M44

2017.12.29. 07:00

Épül az M44-es: tehermentesülnek és élhetőbbé válnak az érintett települések

Az ünnepek alatt is zajlanak az M44-es Tiszakürt–Kondoros közötti gyorsforgalmi út építésének munkálatai – tájékoztatta honlapunkat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az aszfalt alapréteg beépítése is megkezdődött az M44 Kondoros és Tiszakürt közötti szakaszán

Fotó: NIF Zrt.

Mint honlapunk megtudta, az M44-es Tiszakürt–Kondoros közötti gyorsforgalmi útszakasz és a hozzá tartozó Körös-híd építése ütemterv szerint halad.

Az ünnepek alatt is zajlanak a munkálatok, csökkentett létszámmal dolgozik majd a vállalkozó. Töltésépítés, mederkorrekciók, csőátereszek és közművek kiváltása folyamatosan zajlik, az aszfalt alapréteg beépítése is megkezdődött.

Műtárgyak környékén süllyedésmérés és leterhelő töltés építése folyik. A 62 kilométer hosszú, kétszer két forgalmi sávos gyorsforgalmi út megvalósítása során összesen mintegy ötvennyolc műtárgy létesül. Ezek közül a Körös-híd építését külön kiemelte a NIF Zrt.

A fejlesztés költségeit teljes egészében magyar források fedezik. A szakasz 110 kilométer/órás tervezési sebességgel épül.

A gyorsforgalmi út 2019. harmadik negyedévi megnyitásával az utazási idő Békéscsaba és Budapest között várhatóan jelentősen csökken. Az M44 biztosítja a tranzitforgalom jelentős részének levezetését, így tehermentesül és élhetőbbé válik Tiszakürt, Cserkeszőlő, Tiszainoka, Kunszentmárton, Békésszentandrás, Csabacsűd, Öcsöd, Szarvas­, Kardos, Kondoros.

A Magyar Idők néhány nappal ezelőtt számolt be, hogy közbeszerzési pályázatot írtak ki az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Lakitelek közötti szakaszára, amely magában foglal egy új Tisza-hidat is.

A nyertes ajánlattevő feladata lesz, hogy megtervezze és megépítse a kétszer kétsávos gyorsforgalmi út 9,9 kilométeres szakaszát a már épülő, Tiszakürt és Kondoros közötti útvonalig.

Az aszfalt alapréteg beépítése is megkezdődött az M44 Kondoros és Tiszakürt közötti szakaszán
Fotós: NIF Zrt.

A fejlesztés részeként felépítenek egy új, 556 méter hosszú, ellipszis kapuzatú, ferdekábeles hidat is a Tisza felett, amelynek terveit az Uvaterv Zrt. készítette, legnagyobb szabad nyílása pedig 152 méteres lesz.

A jobb parton egynyílású, a bal parton négynyílású hullámtéri híd csatlakozik a mederhídhoz – írja a lap. Az új szakasz kialakítása során két felüljárót is létrehoznak, és a lakitelki mérnöki telepet is kiépítik.

Papp Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!