ABONY

2017.08.03. 17:29

Még Kairóba is hívták az abonyi néptáncosokat, de az út sajnos meghiúsult

Alig néhány éve létezik a Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes, de már nemzetközi színtéren is felfigyeltek produkcióinak kulturális értékére. Neves személyiség invitálta ugyanis a Nílus partjára a néptánc helyi művelőit. A társulat vezetőjét a tánccsoportról kérdeztük.

arati László a Balatonszárszón kapott oklevéllel. A Nílus partjára is hívták az abonyi együttest – mondja

Fotó: Hartai Gergely

– Az isaszegi néptáncegyüttesben kezdtem a pályámat, utána kerültem az állami népi együttesbe – mesélte a kezdeteket Barati László.

– Ki vagyok éhezve a hagyományokra, szeretem megismerni egy-egy tájegység jellemző szokásait – taglalta fő szenvedélyét, s kitért az előadások kulisszatitkaira is.

– A táncok koreográfiáját úgy próbálom megalkotni, hogy egy laikus is ráismerjen, melyik tájegység jellemző táncáról lehet szó. Megkomponálom a lányokra vonatkozó elemeket, utána pedig a fiúkét, de én tervezem a ruhákat és a zenét is. Egy koreográfia megalkotása, főként a kalotaszegié, borzasztóan időigényes... – tette hozzá.

Barati László a Balatonszárszón kapott oklevéllel. A Nílus partjára is hívták az abonyi együttest – mondja
Fotós: Hartai Gergely

Megtudtuk, a magyar táncművészet bemutatására nemrégiben egy nagy lehetőség is kínálkozott.

– Olyan felkéréssel álltak elénk, amelyet nemhogy egy amatőr együttes alig kap, de még a profiknál is ritka. Két évvel ezelőtt az egyiptomi nagykövet kereste meg az együttest.

Kairóban minden este táncházat kellett volna tartanunk, Sharm El-Sheikhben a szállodákban műsoros estekkel léphettünk volna fel,

de Asszuánban is szívesen vártak minket, táncos programunk ráadásul főműsoridőt kapott volna

– hangoztatta.

Sajnos azonban nem minden a tervek szerint alakult.

– Rengeteg helyen kértünk segítséget a kiutazáshoz, hiszen önerőből finanszírozzuk a ruháinkat, és sok minden mást is, támogatást viszont nem kaptunk.

Így végül meghiúsult ez a csodálatos program – sajnálkozott a vezető, majd hozzátette, a városnak is óriási megtiszteltetés lett volna az egyiptomi vendégszereplés, melyre bármikor készek lennének a jövőben.

Barati László korábban az észak-afrikai ország kulturális miniszterével is napi kapcsolatban állt.

– Ma is fennáll még vele a kapcsolat, érdeklődik irántunk, nemrégiben például fotókat kért az együttesről, hogy tájékozódjon, hol tart jelenleg a munkánk – árulta el honlapunknak a vezető.

Az együttesről

A 2012-ben megalakult néptánccsoport az abonyi művelődési ház szakköreként működik. A „társulat” jelenleg nyolc felnőtt párt tudhat tagjai között, de szép számban akadnak tagok a gyerekek és a fiatalok soraiban is.

Mint megtudtuk, az elmúlt öt év alatt több helyi, hazai és nemzetközi szintű eseményen is képviseltette magát a Dél-Pest megyei város tánccsoportja, legutóbb éppen hazánkban, a balatonszárszói néptánctalálkozón öltözhettek népi ruhába. Az eseményen egyébként Montenegro táncosai is szórakoztatták a nagyérdeműt.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!