SZOLNOK

2017.08.03. 15:21

Zene, tánc és minden, ami szem-szájnak ingere

Zeneszó, gyerekzsivaj és ínycsiklandó illatok töltik meg a Tücsök Úti Közösségi Ház levegőjét, ahol ezen a héten roma hagyományőrző tábor zajlik a Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

A táborban huszonöt gyermek ismerkedik a roma kultúrával, de igen szórakoztató módon. A jó hangulatról a gitárszó és a közös tánc gondoskodik, miközben már javában rotyog a bográcsban a tyúkpörkölt.

– A roma hagyományok megismertetésén túl célunk a kulturált szabadidő eltöltése is, hogy a gyerekek ne az utcán kóboroljanak. A programok mellett pedig napi háromszori étkezést is biztosítunk számukra, valamint gyümölcs és desszert is kerül az asztalra – tudtuk meg Kozák Ferenctől, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

– Tavaly is szerveztünk ilyen tábort a roma kultúra és hagyományok ápolása, illetve továbbadása érdekében és azt tapasztaltuk, hogy a fia­tal roma gyerekek nem ismerik saját kultúrájukat, nem beszélik a roma nyelvet és otthon sem kapnak múltjukból fakadó ismereteket – fejtette ki Balázsiné Gődér Ágnes, a program szervezésében segédkező Voke Csomóponti Művelődési Ház vezetője a tegnap megtartott sajtótájékoztatón.

– Márpedig gyökereinkre, múltunkra szükségünk van ahhoz, hogy identitásunk kialakuljon – tette hozzá.

– Programjaink között szerepel a roma zene, tánc, kultúra tanítása, valamint a roma nyelv, öltözködés és gasztronómia bemutatása is. Ebben pedagógusok vannak a segítségünkre, de én és képviselőtársaim is tartunk időnként órákat.

– Az oktatás után, délután sport- és játékfoglalkozásokkal ütjük el az időt – mutatta be a tábor mindennapjait Kozák Ferenc, aki azt is elmondta, számára az a legfontosabb, hogy a gyerekek nagyon jól érzik itt magukat és nem akarnak hazamenni.

– Szeretnének még maradni, és szeretnek a közösségben lenni. A táborban egyébként nem csak roma gyerekek vesznek részt, hisz a szervezőknek fontos, hogy ne legyen eltávolodás roma és nem roma között és közösen tudjanak gondolkodni.

Cz. N.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!