Ukrán válság

2022.08.23. 08:31

Elsöprő orosz rakétatámadás-sorozat jöhet Ukrajnában

181. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán önkéntes harcosok aknavetőt készítenek elő a Donyeck régió frontvonalában 2022. augusztus 22-én, az ukrajnai orosz invázió közepette

Forrás: Anatolii Stepanov

Fotó: AFP

Zelenszkij bármi áron visszaszerezné a Krímet

Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy minden eszközt kész bevetni, hogy Ukrajna visszaszerezze a Krím-félszigetet

 - írja a lenta.ru.

Volodimir Zelenszkij elnök Kijevben, az ukrán nemzeti lobogó napja alkalmából rendezett ünnepségen 2022. augusztus 23-án
Forrás: AFP/ukrán elnöki hivatal

"Bármilyen általunk szükségesnek tartott eszközt bevetünk, hogy visszafoglaljuk a Krím-félszigetet - mondta a politikus.

Charles Michel: a Krím Ukrajnához tartozik

A Krím Ukrajnához tartozik, az Európai Unió nem ismeri el, és soha nem is fogja elismerni a térség és Szevasztopol illegális elcsatolását

 - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés második csúcstalálkozója résztvevőinek címzett videóüzenetében.

Az elnök kiemelte: "Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója nem február 24-én kezdődött, hanem 2014-ben, a Krím illegális annektálásával, február óta pedig Moszkva a Krímet stratégiai ugródeszkaként használja arra, hogy délről megszállja Ukrajna más részeit, és válogatás nélküli rakétacsapásokkal támadja az országot."  

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Krím az Ukrajna más részeiből ellopott gabona szállítási csomópontjává vált, és Oroszország katonai jelenléte a térségben az ukrán fekete-tengeri kikötők blokádját erősíti. A következményeket, az ukrán gazdaságot érő károkat és a globális élelmiszerválságot a Kreml cinikus döntése, az éhínség fegyverként való használata okozza, hogy gyengítse az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatást - tette hozzá. Michel üdvözölte az Isztambulban nemrégiben megkötött megállapodást, amely elősegíti a kereskedelmi hajók elindulását Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből, azonban éberségre figyelmeztetett annak érdekében, hogy Oroszország végrehajtsa az egyezményt.  

A zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzettel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy Oroszország cselekedetei nukleáris katasztrófát idézhetnek elő, miközben óvatosságra és visszafogottságra van szükség.

 "Oroszországnak azonnal hozzáférést kell biztosítania az ENSZ szakértőinek, az EU pedig támogatja, hogy az atomerőmű körül alakítsanak ki demilitarizált övezet" - tette hozzá.

Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára videóüzenetében a szervezet további támogatásáról biztosította Ukrajnát. "Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránti elkötelezettségünk rendíthetetlen, az ET régóta ellenzi a Krím illegális annektálását"- hangsúlyozta.

A főtitkár szerint "fontos tudomásul venni, hogy a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában tovább romlott az emberi jogi helyzet". Emlékeztettet, hogy az Európa Tanács továbbra is szolidáris lesz Ukrajnával "mivel mindannyian egy igazságos, fenntartható, a nemzetközi jogon alapuló békére törekszünk, amelyben minden ukrán élvezheti az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság normáit, amelyek jogosan megilletik őket".

A három balti ország, Lengyelország és Finnország kitilthatja az orosz turistákat

Az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa - Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország - egyénileg megakadályozhatja az orosz turisták belépését a területére, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat - közölte Litvánia külügyminisztere kedden.

Gabrielius Landsbergis Vilniusban újságíróknak azt mondta: beszélt mindegyik érintett ország illetékes miniszterével, és nincs sok különbség a véleményükben. "Az orosz turistáknak nem volna szabad az Európai Unió területén tartózkodniuk... Országuk népirtást követ el" - fogalmazott a litván külügyminiszter.

 

Kaja Kallas észt miniszterelnök éppen két hete azt írta a Twitteren, hogy "az Európába látogatás kiváltság, nem pedig emberi jog", és hogy "most van itt az ideje, hogy leállítsuk az Oroszországból érkező turizmust".

 

Előtte egy nappal Sanna Marin finn kormányfő azt mondta az YLE finn közszolgálati rádió és televíziónak: "nem helyes, hogy amíg Oroszország agresszív, brutális háborút folytat Európában, addig az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európába és turistáskodhatnak".

Bár az ukrajnai háború kezdetét követően nem sokkal az Európai Unió betiltotta az Oroszországból az EU-ba irányuló légiközlekedést, az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beléphetnek az unió területére. Az YLE a múlt héten arról számolt be, hogy orosz vállalkozások elkezdtek autós utazásokat szervezni Szentpétervárról Finnországba, a helsinki és a lappeenrantai repülőtérre, ahonnan közvetlen járattal lehet továbbrepülni számos európai nagyvárosba.

 

Bár Ukrajna nyomást gyakorol az EU-ra, hogy tiltsa meg az orosz turisták beutazását, a tagállamok megosztottak a kérdésben.

 

Lettország, Litvánia és Lengyelország már nem sokkal a háború kitörése után leállította új turistavízumok kiadását oroszoknak. Észtország a múlt héten lezárta határait több mint 50 ezer, vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, és azt tervezi, hogy nem engedi be a más uniós országok által kiadott vízummal rendelkező oroszokat sem.

Olaf Scholz német kancellár azonban fenntartásait fejezte ki az ilyen korlátozásokkal kapcsolatban. "Ez nem az orosz nép háborúja, hanem Putyin háborúja" - jegyezte meg Scholz. Szerinte a turistavízumok korlátozása "mindazokat az embereket is büntetné, akik azért menekülnek Oroszországból, mert nem értenek egyet az orosz rezsimmel".

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedd este világossá tette: az oroszok kitiltását illetően a német állásponttal ért egyet, vagyis Magyarország nem támogatja a további korlátozásokat. 

 

Az orosz hadsereg Dnyiprot és Harkovot lőtte

Az orosz hadsereg rakétacsapást hajtott végre az Ukrajna keleti részén fekvő Dnyipro ellen – közölte kedden Borisz Filatov, a város polgármestere. A városban és a megyében megszólaltak a légoltalmi szirénák. A városvezető szavai szerint rakétaroncsdarabok zuhantak lakóházakra. Részleteket későbbre ígért, mondván, hogy meg kell várni a katonai igazgatás jelentését. Arra kért minden lakost, hogy maradjon az óvóhelyen. Az úgyszintén a keleti országrészben lévő Harkivot is megint orosz támadás érte. Ihor Terehov polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a város ugyanazon kerületét kétszer is lőtték kedden az orosz csapatok. Az első, reggeli tüzérségi csapáskor egy lakóházat találtak el, személyi sérülés azonban nem történt. A légiriadót a megyeszékhelyen és a régióban helyi idő szerint délután két óra előtt lefújták.

ENSZ: nagyon aggasztó a mariupoli ukrán hadifoglyok tervezett hadbírósági pere

Az ENSZ genfi emberi jogi hivatala aggodalmának adott hangot kedden a mariupoli ukrán hadifoglyok oroszbarát hatóságok által tervezett bírósági perével kapcsolatban, amelyekre akár napokon belül sor kerülhet, és ami az ENSZ hivatala szerint önmagában is háborús bűncselekményt valósíthat meg.

Az oroszbarát mariupoli hatóságok fémketreceket állítanak fel a mariupoli filharmonikus zenekar nagytermében az általuk „nemzetközi törvényszéknek” nevezett intézmény létrehozásának részeként – közölte Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatalának (OHCHR) szóvivője. Amennyiben szándékosan megfosztják a hadifoglyokat a tisztességes bírósági eljáráshoz való joguktól, az már önmagában háborús bűnök elkövetését jelenti oroszország részéről, tette hozzá a szóvivő, mivel a genfi konvenció értelmében az ukrajnai hadifoglyokat is megilleti a jogi védelem.

Shamdasani kifejtette, hogy az OHCHR korábban akkor is aggodalmának adott hangot, amikor Ukrajna állított orosz hadifoglyokat hadbíróság elé, és láthatóan olyan személyeket is elítéltek, akik csak részt vettek az ellenséges katonai tevékenységben. A kelet-ukrajnai donyecki régió Oroszország által támogatott szeparatista népköztársaságának közigazgatási vezetője augusztus elején bejelentette, hogy még a nyár vége előtt megtartják az ukrajnai Azov ezred elfogott tagjainak bírósági perét.

Közel egymillió ukrán menekült érkezett Németországba

A háború kezdete óta 967 546 ukrán menekült érkezett Németországba, legalább átmeneti időre a német belügyminisztérium szerint. 36%-uk gyerek volt, 8%-uk 64 év feletti. A német iskolákba február óta 155 ezer ukrán tanuló iratkozott be.

Egyre többen menekülnek Kijevből

Volodimir Zelenszkij elnök egyik tanácsadója, Alex Rodnyanszki azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy sok civil próbál menekülni Kijevből, orosz támadástól tartva szerdán, az ukrán függetlenség napján. Korábban az ukrán védelmi minisztérium is azt kérte a lakosságtól, hogy legyenek különösen óvatosak ezen a napon.

Orosz rakétatámadás Dnyipróban

A dnyiprói polgármester a Facebookon megerősítette, hogy rakétatámadás ért több lakóházat is a városban, ezért azt kéri a lakosságtól, hogy vonuljanak fedezékbe.

Kedden temetik Dugin meggyilkolt lányát

Több száz ember utazott el Moszkvába Daria Dugina temetésére. A nő szombat éjszaka halt meg, miután bomba robbant az autójában. Apja, Alexander Dugin, aki korábban kapcsolatban állt Vlagyimir Putyin elnök egyik tanácsadójával, a támadás előtt pár perccel cseréltek autót. Az FSZB szerint az ukrán titkosszolgálat áll a merénylet mögött, amit Kijev tagad.

Alexander Dugin a temetésen, 2022. augusztus 23-án
Fotós: Kirill Kudryavtsev / Forrás: AFP

Tisztogatásról beszélnek

Az ukrán hatóságok nyíltan elkezdték megvitatni az oroszok elleni „tisztogatás” terveit – jelentette ki az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova. A teljes hírt itt olvashatja.

Az Egyesült Államok Ukrajna elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat

Ahogy azt korábban írtuk, az amerikai hírszerzés újabb civilek elleni támadásokra számít Ukrajnában. Ezt a kijevi amerikai nagykövetség is megerősítette. „A külügyminisztérium olyan információk birtokában van, melyek szerint Oroszország fokozza erőfeszítéseit, hogy csapásokat mérjen a civil infrastruktúrára és kormányzati létesítményekre a következő napokban” – tudatta honlapján a külképviselet, de további részleteket nem közöltek. A nagykövetség arra kérte az Ukrajnában lévő amerikai állampolgárokat, hogy szárazföldön, közúton hagyják el az országot, amint lehet.

Felrobbant egy kazántelep Mariupolban

Orosz rakétatámadásban felrobbant egy kazántelep Mariupolban. A város polgármestere szerint az egész városban hallani lehetett a robbanást.

Az infrastruktúrát veheti célba az orosz hadsereg

Az amerikai hírszerzés szerint a következő napokban az oroszok az ukrán infrastruktúrát és kormányzati épületeket vehetnek célba. „Az eddigi tapasztalatok alapján aggódunk, hogy Oroszország továbbra is veszélyt jelent az ukrán civilekre és az infrastruktúrára” – nyilatkozta a hírszerzés egyik munkatársa.

Az ENSZ tényfeltáró csoportot küldene Olenivkába

Információk szerint összeállt az ENSZ tényfeltáró csoportja, amelyik az olenivkai börtönt ért támadást vizsgálná ki, de

egyelőre nem mennek a helyszínre, mert az ENSZ nem tartja biztonságosnak a látogatást Olenivkában.

A megfelelő biztosítékokra várnak. A csoport az ENSZ főtitkárának tesz majd jelentést.

Megugrik az ukrán export

Ukrajna mezőgazdasági exportja várhatóan 4 millió tonnára nő augusztusban a júliusi 3 millió tonnáról - mondta az ukrán agrártanács alelnöke. A növekedés annak az ENSZ-közvetített megállapodásnak köszönhető, amely feloldotta az ukrán tengeri kikötők blokkolását.

Ukrán hadifoglyok kínzással vádolják az oroszokat

A mariupoli csata után fogságba esett ukrán katonák kínzással vádolták az orosz erőket fogságuk alatt. A katonák, akik az Azov-ezredből származtak, és egy fogolycsere keretében szabadultak ki, azt mondták az újságíróknak, hogy

láttak katonákat, akiket addig vertek, amíg el nem törték a csontjaikat.

„Néhánynak tűt szúrtak a sebeikbe, volt, akit vízzel kínoztak” – mondta Vladiszlav Zsajvoronok, aki elvesztette a lábát. „Levetkőztettek minket, kénytelenek voltunk guggolni, miközben meztelenek voltunk. Ha valamelyik fiú felkapta a fejét, azonnal verni kezdték” – tette hozzá Denisz Csepurko.

Az Egyesült Államok és az EU sem támogatja az oroszok teljes vízumtilalmát

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője kijelentette: az Egyesült Államok nem akarja elzárni a menedéket és biztonságot nyújtó utakat az orosz disszidensek vagy mások számára, akiknek megsértik az emberi jogait Oroszországban. Fontos határvonalat húzni az orosz kormány lépései és ukrajnai politikája, valamint az orosz nép között. Hasonló álláspontot képvisel az EU is. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője korábban azt mondta: „Nem jó ötlet megtiltani minden orosznak a belépést.”

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 6498 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6641 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 282 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 22-én 122 ember, köztük 42 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Kizárt a háború diplomáciai úton való lezárása

Egy magas rangú orosz diplomata kizárta az ukrajnai háború befejezésének diplomáciai megoldását. Gennagyij Gatilov, Oroszország állandó ENSZ-képviselője Genfben a Financial Timesnak azt mondta, hogy nem lesznek közvetlen tárgyalások Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij között, hozzátéve, hogy Moszkva elhúzódó konfliktusra számít.

Megakadnak az olajszállítások

Európának újabb megszakításokkal kell szembenéznie az energiaellátásban a Kazahsztánból Oroszországon keresztül olajat szállító vezetékrendszer károsodása miatt – jelentette a vezeték üzemeltetője. A Caspian Pipeline Consortium (CPC) közölte, hogy felfüggesztették az exportot a fekete-tengeri terminálon található három kikötési pont közül kettőből.

Három falut lőtt az orosz tüzérség

Ukrajna keleti, donyecki régiójában három falut lőtt az orosz tüzérség.Több rakétatalálat érte a Bahmut város közelében lévő Szoledar, Zajceve és Bilohorivka falvakat, legalább két civil meghalt – közölték az ukrán hatóságok.

Kilőtték az ukránok a herszoni hidat

A jelentések szerint az oroszok által megszállt Herszon városában a stratégiai fontosságú Dnyeper folyón átívelő egyetlen hidat az Egyesült Államok által szállított, nagy pontosságú HIMARS rakéták találták el, és 15 embert megsebesítettek - közölte egy forrás az Interfax orosz hírügynökséggel. A híd az orosz katonai szállítások kulcsfontosságú átkelőhelye a régióban.

Összeülhet az ENSZ BT

Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi összehívását kérte, hogy megvitassák a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet, a létesítmény ért ukrán támadásokat – jelentette Dmitrij Poljanszkij ENSZ-nagykövet-helyettesre hivatkozva a RIA orosz állami hírügynökség.

Közel 9000 ukrán katona halt meg a háborúban

Csaknem kilencezer ukrán katona halt meg az Oroszországgal vívott háborúban – közölte Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán fegyveres erők vezetője. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala hétfőn azt közölte, február 24. és augusztus 21. között 5587 civil halt meg, 7890 ember pedig megsebesült Ukrajnában, főként rakétatámadások következtében.

A nukleáris fegyverek miatt aggódik az ENSZ főtitkára

António Guterres, az ENSZ főtitkára a „nukleáris kardcsörgetés” leállítását követelte, mondván, hogy a világ a „maximális veszély pillanatában” van, és minden atomfegyverrel rendelkező országnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy nem fogja elsőként használni a fegyverét. Az ENSZ-főtitkár kritikusnak minősítette az ukrajnai Zaporizzsja atomerőművének helyzetét. A környéken folytatódik az ágyúzás és a harc.

Az Egyesült Államok az Oroszország elleni szankciók szigorítását tervezi

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai kormány arra készül, hogy megerősítse az Oroszországgal szembeni szankciókat, és hogy szűkítse azok megkerülési lehetőségét. Az újság szerint a tervezett elképzelések között szerepel a bankok elleni szankciók bevezetése, amelyek révén Oroszország hozzájut a nemzetközi valutákhoz, a feketelistán szereplő oligarchák vagyonának elkobzása, valamint azon cégek megbüntetése, amelyek továbbra is tiltott árukat exportálnak Oroszországba.

19 halottja van a múlt szerdai harkovi rakétacsapásnak

Befejezték a kutatási műveleteket a múlt szerdán orosz rakétatalálatot kapott harkovi lakóháznál. Csak mostanra sikerült az összes halott holttestét kihozni a romok alól. Csak ez a légi csapás 19 ember életét követelte, miközben 181. napja tart a háború - emlékeztetett az ukrán elnök.

25 éve lezárt vasúti útvonalat nyitottak meg

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében beszámolt arról, hogy korszerűsítették és újaindították a vasúti közlekedést az Ukrajnát és Moldovát összekötő, 25 éve lezárt vasúti szakaszon. Az ukrán elnök arra számít, hogy éves szinten a 10 millió tonnát is elérheti az itt áthaladó teherforgalom, amely alternatív útvonalat biztosít a fekete-tengeri odesszai kikötőből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában