bíróság előtt

2019.02.16. 09:30

Tönkretette a martfűi vasúti váltót egy férfi, pénzbüntetést kapott

A Szolnoki Járási Ügyészség gyorsított eljárásban 2019. február 8-án bíróság elé állított egy férfit közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség vádjával.

Szoljon.hu

A férfi 2018. december 10-én délután Martfűn a vasútállomáshoz tartozó, de a közforgalom számára is nyitva álló magánúton parkolt egy nyergesvontatóval illetve a hozzákapcsolt félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel.

Indulás előtt először hátramenetbe kapcsolt, és tolatás közben, figyelmetlensége miatt a járműszerelvény félpótkocsi hátsó részével nekiütközött a vasútállomáshoz tartozó, az 1-es és 2-es vágányok kapcsolatát szabályozó helyszíni állítású kézi váltószerkezetnek, majd anélkül, hogy mindezt észlelte volna a járműszerelvénnyel elhajtott.

Az ütközés következtében a váltószerkezet megrongálódott és használhatatlanná vált. Emiatt 2.számú vágány forgalmát 4 órán keresztül korlátozni kellett, a vonatok a javításig nem közlekedtek.

A vádlott gondatlan cselekményével közvetve veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát.

A baleset azért következett be, mert a férfi nem tartotta be a KRESZ azon szabályát, hogy ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell az arra alkalmas irányító személy közreműködéséről.

A Szolnoki Járásbíróság a vádlottal szemben megállapította bűnösségét és pénzfőbüntetést szabott ki, mely ítélet ellen az érdekeltek fellebbezést nem jelentettek be, az jogerőre emelkedett első fokon – számolt be a részletekről Balázsné dr. Busku Terézia, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!