letartóztatták

2021.08.07. 14:44

„Boldognak tűnő nőket” akart ölni – megkéselt tíz embert egy vonaton egy japán férfi

Elfogták Japánban azt a férfit, aki megkéselt pénteken tíz embert egy helyi érdekű vasútjáraton – közölte szombaton a rendőrség.

Tokió, 2021. augusztus 7. Sebesült utast visznek hordágyon tûzoltók a tokiói Szosigaja Okura metróállomáson 2021. augusztus 7-én, miután egy férfi legkevesebb tíz embert megkéselt az egyik vonaton. A hatóságok arról számoltak be, hogy a támadó elmenekült, de a rendõrség késõbb letartóztatta. Az utasok közül ketten sebesültek meg súlyosan. MTI/AP/Kyodo News

Forrás: MTI/AP

Fotó: Kyodo News

A rendőrség közlése szerint „boldognak tűnő nőket” akart megölni. Első áldozatát, egy, a 20-as éveiben járó nőt, aki a támadó mellett ült a vonaton, súlyos állapotban kórházban ápolják az NHK japán közszolgálati adó jelentése szerint.

 

Cusima Juszukét, a tokiói metrón elkövetett késelés gyanúsítottját viszik a rendőrök
Fotó: Kyodo News / MTI/AP

A bűnügy azért is keltett feltűnést, mert vasárnap érnek véget a japán fővárosban a XXXII. Olimpiai Játékok.

A férfi a kihallgatásán elmondta, hogy eredetileg egy bolti eladónőt akart megölni, aki bolti lopáson kapta, és jelentette a rendőrségen.

A támadó azonban rájött, hogy a bolt már zárva, ezért ült föl késsel egy vonatra, és csak miután megszúrta a mellette ülő nőt, jött rá, hogy képes lenne akár több embert is megölni a vonaton. Szemtanúk szerint az egyik kocsiban étolajat öntött a padlóra, és megpróbálta meggyújtani.

Végül néhány órával az eset után besétált egy boltba, és elmondta, hogy ő az ámokfutó.

Sebesült utast visznek hordágyon tűzoltók a tokiói Szosigaja Okura metróállomáson 2021. augusztus 7-én
Fotó: Kyodo News / MTI/AP

A boltos azonnal hívta a rendőrséget, miután látta, hogy a férfinak véres a ruházata.

Japánban az elmúlt években több, halálos kimenetelű késes ámokfutás is történt. 2019-ben Tokió közelében egy férfi mindkét kezében késsel támadt iskoláslányokra egy buszmegállóban, és két embert megölt, 17 másikat megsebesített, mielőtt végzett magával. Az azt megelőző évben egy férfi megölt egy utast, és megsebesített két másikat egy vonaton. 2016-ban Tokiótól nyugatra egy mozgássérültek számára épült bentlakásos intézetbe tört be egy korábban ott dolgozó 26 éves férfi; megkötözte az ápolót, és ámokfutásba kezdett. 19 embert megölt, 20 másikat súlyosan megsebesített. Ez volt a legtöbb áldozattal járó ámokfutás Japánban 1938 óta.

Borítókép: Sebesült utast visznek hordágyon tűzoltók a tokiói Szosigaja Okura metróállomáson

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!