ABONY

2018.01.18. 13:50

Olyan dologra készülnek Abonyban, ami eddig a környéken még sosem volt

Nemzetközi programra készül tagtársaival az Abonyi Galambtenyésztő Egyesület elnöke, aki mint mondta, szervezetük sosem készülhetett még ekkora eseménnyel. A település galambkiállításának részleteiről és saját szakmai múltjáról Petrezselyem Sándor mesélt honlapunknak.

Hartai Gergely

Petrezselyem Sándor különleges, egyedi díjakkal büszkélkedhet

Forrás: Beküldött fotó

– Negyven éve foglalkozom galambtenyésztéssel. Régi vágyam volt, hogy mielőtt visszavonulnék a vezetői posztról, a német kiállítási galambok fajtájában egy európai szintű kiállítást szervezhessek – vezetett be a részletekbe a szakember, akitől azt is megtudtuk, a szervezet tagjaival közösen a környék határain jóval túlmutató programra készülnek a napokban.

– Fennállásunk legnagyobb kihívása, hogy egy kis egyesület ekkora kiállítást meg tudjon szervezni. Ilyen típusú rendezvény ugyanis még nem volt a térségben… – beszélt a január 27. és 28-án rendezendő galambkiállítás hátteréről. Az elnök elárulta, a Varga István Városi Sportcsarnokban rendezendő mustrán hazánkon kívül Németország, Lengyelország, Ausztria, Románia és Szlovákia képviseltetik majd magukat.

– Tizenhat külföldi tenyésztő nevezett a kiállításra és nagyjából 800–1000 látogatóra számítunk. Nem várt meglepetés, hogy az eseményre eddig 1200 galambot neveztek. Nekem jelenleg közel nyolcvan galambom van, ebből tizenkilenc megy a kiállításra – mutatott madaraira a tenyésztő, aki néhány korábbi elismeréséről is beszámolt.

– Büszke vagyok arra, hogy kétszeres gyémántkoszorús tenyésztő vagyok. Ilyen elismerése Magyarországon még senkinek sincs. 2016-ban pedig az abonyi önkormányzattól megkaptam az Abonyiak Abonyért elismerést is. Eddig közel háromszáz díjat tudhatok magaménak… – összegezte a tenyésztő.

– Nagyon sokat köszönhetek a családomnak, s bár kilenc éve nyugdíjas vagyok, a mai napig is próbálom ezt a tevékenységet folytatni – taglalta, s hozzáfűzte, nehéz lenne megmondani, hány galambot nevelt már az elmúlt négy évtizedben.

Petrezselyem Sándor különleges, egyedi díjakkal büszkélkedhet
Forrás: Beküldött fotó

A neki legkedvesebbekről azonban büszkén beszélt. – Iker unokáim vannak, két kislány, háromévesek. Talán azt mondhatom, ők a két legszebb galambom – mosolyodott el, s nyílt is egy újság, melynek fotóján kedvesen tekintett vissza a két kis apróság.

Sokak figyeltek fel a programra

Nemrégiben szép számmal álltak segítő szándékkal a különleges mustra mellé. – A galambkiállításhoz óriási segítséget kaptunk az önkormányzattól, de nagy meglepetésünkre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is pártfogásába vette a rendezvényt. Még számos egyéni támogató és vállalkozás segítségében bízhattunk az előkészületek során – mondta a neves szakember. Arról is beszámolt, díszmadár- és díszbaromfi-kiállítók is hozzájárulnak majd az esemény különlegességéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!