Járvány

2020.12.19. 07:20

Az USA-ban engedélyezték a Moderna-vakcina szükséghelyzeti alkalmazását

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) engedélyezte pénteken a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását.

A Modernáé lesz a második, Covid-19 elleni vakcina, amelyet a hétfőn elindított országos oltókampányban bevethetnek, miután az FDA múlt héten szintén gyorsított eljárásban jóváhagyta az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását is.

Ez örömhír az új koronavírus (SARS-CoV-2) által leginkább sújtott Egyesült Államok számára, ahol a világjárvány eddig több mint 307 ezer ember életét követelte.

Az FDA egy nappal azután adta ki az engedélyt, hogy külső szakértőkből álló tanácsadó testülete támogatta a Covid-19 betegség ellen kevesebb mint egy év alatt kifejlesztett Moderna-oltóanyag alkalmazását. A döntést annak alapján hozták meg, hogy a klinikai tesztelés legutóbbi, 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett szakaszában

a vakcina 95 százalékos hatékonysággal nyújtott védelmet a Covid-19 betegség kialakulása ellen,

és alkalmazásával kapcsolatban nem merültek fel biztonsági aggodalmak.

Az amerikai biotechnológiai cég a szövetségi kormánnyal közösen felkészült arra, hogy már ezen a hétvégén megkezdhessék 5,9 millió adag oltóanyag országos kiszállítását.

A Moderna oltóanyagát várhatóan a nehezebben elérhető, vidéki kórházakban fogják alkalmazni, mert bár fagyasztva kell tárolni és szállítani,

nem igényel olyan rendkívül alacsony hőmérsékletet, mint a Pfizer/BioNTech oltása,

és felengedése után a normális hűtőgépekre jellemző hőmérsékleten tárolható.

A gyártó közlése szerint már idén mintegy 20 millió dózist tudnak az amerikai kormány rendelkezésére bocsátani, további 100-125 millió adagot pedig a jövő év első negyedében, a júniusig leszállítani tervezett, összesen 200 millió adagból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!