KERTELJÜNK!

2017.08.06. 08:30

A napraforgóvirágnak lehet a legmagasabb „örömfaktora”

Egyre népszerűbbek a mező­gazdasági növényként termesztett napraforgó nemesített változatai. Bár a vadon vagy szántóföldön élő növények lassan elvirágoznak, a hibridek még vígan díszelegnek a teraszokon, balkonokon és kertekben.

Manapság a különböző virágcsokrokban, sőt, a menyasszonyiakban is főszereplők e sárga virágok

Fotó: Joó Zsuzsa

Manapság a különböző­ virág­csokrokban, sőt, a menyasszonyi csokrokban­ is főszereplők e sárga virágok.­

A legújabb hibridek vidám virágai margarétaszerűek vagy tömött formájúak,­ és a megszokott napsárga mellett sötétebb vagy világosabb árnyalatokban tündökölnek. Ezeket a virágokat kertészetekből lehet beszerezni, tavasz közepétől, de még a forró nyár derekán is kapható belőlük cserepes változat.

– Semmiképpen nem ajánlom azonban, hogy napraforgótáblában nyíló virágot vigyük haza, ugyanis azt olyan sok vegyszerrel kezelik,­ melyek­ a bőrrel érintkezve akár komolyabb allergiás reakciót is okozhatnak.

– Megbízható helyről szedjünk tehát napraforgót, még jobb, ha a biztosan nemesített változatot visszük haza – figyelmeztet az egyik szolnoki belvárosi virágbolt tulajdonosa,­ Angelika.­

– A cserepes napraforgó sok bimbóval kerül az üzletekbe, a piacokra. Nem drága, de sajnos nem is annyira tartós.­ A látványa, az élvezeti értéke sokkal magasabb, mint az élethossza: néhány növény csak egy-két hétig pompázik.

Manapság a különböző virágcsokrokban, sőt, a menyasszonyiakban is főszereplők e sárga virágok
Fotós: Joó Zsuzsa

Angelika elmondja, hogy a cserepes napraforgó meleg- és napfényigényes növény, amely tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű földet, valamint mérsékelt öntözést igényel.

Napra azonban nem fog forogni az otthoni változat.

– A vágott verzió viszonylag tartós. Ha a sziromleveleket a növény elveszíti, még akkor is szép marad – fűzi hozzá.

A bátrabb kertészkedők a szabadföldi kiültetéssel is próbálkozhatnak, hiszen a napraforgó rosszabb minőségű földben is megél, de meghálálja a foszforban és káliumban gazdag, viszont kevesebb nitrogént tartalmazó tápanyagot.

Szárazságban, nyári forróságban gyakrabban kell locsolni, de vízben ne álljon!

A cserépben nevelt napraforgónkat a terasz vagy a balkon szélvédett zugába tegyük. A magasabb példányok mellé tűzzünk támasztékot, és kössük ki a szárakat!

E virágokban szinte az ősz beköszöntéig gyönyörködhetünk, amelyek asztali vagy padlóvázában is jól mutatnak.

A vágott virág tovább megőrzi­ a frissességét, ha a reggeli órákban gyűjtjük be. Vágásra az a tányér a legalkalmasabb, amelyen a színes­ szirmok már kinyíltak, de a virágzat barna részét alkotó csöves virágok középen még zártak.

A ballagásokon is főszereplő volt

– A napraforgó egyre népszerűbb virág – jelenti ki Angelika.

– Tavasszal a ballagások egyik főszereplője volt, hiszen egyetlen szálból is ­lehet mutatós „csokrot” kötni. Ilyenkor, nyáron pedig az esküvői csokrokban is feltűnik, számos lakodalmi helyszín dekorációjához használjuk fel. Nem csoda: talán ennek a virágnak a legmagasabb az „örömfaktora” – vélekedik a virágkötő-szakember.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!