ÚJ AUTÓK/FRISSÍTVE

2017.12.18. 12:37

Hatvanhárom új szolgálati autót kapott a megyei rendőrség (videó, galéria)

Hatvanhárom új szolgálati gépjárművel gazdagodott a megyei rendőr-főkapitányság, melynek köszönhetően a járőrautók átlagos életkora a megyében hét évről négy évre csökkent. Az Audi, Volkswagen, Skoda, Mercedes és Suzuki típusú gépjárműveket hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a szolnoki Repülőmúzeum udvarán.

– A rendőrség napi tevékenységében a gyors reagálás, a szolgálati feladatok biztonságos ellátása és a logisztikai tevékenység hatékony végrehajtása alapvető követelmény.

– Éppen ezért döntött a kormány a rendvédelmi és honvédelmi szervezetek elhasznált, magas futóteljesítményű gépjárműveinek amortizációs cseréjéről – kezdte beszédét dr. Urbán Zoltán dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány.

– A beszerzések első ütemében év végéig a rendőri jelleggel ellátott gépkocsik cseréje valósul meg, melynek köszönhetően Audi, Volkswagen, Skoda, Mercedes és Suzuki típusú autók kerülnek a rendőrség birtokába.

– Ezen járművek közül a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság hatvanhárom szolgálati gépkocsit kapott, melynek köszönhetően a járőrautók átlagos életkora a megyében hét évről négy évre csökkent.

A megyei rendőr-főkapitány elmondta, hogy a járművek a legmodernebb környezetvédelmi és biztonsági követelmények alapján készültek, valamint légkondicionálóval és számos vezetést támogató rendszerrel is ellátták őket.

Ilyenek például a kipörgésgátló, a menetstabilizáló és a parkolást segítő rendszer. A gépkocsik maradéktalanul megfelelnek a speciális rendőrségi tevékenység elvárásainak, nyári és téli gumiabroncskészlettel is rendelkeznek, valamint a rendőrök felszerelése biztonságosan és rendezetten helyezhető el az utas-, illetve a csomagterükben.

A gépjárművek szállítói öt évig vagy kétszáz ezer kilométer futásteljesítményig biztosítják a szervizhátteret.

A járőrautókra új típusú, LED-technológiájú szöveges feliratok megjelenítésére is alkalmas fényhidakat szereltek fel, mely lehetőséget biztosít arra, hogy a polgárok számára a rendőri intézkedés rövid tartalmát, valamint közlekedési információkat jelenítsenek meg.

A járművek bemutatása után dr. Urbán Zoltán átadta az állomány tagjaink a gépkocsik kulcsait, majd a meghívott vendégek, köztük dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, valamint dr. Bene Ildikó, Pócs János és Boldog István országgyűlési képviselők meg is tekintették a rendőrség új gépjárműveit.

A változó terepviszonyokkal is megbirkóznak

Dr. Urbán Zoltán megyei rendőr-főkapitánytól azt is megtudtuk, hogy a gépkocsik mindegyike közepes vagy nagy teljesítményű motorral rendelkezik és a 120-tól 184 lóerőig terjedő motorteljesítményük a megkülönböztető fény- és hangjelzés egyidejű használata mellett is biztosítják a helyszínre történő gyors eljutást és a dinamikus intézkedést.

A Mercedes 220 és a Volkswagen Caddy márkájú járművek terheléstől függően automata négy kerék meghajtásúak, míg a Suzuki Vitara gépkocsik külön kapcsolható négy kerék meghajtással rendelkeznek, ami a változó út- és terepviszonyok esetén is biztosabb és stabilabb haladást garantál.

Czakó Nóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!