Járvány

2020.12.31. 05:45

Kaliforniában is felbukkant a gyorsan terjedő vírustörzs

Kaliforniában is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációja szerdán, egy nappal az után, hogy Coloradóban regisztrálták az első egyesült államokbeli esetet; járványszakértők azt feltételezik, hogy első ízben Délkelet-Angliában két héttel ezelőtt azonosított vírusmutáció már terjedőben van az országban.

A B.1.1.7 kóddal jegyzett vírustörzs kaliforniai megjelenését Gavin Newsom kormányzó jelentette be, amikor online tárgyalt a járványhelyzetről Anthony Fauci főinfektológussal, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatójával, akit Joe Biden megválasztott elnök felkért az egészségügyi főtanácsadói tisztségre. Newsom nem árult el semmit az első kaliforniai fertőzött kilétéről.

A koronavírus gyorsan terjedő változata kedden bukkant fel az Egyesült Államokban. Coloradóban egy húszas éveiben járó férfinál, a Nemzeti Gárda egyik tagjánál mutatták ki első ízben a koronavírus délkelet-angliai vírustörzsét, és azóta egyik gárdabeli társáról is kiderült, hogy ezt a mutációt hordozza. Mindketten – négy másiik gárdistával együtt – egy Denvertől mintegy 150 kilométerre lévő idősotthonban dolgoztak karácsony előtt.

Hírügynökségek által megszólaltatott járványügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy továbbra sem tudni, hogy a coloradói férfi kitől kapta el a fertőzést. Tekintettel arra, hogy az illető az elmúlt napokban nem járt olyan országokban, ahol már megjelent az újfajta vírustörzs, arra lehet következtetni, hogy a mutáció már terjedőben van az Egyesült Államokban. Erre utal az, hogy egy nap után megjelent a Coloradótól több száz kilométerre lévő Kaliforniában is. Ez számos kérdést felvet, a járványügyi szakembereket például az foglalkoztatja most, hogy az agresszív vírusmutáció hogyan érkezett az országba, és nem túl késő-e korlátozó intézkedéseket hozni kifejezetten ellene.

A két hete Délkelet-Angliában azonosított vírusmutáció sokkal gyorsabban terjed az eddig ismert SARS-CoV-2 vírusváltozatoknál, fertőzési képessége 50-70 százalékkal nagyobb. Infektológusok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy súlyosabb tüneteket okoznak a már ismert vírustörzseknél vagy halálosabb lenne azoknál. Tartanak azonban attól, hogy mivel gyorsabban terjed, még jobban leterheli az egészségügyi rendszert. A coloradói egészségügyi hatóságok szerint az Egyesült Államokban forgalomban lévő vakcinák feltehetően védelmet nyújtanak a vírusmutáció ellen is.

A B.1.1.7 vírustörzs már számos európai országban megjelent, de felbukkant a többi között Kanadában, Ausztráliában, Indiában, Dél-Koreában és Japánban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!