SZOLNOK

2018.01.23. 19:01

Szolnokon tájékozódott Kósa Lajos tárca nélküli miniszter (galéria)

A 23 megyei jogú várost érintő Modern Városok Program által meghirdetett fejlesztési elemek megvalósításai látványos szakaszokhoz érkeztek. Orbán Viktor kormányfő az első települések között Szolnokon, 2015. június 3-án jelentette be az MVP-ről szóló helyi megállapodást. Ezáltal a jász-nagykun-szolnoki megyeszékhely igen jól áll e téren – hangsúlyozta Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Szolnoki Járműjavítóban tett látogatásakor.

Mészáros Géza

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter (j) és Szalay Ferenc polgármester a Modern városok program szolnoki fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Mészáros János

Kósa Lajos délelőtt Debrecenben, délután Szolnokon vizitált országjáró körútjának első állomásaiként. Megyeszékhelyünkön annak okán érdeklődött a MÁV Start Zrt. Szolnoki Járműjavító Kőrösi úti telephelyén, mert a Modern Városok Program egyik szolnoki eleme a hazai vasúti kocsigyártás modernizálásához kapcsolódik.

A Magyar Államvasutak szolnoki bázisán – a két prototípus elkészülte után – első MÁV-os megrendelésre 20, a továbbiakban újabb 80 – nemzetközi piacra is szánt – saját fejlesztésű és gyártású Intercity+ szerelvényeket állítanak elő. Mindehhez a gyár technológiájának fejlesztése is szükséges.

– A közlekedési projektek a legfontosabbak a Modern Városok Programban – jelentette ki a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Járműjavító bejárását követő sajtótájékoztatón.

– A kormány szándéka a közúti hálózatok építése és felújítása mellett a kötöttpályás, ezen belül a határokon túl érő vasúti járműközlekedés fejlesztése.

– Szolnokon van egy 1200 főt foglalkoztató gyár, amely már most képes a korszerű szerelvények előállítására, de a gyártósorokat folyamatosan újítani kell, ehhez nyújt segítséget Szolnokon az MVP – magyarázta Kósa Lajos.

A miniszter felsorolta az Orbán Viktor által három évvel megjelölt elemeket, melyekre részben már forrást biztosított a kormány, s javában zajlanak az előkészületei is.

Így az M4 gyorsforgalmi út építését is, amely tervezetten a kormányzati ciklus végéig az M0-ást négy sávon összeköti Szolnokkal.

Szintén központi támogatásból újabb jelentős nagyságrendű területhez jut Szolnok az ipari parkjának kibővítéséhez. Elkezdődött a Véső úti Atlétikai Centrum és a strand építése, korszerűsítése.

A Tiszaliget, illetve a Liget Termálstrand és Élményfürdő átépítésre 5,5 milliárd forint jut, továbbá egy-egy és félmilliárd egy új tiszai hajókikötő megépítésére, valamint a Szolnoki Művésztelep és környezetének felújítására.

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter  és Szalay Ferenc polgármester a Modern városok program szolnoki fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót
Fotós: Mészáros János

Szalay Ferenc polgármester hangoztatta a tájékoztatójában Kósa Lajos által is említett középtávoli terveket is: elsőként egy közúti körgyűrű kiépítését Szolnok köré.

Ehhez jószerével már „csak” a várost északról elkerülő út szükséges. Ennek és a Martfű és Szandaszőlős felől érkező járműforgalmat levezető új városi Tisza-híd megépítéséhez is tervek birtokában van a megyeszékhely.

A megvalósítás az „újratöltött” MVP jövő évi terveiben lehetséges – mutatott rá a két politikus. Miként a Kassai úti általános iskola újjáépítésére is, mivel ezt a tanintézményt költséghatékonyan felújítani nem érdemes.

Három és félezer milliárd forint jut az MVP-re

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy a 23 megyei jogú városban mintegy kétmillió ember él. A települések környezetét tekintve azonban sokkal több embert érintenek a fejlesztések, ezért a 2022-ig tartó Modern Városok Programja a vidéki Magyarország programja.

– Abban 250 projektet támogatnak összesen 3500 milliárd forint fejlesztési forrással, amiből eddig – tervezésre, projekt-előkészítésre – 600 milliárdot már megkaptak az önkormányzatok – mondta Kósa Lajos, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy időarányosan jól áll a program végrehajtása.

Az elbírált projektek közül 60 igényelt egyedi kormánydöntést, 47 projekt esetében pedig a fejlesztési elemek újratárgyalását kezdeményezték az érintett önkormányzatok – jelezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!