Járvány

2021.01.29. 13:08

Újra nő a fertőzöttek és a halálesetek száma Csehországban

Csehországban újra nő a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek és a halálesetek száma, ugyanakkor mérsékelten csökken a kórházban kezeltek és a súlyos esetek száma.

Az egészségügyi minisztérium honlapján péntek reggel megjelent kimutatások alapján a kór szövődményeiben a járvány március eleji kirobbanása óta 16 072 személy halt meg.

Csütörtökön a laboratóriumi tesztek 7937 új fertőzöttet regisztráltak, ami négyszázzal több, mint egy hete. Korábban mintegy két hétig ezek a számok mérsékelten csökkentek. A százezer lakosra eső új fertőzések és elhalálozások statisztikájában jelenleg Csehország a harmadik helyen áll az Európai Unióban – jegyezte meg a tárca sajtóirodája.

A másik oldalon mérsékelten javult a kulcsfontosságúnak minősített mutató, csökken a kórházban kezeltek és a súlyos esetek száma. Csütörtök este a kórházakban 5856 személyt kezeltek, közülük 970 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Korábban ezek a számok hatezer, illetve ezer felett voltak. Jan Blatny egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján ismételten megerősítette: az óvintézkedések esetleges csökkenése csak akkor képzelhető el, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik.

Az öt sávra osztott százpontos hivatalos táblázaton a helyzet 68 pontos, azaz a negyedik kockázati sávnak felel meg. Az érvényes óvintézkedések azonban továbbra is a legmagasabb, ötödik sávnak felelnek meg, és csütörtökön a rendkívüli kormányülésen ezeket még tovább szigorították.

A minisztérium szerint csütörtökön Csehországban 24 600 PCR-tesztet és 23 600 antigéntesztet végeztek el, amelyek 29,4 százaléka lett pozitív. Ezen a héten ez a legalacsonyabb arány.

Csehországban eddig mintegy 251 ezer személyt oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, közülük 28 ezren már a második adagot is megkapták. A vakcinaszállítás ütemének lassulása miatt azonban az oltási folyamat lassabb a tervezettnél.

A járvány terjedési mutatója csütörtökön 0,99 volt, és egész héten mérsékelten emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!