SZOLNOK

2017.11.03. 12:45

Ülésezett a Megyei Foglalkoztatási Paktum Fóruma

A megyei foglalkoztatási paktum célja, hogy feltárják a megye foglalkoztatási nehézségeinek okait, hozzájáruljanak a foglalkoztatást elősegítő programok megvalósításához, és a humánerőforrás fejlesztéséhez.

További fontos cél, hogy képzések szervezésével, a különböző hátrányos helyzetű célcsoportoknak – például 25 év alattiak, gyedről, gyesről visszatérők, szakképzetlenek – és a munkáltatóknak nyújtott támogatásokkal, a helyi termékek készítésének és fogyasztásának ösztönzésével, gyakorlatorientált szakképzések propagálásával segítsük a gazdaság valós igényeinek megfelelő szakképzett munkaerő biztosítását, ezáltal hozzájáruljunk a munkaerőhiány csökkentéséhez – mondta el Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a foglalkoztatási paktum fórumának október végi ülése kapcsán.

A Paktumszervezet a projekt zárásáig – 2020. február 29-ig – 867 fő bevonását vállalta a munkaerőpiaci programokba. Az indikátorszám teljesítése érdekében vált szükségessé a Szolnok Megyei Jogú Város területén és a járásokban működő helyi foglalkoztatási paktumoktól való területi és tematikus lehatárolás pontosítása, valamint ezek átvezetése a már elkészült megyei gazdasági és foglalkoztatási fejlesztési stratégiában.

Az ágazati lehatárolás szerint a turisztikai fejlesztésekhez, az egészségügyi és szociális ellátásokhoz, a gyermekintézményekhez és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokhoz kapcsolódó munkaerőpiaci programok és támogatások a megyei paktum hatáskörébe tartoznak.

Eredetileg a területi lehatárolás szerint Szolnok Megyei Jogú Város foglalkoztatási paktuma a megyeszékhely területére, a megyei paktum illetékessége a megye többi 77 településére terjed ki.

A mostani módosításnak megfelelően a jövőben a megyei foglalkoztatási paktum segíti azon munkavállalók elhelyezkedését, akik a megye területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő járásban kívánnak munkát vállalni.

A nyár folyamán megkezdődött a megyei foglalkoztatási paktum keretében bevont munkaerőpiaci résztvevők képzése, és októberben már több mint 60 álláskereső foglalkoztatásához járult hozzá a szervezet bér- és járulékjellegű támogatásokkal – mondta el Kovács Sándor a fórum ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!