Járvány

2021.08.12. 15:52

Összehozta a családokat a járványhelyzet

A koronavírus-járvány összehozta a családokat – derül ki a Médiaunió Alapítvány, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Pénzcentrum közös online kutatásából, amelynek eredményéről pénteken tájékoztatták az MTI-t.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint írták,

a felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, pontosan miként élték meg a magyar családok a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, az óvodák, iskolák bezárását, a home office munkavégzést, a szabad mozgás beszűkülését és a személyes kapcsolatok mellőzését.

Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a járványhelyzet összehozta a családokat.

Legalábbis az érdemben válaszolók majdnem 80 százaléka szerint jobb lett a kapcsolatuk a családjukkal.

Nagyjából ugyanennyien értettek egyet azzal, hogy a koronavírus-járvány ráébresztette őket arra, hogy a családdal való kapcsolat a legfontosabb. 64 százalék mondta azt, hogy teljes mértékben, vagy inkább igaz rá, hogy a járvány hatására bensőségesebb lett a kapcsolata gyermekével, gyermekeivel – olvasható a felmérés eredményéről készített összefoglalóban.

A közel 2500 kitöltő válaszaiból az is kiderült, hogy

a járvány alatt inkább a szűkebb környezetünkre számíthattak az emberek, a kitöltők legjellemzőbben a legközelebbi hozzátartozókat – párjukat, gyermekeiket – jelölték meg olyan személyként, akikre inkább igen, vagy teljes mértékben számíthattak a járvány alatt.

A felmérés érdekessége, hogy a barátokat többen jelölték meg a „teljes mértékben számíthattam rá” kategóriában, mint a testvérüket.

Emellett a felmérésből az is látszik, hogy míg a szűkebb család tagjai közelebb kerültek egymáshoz, a távolabbi rokonok viszont eltávolodtak egymástól, ami szintén a lezárásoknak köszönhető. A kitöltők 77 százaléka egyáltalán nem, vagy inkább nem számíthatott távolabbi rokonaira a járványhelyzet alatt, viszont összességében az elszigeteltség a személyes kapcsolatainkat annyira nem építette le, a felsorolt csoportok mindegyikénél döntő többségben voltak azok, akik a „nem változott” rubrikát ikszelték be az ezt firtató kérdésre – tették hozzá.

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy mennyiben változtak a kitöltők médiafogyasztási szokásai a járvány alatt. Az eredményekből az látszik, hogy a világjárvány elsősorban a nyomtatott sajtóról szoktatta le az embereket: 26,7 százalék mondta ugyanis azt, hogy kevesebb újságot olvasott, 22,3 százalék pedig a rádióról szokott le.

A magyar médiafogyasztók inkább az internetre költöztek: a válaszadók 41,4 százaléka állította, hogy többet netezett a járványidőszak alatt. 31,4 százalék néz több videós tartalmat, 26,3 százalék pedig arról vallott, hogy a közösségi oldalakon tölt több időt.

A felmérés készítői tudatták azt is, hogy a válaszadók családjának 44,6 százalékában kapta el valaki a koronavírust, 9,7 százaléknál kórházi kezelésre is szükség volt.

Az eredményekből látható, hogy

a válaszadók többsége elkötelezett a Covid-oltás mellett: 73,2 százalék már mindkét adagot megkapta, 4,1 százalék rendelkezett egy dózissal a kérdéssor kitöltésekor.

Még mindig nem döntött a kérdésben 4,7 százalék, 13 százalék pedig teljesen elzárkózik bármilyen vakcinától.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!