SZOLNOK

2017.11.10. 11:30

A francia nagykövetnek is ízlett a szolnoki szakácsok kifinomult vacsorája

Lenyűgözték főztjükkel az Escoffier nemzetközi lovagrend szolnoki csoportjának tagjai a francia nagykövetet. Tavasszal már a rezidencián főznek, természetesen valami „franciásat” vagy néhány újragondolt magyar finomságot.

A francia nagykövet még fotót is készített a lovagokról

Forrás: Beküldött fotó

A francia nagykövet, Eric Fournier és felesége is ellátogatott az Escoffier vacsoraestre, a Garden Hotelbe.

Érdemes tudni, a francia Auguste Escoffier a modern gasztronómia szülőatyja, akiről minden évben születésnapján emlékeznek meg a világ szakácsai egy páratlan vacsorasorral, melyet pontosan 99 vendégnek készítenek el.

A századik teríték pedig – melyet érintetlenül hagynak – Auguste Escoffieré, így tisztelegnek a híres, 19. századi séf előtt.

– Ezen a vacsorán természetesen francia ételsort állítunk össze, minőségi alapanyagokból – meséli a szolnoki Csomor Gábor séf, a vacsora egyik „főszakácsa”, aki a levesért volt felelős.

– Egyebek között klasszikus mangalica-nyúl pástétomot készítettünk savanyított zöldségekkel, konfitált szürkeharcsát folyami rákkal, zöldborsót citrombefőttel, mentás-uborkás petrezselyemsörbetet, báránygerincet kakastaréjjal és csokoláde mousse-t sós karamellel, birsalmasajttal.

Jakobicz Józsefné a desszertet tálalja a vendégeknek
Forrás: Beküldött fotó

A menüsort és az ételek készítését a szakácsok fejben számtalanszor végiggondolták, sőt, októberben próbafőzést is tartottak, ekkor választották ki a menüsorhoz illő borokat is.

– Természetesen mindent végigkóstoltunk, összepróbáltunk, néztük a színeket is. Ekkor derült ki például, hogy a csúcsszuper kombi konyhai gépben nem sül meg szépen a libamáj. Maradtunk Escoffier módszerénél: végül hagyományos sütőben készítettük el – meséli Gábor

Hozzátette, a gálavacsora ételsorát négy séf (Vomberg Frigyes, Csomor Gábor, Zoboki Zoltán és Garzsik Péter) két napon át készítette, de igen sokan segítettek a kezük alá. Még a szolnoki „Keró” középiskola legkiválóbb szakácstanulói is beálltak a sorba, a lovagrend ugyanis különös hangsúlyt fektet a fiatal generáció oktatására.

Két új lovagot is avattak. Vomberg Frigyest (képünkön) és Jakobicz Józsefnét
Forrás: Beküldött fotó

– Bár az elkészített ételek bonyolultnak tűnnek, valójában igen egyszerűek – folytatja Gábor.

– Kevés fűszert használtunk, több egyszerű ízt kombináltunk – magyarázza Csomor Gábor, aki szerint éppen ez nyerte el a nagykövet tetszését. Eric Fournier külön megjegyezte, abban, hogy egyre több francia turista érkezik hazánkba, nagy szerepe van a gasztronómiának, a jó konyhának.

– Eric Fournier a vacsora után külön gratulált nekünk és meghívott egy, a rezidenciáján tartandó bemutatkozásra – fűzi hozzá Zoboki Zoltán, aki elmeséli, a francia kultúra napján, az egyik legfontosabb ünnepen kapnak lehetőséget a lovagrend szolnoki csoportjának tagjai a bemutatkozásra a nagykövetségen. Ezen a napon számos vendég érkezik a rezidenciára a világ minden tájáról.

– Nem hibázhatunk. Hogy mivel fogjuk majd a jelenlévőket lenyűgözni, nem tudom, de én nem feltétlenül ragaszkodnék a tiszta francia ételekhez. El kell felejtenünk, hogy a magyar gasztronómia csak paprikát és lecsót használ.

„Miért ne lehetne újragondolt, modern magyar finomságokat feltálalni?!”

– Amúgy pedig ne nézzük le a magyar konyhát: annak idején még Auguste Escoffiernek is volt egy magyar séf tanítványa, ő ismertette meg hazánk konyhájával, hatására került be híres szakácskönyvébe a paprikás csirke és a gulyás – mondja Zoboki Zoltán.

A francia nagykövet még fotót is készített a lovagokról
Forrás: Beküldött fotó

A vacsoraesten két új lovagot is avattak: Vomberg Frigyest, aki a lyoni Bocuse d’Or világversenyen negyedik helyezett magyar csapat kapitánya volt és Jakobicz Józsefné cukrászmestert. A francia rezidencián természetesen ők már mint „teljes értékű” lovagok főznek az illusztris vendégeknek.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!