hidegvérrel

2018.03.26. 21:48

Holokauszttúlélő asszonyt öltek meg bevándorlók Párizsban

Vallása miatt kellett meghalnia az idős nőnek.

A rendőrség hétfőn antiszemita jellegűnek minősítette a gyilkosságot. Rendőrségi források szerint

a 85 éves Mireille Knoll késszúrásokkal teli, részben megégett holttestére péntek este találtak abban a lakásban, ahol az idős asszony egyedül élt és ahol szándékos gyújtogatás történhetett.

A tűzoltók szerint a tűz két különböző helyről indult.

Szombaton egy 1989-ben született gyanúsítottat már őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban, hétfőre virradóra pedig egy második gyanúsított is őrizetbe került. A két gyanúsított vádemeléséről „az áldozatnak valós vagy vélt vallási hovatartozása miatti meggyilkolásának” gyanúja miatt hétfő este döntenek a vizsgálóbírók. Az ügyészség kérte a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését.

Az asszony holttestét az ágyán találták meg péntek este 7 órakor a tűzoltók a Párizs keleti részén található lakásában, ahova egy szomszéd riasztotta őket, amikor tűz ütött ki. A helyszínre gyorsan kiérkező rendőrök negyven perc alatt eloltották a tűzet, a rendőrség azonnal gyújtogatásra gyanakodott.

A megölt asszony családja azt mondta a rendőrségnek, hogy egy szomszédra gyanakodnak, aki rendszeresen átjárt hozzá és a gyilkosság napján is bent járt a lakásban.

Ezt az 1989-ben született férfit vették elsőként őrizetbe szombaton.

„Anyám láthatóan jól ismerte és fiaként tekintett rá” – mondta az áldozat fia a francia hírügynökségnek.

Mireille Knoll 1932-ben született Párizsban, zsidó vallású volt, 1942 júliusban túlélte a Vel' d'Hiv razziát, amely Franciaországban a zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtése volt a náci haláltáborokba történő deportálások előtt. A nő anyjával Portugáliába menekült a második világháború idején, majd visszatért Párizsba, s egy szintén holokauszttúlélő férfihez ment feleségül, aki 2000-ben hunyt el.

Az antiszemita gyilkosság óriási felháborodást váltott ki a zsidó közösség részéről.

Alig egy évvel ezelőtt egy hasonló jellegű antiszemita gyilkosság történt: 2017 áprilisában egy 65 éves ortodox zsidó nőt gyilkolt meg otthonában a szomszédja. Hosszú hónapokig tartó jogi csatározás után a vizsgálóbíró március elején minősítette antiszemita jellegűnek az emberölést.

Borítókép: thebigland/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!