Járvány

2020.05.13. 06:34

Trump elrendelte: a legnagyobb szövetségi nyugdíjalap nem fektethet be Kínában

Mindez válasz arra, hogy „a kínai kormányzat eltitkolta az új típusú koronavírusra vonatkozó alapvető fontosságú információkat”.

Donald Trump elnök új rendelkezése értelmében a legnagyobb amerikai szövetségi nyugdíjalap nem fektethet be kínai vállalatok részvényeibe, mert ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.

Az amerikai elnök bejelentésére azt megelőzően került sor, hogy nyilvánosságra került: a mintegy 600 milliárd dolláros vagyont kezelő Szövetségi Nyugdíjtakarékossági Beruházási Alap (TSP) kínai vállalatokba való befektetéseket fontolgat.

A The Wall Street Journal című lap idézte kedden Eugene Scalia szövetségi munkaügyi miniszter hétfőn kelt levelét, amelyet a tárcavezető a nyugdíjalap igazgatótanácsa elnökéhez, Michael Kennedyhez intézett.

A levélben Scalia leszögezte: „Trump elnök rendelkezésére az igazgatótanácsnak azonnali hatállyal le kell állítania” azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy 5,9 millió amerikai szövetségi dolgozó és nyugdíjas pénzét a kínai tőzsdén fektesse be.

A munkaügyi miniszter közölte azt is, hogy Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó és Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója levélben hívta fel figyelmét a kínai vállalatokba történő esetleges befektetések „szükségtelen nemzetbiztonsági kockázataira”.

O'Brien és Kudlow szerint az elnöki döntés válasz arra, hogy „a kínai kormányzat eltitkolta az új típusú koronavírusra vonatkozó alapvető fontosságú információkat”.

A Scaliához címzett levélben O'Brien és Kudlow kitért arra is, hogy „egy kínai vállalatok elleni bojkott vagy szankció” kockára teheti az amerikai nyugdíjalap profitját is.

A TSP szóvivője szerint a nyugdíjalap az év második felében szándékozott megjelenni a kínai tőzsdén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!