KINEK VAN IGAZA?

2017.11.09. 17:23

Forrnak az indulatok Martfűn – egy helybéli kitördelte a facsemetéket, szerinte nyomós oka volt rá

Kitördelték a hétfőn ültetett úgynevezett életfák egy részét Martfűn. Az elkövető, Szabó Tamás vállalta tettét, sőt, mi több: a nyilvánosság előtt nevét és arcát is. Szerinte provokáció történt az önkormányzat részéről.

Szabó Tamás és felesége, Tünde térképekkel próbálják igazukat bizonyítani

Fotó: Csabai István

– Felháborító, hogy az újszülött gyermekeknek ültetett fákat valaki kiszedte, kettétörte – meséli egy martfűi asszony, aki úgy hallotta, ugyanez az illető a polgármesteri hivatalban rángatta meg a polgármestert és egy másik kollégáját is. Nem titok: egy helyi vállalkozóról, Szabó Tamásról van szó.

– Szabó Tamással több problémája is van az önkormányzatnak. Két önkormányzati utunkat is lezárta, melyek mellett az ő földterületei találhatóak – mondja dr. Papp Antal polgármester.

– A Tiszahajlat út egyik végén (ahol a saját háza is található) kerítést épített, a másikon teherautó-pótkocsikkal torlaszolta el az utat, hogy azt más ne használja. Minderről fényképeink is vannak.

– A horgászok nem egy alkalommal kerestek meg bennünket, hogy emiatt nem tudnak lemenni a folyóhoz. Máshol kötelet feszített ki, veszélyeztetve a biciklisek, motorosok épségét. Az ügyben feljelentés történt, az most bíróság előtt van.

– Hétfőn pedig már a faültetésünket is tönkretette, a növényeket kiszedte, kitördelte. Mindezt azzal indokolta, hogy a fák veszélyeztetik a repülés biztonságát…

A településvezető elmagyarázza, Szabó Tamásnak magán-repülőtere van, közvetlenül a város mellett. A füves fel- és leszállóhelyet pár éve alakította ki a Temető út és a 442-es út közötti részen, saját területén és az önkormányzati területen, lakossági tiltakozások ellenére.

Dr. Papp Antal hozzáteszi, hivatalosan semmilyen reptérről nem tudnak Martfűn, hisz erről értesítést semmilyen hatóságtól nem kaptak. (Szabó Tamás honlapunknak megmutatta a szakhatóságoktól kapott működési engedélyt.)

– Kíváncsi lennék, a hatóság hogyan járna el, ha a Hősök terére, Budapestre kérne egy leszállópályára engedélyt valaki, vajon megkapná az illető? – kérdi némi iróniával.

A polgármester hozzáfűzi, a fakitördelést Szabó Tamás azzal nyomatékosította, hogy bement hozzá a hivatalba, majd megrángatta őt, egy kollégáját úgyszintén, őt még kint, a helyszínen.

Papp Antal polgármester állítja, a rendőrség nem volt elég szigorú

– Természetesen kihívtuk a rendőrséget, szerintem ez kimeríti a garázdaság és a hivatalos személy elleni erőszak fogalmát – vélekedik dr. Papp Antal, de lehet, hogy téved.

A Szolnoki Rendőrkapitányság a farongálásnál tulajdon elleni szabálysértésben folytat eljárást. És az állítólagos rángatás sem testi sértés, inkább csak becsületsértés (az sem biztos, hogy megvalósult), így a rendőrség az ügyet az illetékes járásbíróságnak küldte át.

– Ha a kapitányságon a rendőrkapitányt megrángatná az egyik ügyfél, vajon akkor hogyan járnának el az ügyben? Ráadásul a rongálási érték meghaladja az ötvenezer forintot, így szerintem büntetőügyben kellene hivatalból vizsgálódnia a rendőrségnek – vélekedik dr. Papp Antal.

Az ügyben senki nem elégedett. A polgármester szerint a rendőrség nem volt elég szigorú és határozott – példaként hozta fel a szolnoki rózsakerti rongálást is, ahol a hatóság garázdaság és rongálás vétség elkövetésében nyomozott. És sértettnek érzi magát a másik fél, Szabó Tamás is.

– Az egész egy provokáció – állítja az egyébként tiszaföldvári férfi és felesége, Tünde. – Az egész ügy a kilencvenes évekre nyúlik vissza, akkor vásároltunk meg két nagyobb földterületet Martfűn. Mindkettőn van egy-egy olyan közút, melyre évtizedekkel ezelőtt ígéretet kaptunk, hogy eladják nekünk.

Szabó Tamás és felesége, Tünde térképekkel próbálják igazukat bizonyítani
Fotós: Csabai István

Tamás azt mondja, a folyamatos jogszabályváltozások miatt azonban ez a mai napig nem történt meg. Ezt a két utat csak ők használják, hiszen az egyik mellett csak a folyó és a házuk, a másik mellett szántóföld található.

A két útért cserébe felajánlottak a városnak egy temető melletti földterületet (melyen még sírok is vannak), ide parkolót lehetne építeni az önkormányzatnak. De a garázssor melletti részt is odaadnánk, hogy a kocsitulajdonosok könnyen meg tudjanak ott fordulni.

– Megelégeltük, hogy a házunkhoz vezető utat sokszor csak lopási szándékkal használják. Igen, éjszakára lezárjuk ezt, persze, gyalog meg lehet közelíteni. A reptérre vezető úton pedig azért volt kifeszítve drót színes szalagokkal, mert légügyi hatósági előírás, hogy senki ne csámborogjon a leszállópályán.

Nagyon szerencsétlen helyzet, hogy a repteret kettészelő földúthoz (mely mellett esővíz-elvezető csatorna is van) ragaszkodik az önkormányzat, azt nem adja vagy cseréli el.

Nemrégiben betontáblákkal fedtük be a csatornát, hogy egyik részről a másikra át tudjunk járni. Erre azt utasításra felszedték. Most pedig éppen az út mellé ültették a fákat, keresztbe a leszállópályán.

Igen, elöntött a méreg a tehetetlenség miatt, és kiszedtem azokat. De ígérem, pótolom, és elültetem a fákat máshová, hogy egy gyermek, egy család se károsodjon. De nem egy reptér közepére… Az pedig, hogy megrángattam volna a polgármestert, valótlan állítás – teszi hozzá a férfi.

Kétszáz méter elég lenne az ultrakönnyű gépeknek?

Szabó Tamás térképen mutatja: az önkormányzati úttal-csatornával kettészelt reptér egyik felén hangárt szeretne építeni, a másikon van valójában a kétszáz méteres le- és felszállópálya. Ez a kétszáz méter elég az ultrakönnyű repülőknek.

A faültetés éppen a két telek határán volt, keresztbe a reptéren. Tamás szerint, ha azok a fák megnőnének, az már veszélyeztetné a repülés biztonságát. A polgármester szerint a lakosoknak nem tetszik a reptér működése, félnek a zajtól, attól, hogy a gépek alig pár száz méterre repülnek csak el otthonaiktól.

Tamás szerint 2014-ben, amikor megalakult a Martfűi Városi Sportegyesület Repülő Szakosztálya, Martfű még fejlődési lehetőséget látott a repülőklub létrejöttében…

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!