Járvány

2021.06.02. 11:11

A járvány áldozataiért harangoznak és imádkoznak vasárnap

A koronavírus-járvány áldozataiért imádkoznak és harangoznak vasárnap délelőtt a magyarországi keresztény templomokban – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT).

A MEÖT elnöksége és az MKPK arra kéri egyházukat és híveiket, hogy vasárnap délelőtt „emlékeztessenek a harang szavával az elhunytakra, a járvány okozta veszteségeinkre”.

„Legyen ez a harangzúgás” a hála kifejezése is „azért, hogy megmaradtunk, hogy Isten segítségével újat kezdhetünk” – fogalmaztak.

A két testület közös imádságot is írt az alkalomra, amelyet minden keresztény templomban elmondanak.

Balog Zoltán református püspök elmondta, azért kezdeményezte az ökumenikus tanács elnökségében a közös megemlékezést és imát, mert az egyházi közösség nem tud többet adni azoknak, akik gyászolnak, súlyos betegségen estek át, elvesztették a munkájukat vagy akiket lelkileg megviselt a járvány, minthogy lelki erőt ad nekik a veszteség elviseléséhez.

A lelkierő-átadás pedig „a mi nyelvünkön az imádság” – mondta.

„Azt szeretném, ha mindenki, akit veszteség ért, érezné, hogy az egyházi közösség együtt, felekezetre való tekintet nélkül ott áll mellette”

- fogalmazott a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Kiemelte: a közös imával nemcsak a veszteség elviseléséhez, hanem az újrakezdéshez is erőt akarnak kérni és adni.

Fontosnak nevezte, hogy a hála legyen az „alaphangulat az országban”: hála azért, hogy túléltük, hogy megmaradtunk, hogy újrakezdhetjük„ az életet. Az újrakezdéshez pedig ugyanúgy szükség van a lelki energiára, amelyet az imádság adhat – tette hozzá Balog Zoltán.

Veres András, az MKPK elnöke elmondta: a keresztény hit fontos eleme, hogy ”hiszünk az egyház, az élők és a holtak közösségében„, ezért az élők rendszeresen imádkoznak a holtakért.

Ez a közös ima a pandémia idején elhunytakért szól, de természetesen ”azokért is imádkozunk„, akik gyászolnak – közölte.

Mint mondta, a közös megemlékezéssel kifejezik azt is, hogy hívő emberekként egy cél felé haladnak, hogy fontos számukra az emberek üdvössége és mindennél fontosabb a ”testvéri szolidaritás„.

Hozzátette: az ima és a harangozás egyben a túlélők hálájáról is szól. ”Természetesen nem a világjárványért vagyunk hálásak, hanem azokért a gyümölcsökért„, amelyek a járványhelyzet miatt születtek vagy születhetnek meg. Meg kell találni, föl kell ismerni, hogy ”mit üzen nekünk a pandémia„ – hangoztatta az MKPK elnöke.

Az imádság szövege megtalálható a meot.hu, a katolikus.hu és a reformatus.hu oldalakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!