Lemezkritika

2006.12.20. 09:37

St. Martin: Égi Vár

St. Martin sokoldalú művész. A széles közönség persze főként zenei tevékenységéről ismeri mint kiváló szaxofonost, s talán kevesebben tudják, hogy már három verseskötete is megjelent, és több fotókiállítását is megtekinthette a közönség.

Baranyi György

Emellett hét zenés színdarab zeneszerzője és zenei rendezője is immár, számaiból sokszor merítenek a televíziós, rádiós zenei szerkesztők. Így lesz ez valószínűleg legújabb lemeze, az Égi Vár zenei anyagával is. Ezen a két éve várt albumon ismét megcsillogtatja káprázatos hangszeres tudását, és persze nem csak tenor-, alt- és szopránszaxofonon, hanem pánsípon is, ahogy azt már megszokhattuk tőle. Kimondottan "fürdőzik" a hangszerek nyújtotta lehetőségekben, a hangszerelések finomságában, a ritmusok változatosságában.

A CD-n több különleges felvétel is szerepel. Ilyenek például a jól ismert világslágerek, mint a Nem tudom a szemem levenni rólad (Can''t Take My Eyes Off You) vagy a Desperado című film latinos betétdalának egyedi hangvételű átirata. Az Égi Vár című, pánsíppal "erősített" felvételben St. Martin maga adja elő ugyanezen című költeményét. Ugyancsak megtalálható a CD-n a Csillagok, nézz fel!, mely a magyar vízilabda-válogatott hivatalos bevonuló zenéje a 2006. évi Világkupán.

Ám St. Martin szívéhez talán mégis az Üres szék, üres asztal (a Nyomorultak musical egyik dala) felvétele áll, amelyben fia, Norman énekel. És ha már az érdekességeknél tartunk: az Örök titok című szerzeményt a svájci Saas Fee városkában, a világ legmagasabban fekvő, a közönség számára is nyitott jégbarlangban rögzítették, és ugyancsak itt készült a szám videoklipje is. (St. Martin: Égi Vár. Kiadó: Tom-Tom Records) 

Számlista: 1. Néha könnyezem 2. Köszönet az életért 3. Nem tudom a szemem levenni rólad 4. Életre kell 5. Örök titok 6. Tánc az esőben 7. Szép volt Cupido 8. Csillagok, nézz fel! 9. Az Égi Vár 10. Átok vagy áldás? 11. Szeress, vagy engedj szabadon! 12. Üres szék, üres asztal

Ezek is érdekelhetik