LEGENDÁK NYOMÁBAN

2017.12.17. 18:35

Ismeri a Cserke-halom történetét? Hétfejű kutyáról és temetésről is mesélünk...

Azt talán egész sokan tudják, hogy a Cserkeszőlő határában fellelhető Cserke- avagy Csörke-halom egy az Alföld kunhalmai közül, ugye így van?

A kunhalmok közül, amelyeket régen temetkezési-, lakó- és őrhelyekként, sőt településhatárként is használtak.

De ismerik a Cserke-halom legendáját is? Mert bizony – ha hihetünk a szóbeszédnek – nem csupán egy „hétköznapi” kunhalom, izgalmas története is van!

A néphagyomány szerint réges-rég egy Cserke nevű, nagyhatalmú, dúsgazdag, gőgös, rátarti és igencsak fukar ember uralkodott e vidéken. Cserke vitéz kezében volt alattvalói sorsa, rendelkezett felettük, ő volt élet és halál ura. Bizony keményszívű uralkodó volt, szívét nem lágyította meg semmi sem.

Mikor ínséges idő köszöntött a népre, az fellázadt ura ellen és rengeteg kincsével együtt betemette egy nagy halomba, azt pedig bezárták egy erős vasajtóval. Cserke vitéz évente egyszer lement a Körösre vízért, míg vizet hozott, kincseit – mi más – egy hétfjű kutya őrizte.

Persze az embereket nem hagyta hidegen a sok-sok kincs, míg az úr távol volt, rájártak a drágaságokra. Időnként sikerült is kicsit megdézsmálniuk a kincseket, de ha valaki rajtavesztett, végleg bezárult mögötte a vasajtó és örökre Cserke szolgája maradt.

Legalábbis ezt mesélik az öregek. Ön hisz a legendákban?

Ha ismer hasonló érdekes történetet, amely megyénk valamely településéhez, nevezetességéhez köthető, küldje el nekünk a [email protected] email címre, szívesen fogadjuk!

Forrás: itthon.hu

Borítókép forrása: vfmk.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!