SZOLNOK

2017.12.27. 11:24

Szolnokról közvetítették az ünnepi istentiszteletet (galéria)

A szolnoki evangélikus templomból közvetítette december 25-én a ­Kossuth Rádió a karácsonyi ­ünnepi istentiszteletet, melyen ­Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész-esperes hirdetett igét.

z éterbe sugárzott istentiszteletet közös éneklés tette színesebbé

Fotó: Mészáros János

Az Európa-szerte hallható istentiszteletet Nagy ­László, a rádió szerkesztője konferálta fel.

– Tizenhárom esztendővel ezelőtt közvetítettünk innen utoljára istentiszteletet. Emlékszem, az első közvetítésem egyike volt – idézte fel a múltat Nagy ­László.

– Az a találkozás különösen emlékezetes marad számomra, ugyanis az istentiszteleten elhangzott, hogy a templomnak nincsen saját harangja. Közvetítésünk hatására Burai Kovács Jánosné­ adományával gyűjtés indult. Egy év múlva teljesült a vágyuk a szolno­kiaknak, megszólalhatott saját harangjuk.

Nagy László honlapunknak hangsúlyozta, ez az istentelet minden felekezetű hallgató karácsonyi istentisztelete volt, függetlenül attól, hogy evangélikus, református vagy katolikus-e az illető.

z éterbe sugárzott istentiszteletet közös éneklés tette színesebbé
Fotós: Mészáros János

Kérdésünkre, hogy hol hallgatják leginkább a rádiós miséket, istentiszteleteket, a szerkesztő elmagyarázza, mai napig sokaknak ez az egyetlen lehetősége arra, hogy közelebb jusson Istenhez.

– Tévedés azt hinni, hogy a lusta emberek hallgatják a közvetítéseinket, akik nem akarnak templomba menni. Nem! Rengetegen hallgatják például a kórházakban.

– A mozogni alig tudó idős embereknek is mi vagyunk a kapocs. Számos visszajelzés érkezett már határainkon túlról is, hogy hallgatnak.

– Az pedig, hogy éppen karácsonykor Szolnokról szól az istentisztelet, nagy elismerés a helyi lelkésznek és a gyülekezetnek is: minderről a püspökség döntött – árulta el Nagy László.

Nagy László szerkesztő (jobbra) és Győri Péter Benjámin
Fotós: Joó Zsuzsi

Ami pedig a közvetítés technikai részét illeti, íme néhány kulisszatitok: az istentiszteletek (vagy misék) mindig élőben szólnak, azaz másodpercre pontosan kell elkezdődnie és befejeződnie a szertartásnak.

A szerkesztő jelzi, hogy mikor kezdődhet harangozás és mikor az orgonaszó. Ez utóbbi alatt a szerkesztő ugyancsak élőben, saját mikrofonba mond pár mondatot az adott templomról és a gyülekezetről (ezt csak a rádió előtt ülők hallják).

Szintén az ő jelzése után folytatódhat tovább a szertartás, mely egy másodpercre lebontott forgatókönyv szerint zajlik. A templom hangosítása is komoly technikusi munka, a vezetékelés kiépítése majd’ egy órát vett igénybe.

Tévedni nem szabad: annál kínosabb nem létezik, mintha éppen semmi nem szól a rádióból. Állítólag ilyen csak egy-két alkalommal fordult elő.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!