Járvány

2020.12.03. 10:30

A kormány fellép a baloldali önkormányzatok megszorításai ellen

A kormány a járvány elleni küzdelem részeként folyamatosan csökkenti az állami adókat, számos baloldali vezetésű városban, kerületben azonban emelnék a helyi közterheket. A lakosság és a vállalkozások védelmében el kellett rendelnünk az adóemelési stopot – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak csütörtökön, miután a kormány rendeletben tiltotta meg, hogy az önkormányzatok jövőre emeljenek a helyi adókon, új közterhet vezessenek be vagy megkurtítsák az adókedvezményeket.

Hangsúlyozta: a kormány az elmúlt hónapokban több adócsökkentésről is határozott, az állam négyszázmilliárd forint adóról mondott le, s ezt azért tette, hogy a válság sújtotta ágazatok vállalkozásai talpon maradhassanak, a munkavállalók megtarthassák állásukat. Ehhez képest

egyes helyi önkormányzatok adót akarnak emelni, ami teljességgel érthetetlen

- tette hozzá. A politikus külön is beszélt a fővárosról, ahol – mint mondta – „a főpolgármester százmilliárdos nagyságrendű állampapíron és több tíz milliárdnyi készpénzen ül, mégis durva adóemelést fontolgat, amit cinikus módon újraindítási adónak keresztelne el.”

Tállai András szerint a baloldal válságkezelése mindig csak megszorításokból áll, így volt kormányzásuk alatt, és a jelek szerint most, a koronavírus-járvány idején is ezt az utat választották. Az államtitkár több olyan ellenzéki vezetésű kerületet, illetve települést sorolt fel a lapnak, amelyekben

megemelték a közterület-használati díjakat, vagy a temetkezési, közlekedési díjakat, ahol elbocsátanak, vagy fizetést csökkentenek.

Az államtitkár leszögezte: a kormány döntése nyomán a baloldali adóemelésekből biztosan nem lesz semmi,

helyi adót jövőre nem lehet növelni,

kedvezményt, mentességet nem lehet csökkenteni, és új teher sem vezethető be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!