Jászkunság

2017.12.30. 15:29

Továbbra is a virsli a sláger, újévre a malacot, lencsét viszik – a minőségi termékeket keresik a legtöbben

Változatlanul a virsli a legnépszerűbb szilveszteri étel, újévre pedig hagyományosan lencsét és malachúst fogyaszt a nagy többség – derül ki év végi körképünkből. Az üzletekben csütörtökön már megindult a „roham”, szerencsére a választék és a mennyiség is bőséges e közkedvelt hústermékből.

A virsli továbbra is nélkülözhetetlen kelléke az óévbúcsúztatásnak. Nagy rá a kereslet ezekben a napokban

Fotó: Csabai István

– Észre lehet venni, hogy a virsli és a malachús a sláger, valamint a köröm a kocsonyához. Ilyenkor duplájára nő ezeknek a termékeknek a forgalma – osztotta meg tapasztalatait Szabados Károly, a feldolgozó üzemmel és húsbolttal is rendelkező rákóczifalvai Szabados Hús Kft ügyvezetője.

– Sokan vásárolnak, bár megkérjük az árát. Sajnos nem tudjuk olyan olcsón adni vagy akciózni, mint a nagy üzletek, mivel mi minőségi árut kínálunk, nálunk nyolcvan százalék a virsli hústartalma. De népszerűek a termékeink, mert jó ízűek, házias jellegűek.

– Az utóbbi években növekedett a forgalom, bár azt nem tudjuk, hogy az-e az oka, hogy egyre többen előnyben részesítik a minőséget és hajlandóak is többet adni érte. Igaz, már karácsony előtt is megugrott a forgalom, a múlt évhez képest pedig nem emeltük az árakat – fejtette ki Szabados Károly.

Azt is hozzátette, hogy december 29-én és 30-án szokott a legnagyobb roham lenni, annyira, hogy alig győzik.

Többek között a Coop Szolnok Zrt. üzleteiben is érződik már a forgalmon a szilveszteri készülődés.

– Megfigyelhető, hogy a minőségi termékek felé mozdult el a kereslet – árulta el Fekete Tibor vezérigazgató. – Egyre inkább a valóban minőségi, magas hústartalmú virslit vásárolják.

– A bőrös malacot is viszik, viszont a köröm iránti igény visszaesett, ahogy javult a gazdasági helyzet, nőttek a bérek, egyre kevesebben akarnak kocsonyát főzni.

– A karácsony utáni első nyitva tartási napon általában gyengébb a forgalom, de rákövetkező nap megkezdődik a bevásárlás.

A virsli továbbra is nélkülözhetetlen kelléke az óévbúcsúztatásnak. Nagy rá a kereslet ezekben a napokban
Fotós: Csabai István

– Nagyon sok lencsét is eladunk ilyenkor, sokan ragaszkodnak még a hagyományokhoz, és azt tartja a mondás, hogy a lencse meghozza a bőséget.

– Az is megfigyelhető, hogy szárnyasból pedig kevés fogy, főleg a vidéki üzleteinkben, az ugyanis a hagyomány szerint elkaparja a szerencsét – mutatott rá Fekete Tibor.

Nincs szilveszter pezsgő nélkül, e buborékos italok beszerzése is megindult. Sőt, a vezérigazgató elárulta, hogy ma már karácsonyra is sokan vesznek. Egyaránt viszik mindegyik fajtát, a drágább alkoholostól kezdve a kölyökpezsgőkön át az alkoholmentesig.

A vidéki kis húsboltokban is keresik már a virslit.

– Régebben faluhelyen nem volt ekkora igény a virslire, kismalacra, mint mostanság – árulta el az egyik kistelepülésen dolgozó eladó, Erika.

– Annak idején sokan neveltek sertést, a hús megvolt a disznóvágásból, kaptak belőle a rokonok is, és sokan hurkát, kolbászt tettek a szilveszteri asztalra.

Már a boltokban is a szilveszterre készülnek. Képünk a Coop Szolnok Zrt. egyik szolnoki belvárosi üzletében készült
Fotós: Csabai István

Az egészben süthető kismalacot pedig beszerezték a gazdáktól. Ma már egy átlagos falusi is inkább vásárol, minthogy állattal bajlódjon, ami persze nekünk előny. Az egész kis falvakból viszont inkább a városba járnak bevásárolni, vagy vesznek malacot, húst kéz alatt is.

A tejport is sokan vásárolják

Az utóbbi időben nagyon nagy mennyiségben fogy ünnepek idején a tejpor is. Igen népszerű sütemény lett ugyanis a Raffaello szelet.

– Már karácsony előtt nagyon sok tejport eladtunk – számolt be róla Fekete Tibor, a Coop Szolnok Zrt. vezérigazgatója.

– Tavaly pedig nem is sikerült annyit beszereznünk, hogy minden igényt kielégítsünk. Tehát erre a termékre is meglehetősen nagy a kereslet.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!