SZOLNOK

2018.01.04. 07:00

Váratlanul érte a szülőket a szolnoki bölcsőde bezárása

Kis híján egyik napról a másikra napközbeni ellátás nélkül maradt tíz kisgyermek Szolnokon. Még karácsony előtt közölték a szülőkkel, hogy nincs lehetőség a továbbiakban a gyermekek felügyeletére.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– December 13-ra összehívtak egy rendkívüli szülői értekezletet, melyen közölték velünk, hogy december 15. az utolsó nap, mikor működik a napközi – kezdte történetüket a szolnoki Varga Mariann.

– A napközi vezetősége azt mondta, nincs miből fenntartani tovább az intézményt, mert megvonták a támogatást. Teljesen ledöbbentünk.

Elmondásuk szerint helyi szinten megvolt az engedély, de Budapesten úgy döntöttek, hogy mégsem üzemelhet tovább a napközi.

Mint azt az édesanya hozzátette, az intézmény pályázati támogatása októberben lejárt. Akkor meg is emelték a napi díjat és egy gondozót el is bocsátottak, hogy optimalizálják a költségeket.

– Tíz családot hoztak rendkívül kellemetlen helyzetbe ezzel karácsony előtt – mondta.

– Voltak olyan gyerekek, akik még éppen csak a beszoktatási időszakban voltak. Erre egyik napról a másikra nem mehetnek többet. Emellett az ott dolgozó gondozók is csak a szülői előtt tudták meg, hogy nem nyit ki többet a napközi.

Arról, hogy egy ilyen hirtelen bezárás esetén mit tehetnek a szülők, az önkormányzat szakemberét kérdeztük.

– Intézményünknél a magánintézmények nem tartoznak bejelentési kötelezettséggel a szolgáltatás megszüntetéséről – tájékoztatta honlapunkat Keskenyné Péntek Ágnes, az önkormányzat egészségügyi és bölcsődei igazgatóságának bölcsődei intézményegység-vezetője.

Képünk csak illusztráció
Fotós: Shutterstock

– Ha a szülők jelzik, hogy szeretnék valamely intézményünkben elhelyezni gyermeküket, mindent megteszünk ennek érdekében. De év közben csak a szabad férőhelyekkel rendelkező bölcsődék tudnak új kisgyermeket fogadni.

– Ezért azt tanácsolom, keressék meg a választott bölcsőde vezetőjét, vagy vegyék fel velem a kapcsolatot, hogy a lehető leghamarabb tudjunk lépéseket tenni a gyerekek felvételéről.

Kerestük az érintett intézményt is. A honlapjuk nem elérhető, a megadott telefonszám nem kapcsolható. Üzenetben elküldött megkeresésünkre lapzártánkig nem érkezett tőlük válasz.

Mi is pontosan ez az intézmény?

Tavaly óta az addig családi napköziként üzemelő intézmények családi bölcsőde néven működtek tovább. Ezek olyan bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatások, amelyeket a szolgáltatás nyújtója az otthonában vagy erre a célra kialakított helyiségben biztosít.

Fenntartója lehet az önkormányzat, önkormányzati társulás, civil, vagy egyházi szervezet. A csoport létszáma öt-hét gyermek lehet, és egy fő szolgáltatást nyújtó szakember, de ötnél több gyermek esetén plusz egy fő segítő szükséges.

Hutter Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!