Közélet

2016.11.07. 15:50

Téli álomra készül a Tisza-tó

Az üzemeltető Közép-­Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megkezdte a Tisza-tó téli vízszintjének beállítását. A vízszintcsökkentés a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kötivízig együttműködésével készített monitoring terv alapján történik.

Sz. Zs.

A leürítés végrehajtását és ütemét azonban befolyásolhatja, módosíthatja egy esetlegesen kialakuló és levonuló árhullám. Az őszi leürítés november 2-án kezdődött. Az 580+-10 cm-es vízszint után, várhatóan november 24-én, megkezdődik a Tisza-tó magasabb téli vízszintjének (620 -10 cm) beállítása. Amint arról honlapunk beszámolt, a nyáron lezárt, Tisza-tó töltésén lévő sorompókat november 1-én kinyitották. Újabb zárásukra 2017 tavaszán kerül majd sor.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A zsilipekkel szabályozzák a tó vízszintjét FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Ezzel párhuzamosan folyik a szokásos őszi szakbizottsági szemle. Elsősorban a vízkárelhárítási, vízhasznosítási és folyószabályozási művekre, létesítményekre kiterjedő ellenőrzési „kampány” a jégtörő hajók felülvizsgálatával, majd a tapasztaltak összegzésével és kiértékelésével zárul november közepén. A jogszabályok értelmében a vízügyi igazgatóságok minden évben ősszel végzik el ezt a sokrétű munkát. Ennek keretében kiemelt figyelmet fordítanak az ár- és belvízvédelmi, valamint vízszolgáltatási művek, műtárgyak és létesítmények állapotára, az elektromos és gépészeti berendezések üzemképességére, a humán erőforrásokra, a védelmi anyagokra és eszközökre, az informatikai és hírközlési rendszerekre, sőt az erdészeti tevékenységre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!