VIRÁGZIK A TURIZMUS

2018.01.02. 11:29

Egyre több turista látogat el megyénkbe és több időt is töltenek nálunk, mint korábban

Gyógyulást, pihenést kínáló fürdők, a Tisza vadregényes világa, kóstolásra csábító ízek – megyénk olyan értékei, melyet egyre többen fedeznek fel bel- és külföldről egyaránt.

Az idegenforgalmi statisztikák mindenesetre azt mutatják, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyébe jóval több turista érkezett, mint az előző esztendőben.

A vendégek száma 9,7, a vendégéjszakáké 7,8 százalékkal meghaladta az előző év első félévit. Mindez azt mutatja, hogy nem csak többen választják úti célként a térséget, de több időt is töltenek nálunk, mint korábban.

– A vendégek 87 százalékát kitevő belföldiek 6,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. Ezzel egy időben a külföldiek vendégéjszakáinak száma – nagyobb mértékben – 13 százalékkal emelkedett – tudtuk meg Galó Anitától, az Alföld Szíve Turisztikai Egyesület titkárától, aki évzáró előadásában foglalta össze az idegenforgalommal kapcsolatos legfontosabb történéseket.

– A külföldiek közül Németországból, Lengyelországból és Romániából érkeztek a legtöbben. A németek 3,4 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a megyében, mint egy évvel korábban, a románok és a lengyelek vendégéjszakáinak száma viszont 3,8, illetve 9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Míg korábban sokan döntöttek az olcsóbb falusi szálláshelyek mellett, most már a vendégek 57 százaléka a szállodákat választotta szálláshelyül.

A megye szállodáiban eltöltött vendégéjszakák száma összességében közel tíz százalékkal emelkedett.

Mindez a szakemberek szerint annak is köszönhető, hogy

egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokkal és több látnivalóval várjuk a vendégeket.

Szolnok több elismerésben részesült az elmúlt évben, így többek között Országos Marketing Gyémánt Védjegyet kapott és a Legvirágosabb Úti célnak választották meg, míg Tiszafüred az „Év turisztikai települése” lett egy internetes szavazáson.

Annak köszönhetően, hogy néhány hónappal ezelőtt a Tisza-tó térségét az ország negyedik kiemelt turisztikai térségévé jelölték ki kormányzati szinten, a közeljövőben számos fejlesztés kezdődhet.

Összességében 35,81 milliárd forint összegben harminc fejlesztési program indul, melyből a megye tizenegy települése részesül. Ha ezek megvalósulnak, az további lendületet adhat nem csak a turizmusnak, de a többi ágazatnak is.

Nem csak SZÉP-kártyával jönnek

A kereskedelmi szálláshelyek 2017. első félévi bruttó bevétele 2,2 milliárd forint volt. A bruttó szállásdíjak folyó áron 14 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A belföldi vendégek az elfogadóhelyeken 209 millió forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ami azonban 5,6 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól. Ebből az is látszik, hogy a belföldi úti célok immár nem csak a SZÉP-kártyákra érkező támogatások miatt népszerűek, hanem ettől függetlenül is egyre többen választják ezt a formáját a pihenésnek.

Szilvási Zsuzsa

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!