Kormányinfó

2023.06.22. 10:16

Gulyás Gergely: emelkedik a babaváró hitel és a falusi csok összege (videó)

Augusztus 1-től megszűnik az élelmiszerárstop – mondta a miniszter.

MW

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a május 11-i kormányinfón

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

  • 2024 januárjától emelkedik a babaváró hitel és a falusi csok összege
  • Augusztus 1-jétől megszűnik az élelmiszerárstop
  •  Jön a kötelező akciózás a boltokban 
  • Új és meglepő részletek vannak a dollárbaloldal ügyében
  • Magyarország mindenféle migránskvótát elutasít
  • Az uniós forrásoktól függetlenül a kormány garantálja a tanárok béremelését 

 

A dollárbaloldal egy enyhe kifejezés 

Arra reagálva, hogy 3,4 milliárd forintos büntetést is kaphat a baloldal az Állami Számvevőszéktől, Gulyás Gergely kiemelte: ha valaki a választási területen szabályokat sért, az nagyon súlyos. Mint mondta: a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökének kell kezdeményeznie, hogy legyen nyilvános a baloldali pártok külföldi finanszírozásáról szóló jelentés, amely szerinte napok-hetek kérdése. Kiemelte azt is: egy demokratikus országban nem megengedett, hogy külföldről támogassanak politikai pártokat. Véleménye szerint a dollárbaloldal elnevezés még enyhe is ebben az ügyben – írja a Magyar Nemzet. 

A miniszter arra is reagált, hogy az EU pénzt kérne a tagállamoktól, mivel a háború és Ukrajna finanszírozása miatt kiürült az uniós kassza. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint várunk egy választ az Európai Bizottságtól, ugyanakkor azt nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarország erős érvek nélkül ezt támogassa.

Arra a kérdésre, hogy küld-e a kormány további békefenntartókat Koszovóba, elmondta, hogy nincs ilyen terv. A kormány ugyanakkor reméli, hogy Vucic szerb elnök megfogadja Orbán miniszterelnök kérését, miszerint engedjék szabadon a koszovói rendőröket.

Garantálják a béremelést 

Pedagógusbér-emelés akkor is lesz, ha az uniótól nem kapunk pénzt

– szögezte le a miniszter, jelezve: a béremelés mellett hetente minden pedagógusnak 24 órát kell tanítani, emellett 50 nap szabadság illet meg minden tanárt. A pedagógusok átvezényelhetőségével kapcsolatban azt mondta: garanciákat építenek be, hogy ezeket korlátozni tudják. A tárcavezető elmondta: korábban egy mesterséges intelligenciáról szóló kormányzati stratégiát is elfogadtak, Gulyás úgy véli ennek aktualizálása, áttekintése indokolt, hiszen napról napra tudunk meg új információkat arról hogy a mesterséges intelligencia milyen változásokat hozhat a hétköznapjainkba. Gulyás úgy véli, értelmes szakmai vita alapján ezt a stratégiát lehet aktualizálni.

Látványos kudarc a Budapesti Lakógyűlés 

A Magyar Nemzet kérdezett Karácsony Gergely leveléről – amelyben a főpolgármester a Lánchíd autómentességéről és arról tájékozatott, hogy a főváros nem fizet szolidaritási hozzájárulást –, erről a miniszter kijelentette: mindenkinek be kell tartani a törvényeket.

 Gulyás Gergely úgy fogalmazott: senki nem állhat a törvények felett, még a Fővárosi Önkormányzat sem. A Budapesti Lakógyűlésre vonatkozó kérdésre kijelentette: az egy látványos kudarc.

 

A migrációval kapcsolatos kérdésre a miniszter elmondta: Magyarország mindenféle migránskvótát elutasít. Emlékeztetett: 3 millió 4 ezer magyar ember mondta, hogy nem kérnek az illegális bevándorlókból. A tárcavezető sajnálatosnak tartja az Európai Bíróság döntését, miszerint uniós kötelezettséget sért a magyar menekültügyi szabályozás. Nem érti, hogy az Európai Bíróság miért ítélte jogszerűtlennek, ha a strasbourgi bíróság korábban már jogszerűnek találta.

A miniszter is részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt katonák hozzátartozóinak  

A miniszter beszélt a tegnap történt horvátországi helikopter-balesetről is. Gulyás Gergely részvétét fejezte ki, továbbá elmondta, hogy a Magyar Honvédség a saját halottjának tekinti az áldozatokat. Elmondása szerint jelen pillanatban annyit tudnak, hogy három magyar katonával zuhant le egy Airbus repülő. Kettejük holttestét megtalálták, a harmadik eltűnt, de a túlélésre szerinte érdemi esély nincs. Hozzátette: jelenleg is zajlanak a szakértői vizsgálatok.

Megszűnik az árstop, kiterjesztik a kötelező akciózást  

Gulyás Gergely kitért arra is: reális esély van arra, hogy 2023 végére az infláció mértékét egy számjegyűre sikerül csökkenteni. Ehhez új eszközöket vezetnek be, ilyen az online árfigyelő rendszer, valamint a kötelező akciózás is. Véleménye szerint az árstopok megtették a dolgukat, így most itt az ideje azok kivezetésének.

Az élelmiszerárstop augusztus elsejével tehát megszűnik, ugyanakkor a kötelező akciózás mértékét 10-ről 15 százalékra emelik.

Ennek eredményeként a bolt által meghatározott bruttó árnál legalább 15 százalékkal olcsóbban kell adni a meghatározott termékeket. Arról is gondoskodni fognak, hogy mindenki számára jelezzék az üzletek az árcsökkentés tényét – mondta.

Az árstopokat követő új rendszerről Gulyás Gergely elmondta, hogy azok kedvezőbbek a boltok számára, amit a jelenlegi tervek szerint december 31-ig mindenképp fenntartanak. Hozzátette:

a kiterjesztett kötelező akciózásnál nem fogják meghatározni, hogy melyik termékeket kell leértékelni.

Változnak a babaváró hitel és a csok szabályai  

Változnak a babaváró hitel és a csok szabályai – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, miután a kormány a tegnapi ülésén áttekintette a családtámogatási rendszert. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint a babaváró hitelnél azt látják, hogy ez egy működő eszköz, ám az elmúlt évtizedekben kitolódott a gyermekvállalás időpontja. – Márpedig az, hogy a hölgyek mikor vállalják az első gyermeket, meghatározza, hogy vállalnak-e még. Ösztönözni szeretnénk, hogy a gyermekvállalás időpontja a nőknél korábbra kerüljön – mondta. Éppen ezért

a kormány úgy döntött, hogy a támogatás összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, viszont 2024 januárjától csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek ugyanakkor egy átmeneti időszakot, így 2024. és 2025. január 1-je között egy éven keresztül a 30–40 év közöttiek is jogosultak a támogatásra, erre a várandósság igazolása esetén van lehetőség.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályainak változásairól szólva a tárcavezető közölte: azt látják, hogy az infláció mértékét meghaladó ingatlanár-emelkedés volt jellemző, különösen Budapesten. Mint mondta, a csok ma inkább a kisebb településeknél működik, a nagyvárosokban ma már a csok-hitel mellé fel kellett venni banki hitlelt is, ezért a csok-igénylések száma  jelentős mértékben csökkent. Ennek következtében

a csoknak a falun érvényes szabályai megmaradnak, a keretösszeg mértékét pedig 50 százalékkal megemelik: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, három gyerek esetén pedig 15 millió forintot kapnak. Közölte azt is, hogy a városban a csokot nem lehet a jövőben igénybe venni, de ki fognak dolgozni egy olyan új otthonteremtési rendszert, ami a városokban megfelelő lehet. Ezek mind 2024. január 1-jétől érvényesek.

Hozzátette: abban bíznak, hogy a szabályok sokat segítenek azoknak, akik építkezni szeretnének. A családügyi minisztérium foglalkozik az ötezer fő feletti települések támogatási rendszerének kidolgozásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában