MEMENTÓ

2018.01.07. 13:30

Tudja, ki volt Hanzély Pál? Pedig három fuldoklót mentett meg saját élete árán 90 éve...

A József Attila út és Százados utca sarkán lévő kerítésen áll Hanzély Pál emléktáblája. A város minden évben megemlékezik a hős katonáról, aki saját élete árán mentette meg másokét.

Kilencvenegy évvel ezelőtt a Szá­za­dos út környékén – a József Attila úti volt huszárlaktanya mögötti területen – még kubikgödrök voltak, melyek telente közkedvelt korcsolyázóhelyei voltak a helyieknek.

1927. január 8-án az egyik mélyebb kubikgödör jege beszakadt két fiatal, Ores­kó Sári és vőlegénye, Herbst Jenő alatt. Erre a sorsra jutott a se­gély­kiáltásukra odasiető Kozák Gyula MÁV-tisztviselő is.

A fuldoklókat látva segítségükre sietett a közelben korcsolyázó két honvédtiszt, Hanzély Pál és Lember­ko­vits Antal főhadnagyok. Hanzély beugrott a jeges vízbe, és kimenekítette a bajbajutottakat, míg ő egyedüliként a szerencsétlenség áldozata lett.

Halálát szívgörcs okozta. A hős főhad­nagy Budapes­ten a Farkas­réti teme­tőben nyugszik, sírhelyét 2011-ben felújították és újraavatták. Önfeláldozó tettéről azonban Szol­nok városa minden évben helyben emlékezik meg az egykori honvédlaktanyánál.

Ez évben, január 8-án 10 órakor katonai tiszteletadás mellett kezdődik a koszorúzás, ahová a város lakosságát is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!