.

Hetvenöt év nem kis idő, az ember ilyenkor előszeretettel tekint vissza az elmúlt évekre.

– Én nem készítettem számvetést – vallotta meg a ­költő –, bár ez így nem teljesen igaz. Ha nem is erre az évfor­dulóra, de készült egy összegzés, verseimet gyűjtöttem össze egy kötetbe.

– Előbb-utóbb csak megjelenik, és akkor olvasóim is meggyőződhetnek ­róla, mire vittem, mire nem, érdemes-e a figyelmükre ez az életmű. Jó lett volna, ha bővebb lett volna, ha még jobb lett volna, de ennyi telt tőlem.

Serfőző Simon (jobbra) Buda Ferenccel (balra) és Ágh Istvánnal ünnepelt együtt
Fotós: Mészáros János

– Sok mindent meg kellett volna még írni, örökké van bennem egy ilyen hiány, bár azt hiszem, a lényeget megírtam, de sok fontos részlet elkerülte figyelmemet, amire csak később döbbentem rá.

– Ha a kezembe kerül egy régebbi szövegem, időnként van olyan érzésem, hogy ki lehetett volna még bővíteni, de ilyen alapon az ember állandóan csak javítgathatná a műveit.

– Serfőző Simon a népi írók, népi költők hagyományait folytatja. Nagyon mélyről érkezett, a tanyavilágból, erre a világra építve a teljes magyarságért érzett felelősséget bontja ki a verseiben – fejtette ki a rékasi irodalmi megemlékezésen is előadásában dr. Jánosi Zoltán József­ ­Attila-díjas irodalomtörténész.

– ­Megrázó az, ahogy az elnéptelenedő faluról, a falvak melletti tanyákról beszél. Pályájának második felében a teljes nemzetben kezdett gondolkodni, és folyamatosan figyelmeztet a magyarság feladataira, arra, hogy mit kell tenni megmaradásunkért.

„Úgy gondolom, ez a magyarságért vállalt felelősségtudat és ennek hirdetése a költő művészetének legnagyobb értéke”

– foglalta össze.

A költő jegyzetei, versvázlatai közben szépen gyarapodnak, a közeljövőben várható a kész művek nyomtatásban ­való megjelenése is.

– Az utóbbi években értek olyan új élmények, közösségi, közéleti benyomások, melyek egyébként is foglalkoztatják az embereket, engem pedig arra ösztönöznek, hogy megírjam őket.

– Úgy érzem, van még tennivalóm. Zagyvarékassal sem szakad meg a kapcsolatom, ugyanúgy hazajárok majd, mint eddig – foglalta össze terveit az ünnepelt költő.

Serfőző Simon

Született: 1942. október 24.

Foglalkozás: író, költő, a Felsőmagyarország Kiadó alapítója és vezetője, az Új Holnap munkatársa, Felesége: Anga Mária meseíró, költő

Díjai: Radnóti-díj (1979), József Attila-díj (1991), A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1994), Kölcsey-díj (1994), Balassi Bálint-emlékkard (2008), Kossuth-díj (2016).

A Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!