Kultúra

2009.01.22. 20:53

A magyar kultúra napja Szolnokon

A magyar kultúra napja alkalmából rendeztek ünnepséget tegnap Szolnokon a megyeházán, illetve az Aba-Novák Kulturális Központban. A megyeháza dísztermében megemlékezéssel, kitüntetések átadásával, zenei művekkel és táncjáték bemutatásával ünnepeltek.

N. I.

Fejér Andor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte, a történelem azt mutatja, minden nehéz időt szellemi fellendülés követett.
A hagyományoknak megfelelően ezután a megyei önkormányzat által 1997-ben alapított díjakat adott át Fejér Andor és Rentzné dr. Bezdán Edit megyei főjegyző.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közművelődési Díjban részesült Csider István, Papp Izabella, Ruzicska Ferenc. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díjat vehetett át Gyurcsek Ferenc szobrászművész, a Jászkiséri Pedagógus Női Kar és Márkus Ilona előadóművész. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Közalapítvány 2004-ben alapított díjat a kiemelkedő művészeti tevékenységet végző, alkotó, kulturális munkát végzők elismerésére. Dr. Horváth László elnök adta át Jeszenyi Mihálynénak, Németh Józsefnének és Kozma Károlynak. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közoktatási Közalapítvány az „Év Nevelőtestülete” díjában a kisújszállási Városi Óvodai Intézmény nevelőtestülete, az „Év pedagógusa 2008” kitüntető címben Szénási László részesült.
— Azt gondolom, mi aki itt a Tisza partján, a legmagyarabb folyó partján élünk, büszkén vállalhatjuk, hogy a mi kulturális értékeink igen magas szinten vannak — mondta ünnepi beszédében Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere tegnap este az Aba-Novák Kulturális Központban.

Pedagógiai Díjban részesült Bujdosó Istvánné, dr. Csoórné Kiss Ibolya, Kalmárné Szász Julianna, Muhari Éva, Nagy Tiborné, Raskóné Déri Erzsébet és Tarjányi Györgyné. Ötödik alkalommal ítélték oda a Szolnok Város Sportjáért Díjat. Az elismerést ezúttal Dr. Nyerges Zsolt és Polgár Ágnes kapta. Dr. Laki Kálmán díjat vehetett át dr. Botka János. A Kulturális díj Kaposvári Gyula emlékére elismerésben részesült Szabó Imrefia Béla. Szolnok Megyei Jogú Város Kulturális Díját Simon Ferenc vehette át. Aba-Novák díjat kapott Egedy Sándorné. A Bodex-gyűrűt Molnár László, a Rotary Mecénás Díjat a Béres Befektetési Zrt. vehette át. Arany Katedra Díjjal ismerték el Mihályiné Papp Györgyi munkásságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!