Közélet

2015.03.06. 14:15

Különleges ötlet megvalósításába kezdett a település

A törökszentmiklósiak látnak fantáziát a szabadtéri vetítésekben, de vajon van-e esélyük a kertmoziknak?

Szoljon.hu

Újra életre keltenék a kertmozit Törökszentmiklóson. A kezdeményezést egy civil egyesület karolta fel, az ötletet az önkormányzat is támogatja.



– És ide tennénk a székeket, asztalokat, melyek mind raklapból készülnének. Kellemes nyári estén egy finom ital mellett üldögélni, közben filmet nézni, nagyon is idilli... – vélekedik lelkesen Szilágyiné Polgár Anita, amikor körbevezet a már régen bezárt szabadtéri mozi udvarán. A fiatalasszony megmutatja az épületet, ahol egykor a vetítő működött és a „mozivásznat” is, mely tulajdonképpen egy épület fehérre festett fala.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Az egykori törökszentmiklósi mozi épületében még a több tíz éves vetítőgépet is megőrizték lelkes helybeliek, abban a reményben, hogy egyszer majd ismét beülhetnek az újjászületett mozi nézőterére, és újra lepereg előttük számos remek film. Képünkön Szilá
[/caption]

Jelen állapotában mindkettő szomorú képet fest, a vakolat hullik a falról, a „gépterem” teteje is elég megviselt, ők mégis szeretnének életet lehelni az egykori filmszínházba.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Szilágyiné Polgár Anita reménykedik benne, hogy még az idén nyáron megnyílhat a régi-új kertmozi Törökszentmiklóson FOTÓ: Mészáros János
[/caption]


– Bizony, ráfér a felújítás... – sóhajt Anita, majd elmeséli, amikor két évvel ezelőtt a művelődési házból átköltözött néptáncegyüttesük a régi moziépületbe, azonnal elkezdtek nosztalgiázni, milyen jó is volt akkor, amikor még működött itt minden.
– És elkezdtünk ötletelni, hogyan, milyen formában és főleg miből lehetne újra működtetni a filmszínházat. Rengeteg munkával először felújítottuk a benti termet, speciális festékkel lekentük a vásznat, a szolnoki Tisza Mozitól pedig megkaptuk a régi, már nem használt székeiket. Most a kinti terep jön... – meséli az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes jelenleg gyesen lévő táncosa. Az egyesület lelkes, vállalták, hogy társadalmi munkában rendbeteszik a kertet, de például az omló falat már nem tudják pénz hiányában kijavítani.


– Ezt viszont mi vállaljuk – fűzi hozzá Markót Imre polgármester, aki elmondja, támogatja az önkormányzat az ötletet és nem csak elviekben. – A falat hamarosan újra vakoljuk, festjük, és a szükséges karbantartási munkát is elvégezzük azon az épületen, ahonnan a vetítés történne, egyelőre egy projektor segítségével. A mozi remélhetőleg még a nyáron megnyílhatna.
A miklósiak tehát látnak fantáziát az egykor népszerű kertmozi életre keltésében, de ez nincs mindenhol így.


– Az égvilágon semmi értelme nem lenne egy kertmozit létesíteni Szolnokon – vélekedik Demeter István, a TISZApART Mozi ügyvezetője. – Ha meglenne a terület egy ilyen mozihoz, optimális esetben még körülbelül nettó 60-70 millió forintot kellene fordítani a berendezésrekre, a gépházra, vászonra. Emellett számos előírásnak is meg kellene felelni. Ez akkora ráfordítás, hogy nem látok rá esélyt, hogy adott időn belül megtérüljön, tahát meddő próbálkozás lenne. Nem véletlenül szűntek meg a kertmozik és az autós mozik. Ha lenne benne üzlet, akkor már biztosan megpróbálkoztak volna vele máshol – tette hozzá.

Pedig Abádszalókon bizony, próbálkoznak vele, méghozzá sikeresen. A mozi igazi turistacsalogató program.
A hagyományos Abádszalóki nyár programsorozatnak ma is különleges színfoltja a szabadtéri mozi. A tópart mellett kialakított létesítménynek különleges hangulata van, érthető tehát, hogy nem csak a településen nyaralók, de a város lakói körében is népszerűnek számít.
– Szinte minden este vetítenek valamilyen filmet a nyári szezonban, így kiváló esti szórakozás ez számunkra – meséli T. Ildikó, aki családjával gyakori vendége a mozinak. – Újaktól a nosztalgiafimekig széles a paletta, de valójában nem is kimondottan a filmek miatt járunk ide, hanem az egyedi hangulat miatt. Még a szúnyogok sem tudnak zavarni bennünket – igaz, az elmúlt szezonban nem volt sok belőlük –, legfeljebb egy-egy kiadós eső riaszt el.

Kertmozi egy-egy utcában is működött

Egykor nagyon is sikeresek voltak a szabadtéri mozik szerte a megyében, és persze Szolnokon.
– 1952. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Szolnoki Kertmozi – tudjuk meg Berta Ferenctől, a Damjanich János Múzeum Történelmi Osztályának gyűjteménykezelőtől. – Még e hónap, azaz 1952. augusztus 23-án már mint Vörös Csillag Kertmozi néven szerepelt. A ''90-es évek közepétől már ritkán volt vetítés, majd egyszer csak megszűnt működni. Helyén vendéglátóipari egység üzemelt sokáig. Az egyéb, mint Tuskómozi és hasonló elnevezésű szabadtéri filmvetítési helyek, a város szinte minden szögletében voltak: a Tiszaligetben, a Széchenyi lakótelepen, de nem volt ritka a belvárosban, egy-egy utcában sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!