Brüsszeli korrupció

2023.02.17. 09:34

Legalább két hónapig marad még a börtönben Eva Kaili

Az Európai Parlament egykori alelnökének ügyvédei azt akarták elérni, hogy Kaili házi őrizetbe kerülhessen és elektronikus nyomkövetővel lássák el, hogy együtt lehessen 23 hónapos kislányával.

2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Dzsalal Morsidi

Még legalább két hónapig börtönben kell maradnia Eva Kailinak, az Európai Parlament (EP) egykori alelnökének egy belga bíró csütörtöki döntése szerint – adta hírül a Magyar Nemzet az Euronewsra hivatkozva. 

Kaili december 9-e óta van börtönben, miután négy társával együtt őrizetbe vették az Európai Parlament eddigi legnagyobb korrupciós botrányában.

Ha valaki szimbólummá válik, és az előzetes letartóztatás meghosszabbítását is ennek alapján rendelik el, mert ő az Európai Parlament alelnöke, akkor annak nem látom értelmét

– reagált a bíróság döntésére az Eva Kaili ügyvédjeként nemrég megbízott Sven Mary, aki korábban Salah Abdeslamot, a 2015-ös párizsi terrortámadások egyetlen túlélő elkövetőjét védte.

Eva Kaili mellett decemberben tartóztatták le Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozott – és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját. Utóbbit nemrég engedték ki a börtönből.

A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

A Magyar Nemzet cikke ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában