SZOLNOK

2017.07.28. 13:50

Elfogadták a „Családbarát Szolnok” elnevezésű programot a közgyűlésen

A megyeszékhely számos olyan intézkedést hozott, rendeletet alkotott az elmúlt években, melyek fókuszában a gyermekek, az idősek vagy a családok állnak – állt a közgyűlés csütörtöki, soron kívüli ülésén vitára bocsátott legfontosabb előterjesztés beajánlásában.

Hozzátéve, hogy mindezek önmagukban is fontosak és hasznosak, ám egy mindennel összefüggő, egyesítő tervre lenne szükség a családok megsegítésére. A közgyűlésről készült videót is megtekinthetik.

Ennek érdekében a testület csütörtöki közgyűlésen elfogadta a „Családbarát Szolnok” elnevezésű programot. Ennek alapvető célkitűzése, hogy a megyeszékhelyen a családközpontú szemlélet elsődlegessé váljon. A program erősíti a szolgáltató rendszer családközpontúságát.

Emellett a program bővíti a korosztályos programok sorát, fejleszti a biztonságos szórakozóhely programot és összehangolja a családokra fókuszáló eseményeket, akciókat. A cél, hogy a családokat anyagilag, valamint természetbeni támogatással segítse a város, ezzel is erősítve a lokálpatriotizmust.

A tervezett juttatások között szerepel többek között ajándékcsomag az újszülötteknek, az elsősök számára tornafelszerelés, továbbá az első lakáshoz jutóknak vissza nem térítendő támogatás lakásvásárláshoz, s ösztöndíj a diákoknak. De gondol az önkormányzat a nagykorúságot elérőkre, a középfokú, felsőfokú intézményben tanulókra, a házasságot kötőkre is.

A felszólaló képviselők közül Radócz Zoltán (MSZP), Kiss Gabriella (Jobbik) és Tóth Istvánné (független) további javaslatokat fogalmaztak meg. Például a biztonságos szórakozóhely program kibővítéséért, vagy, mint Tóthné, az intézményi gyermekétkeztetés áfacsökkentésének érdekében.

A fideszes Molnár Iván és Tasnádi Zoltán a helyi „Családbarát Szolnok” programot hasonló kezdeményezésnek nevezték, mint a szintén szolnoki indíttatású és hasonlóan országosan átvett méhnyakrák elleni ingyenes védőoltás-­akciót vagy a kötelező mindennapos testnevelés bevezetését. Az előterjesztést tizenöt igennel, ellenvetés nélkül megszavazta a közgyűlés.

Előkészületben van a hulladékgazdálkodási rendszer regionalizálása. Az egykoron országosan több száz kicsi szolgáltató helyett immáron töredéke működik, a megyében immáron csak négy. A jászsági, illetve a karcagi és kistérségi társulásokon túl üzemképes még a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás, valamint a Tiszazugi Önkormányzatok Társulása. Két utóbbi közszolgáltató feladatellátásába az NHSZ Szolnok Kft. bevonásáról szóló előterjesztést szintén elfogadta a testület.

Képviselői kérdésre a cég ügyvezető igazgatója, Lits László jelezte, hogy a központi társaság, az NHKV Zrt. ügyfélszolgálati rendszerének továbbra is gyenge pontja a számlázás – a helyi szolgáltatások számlázását még mindig Budapesten keresztül kell a lakosságnak és a közüzemeknek rendezniük.

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!