Ukrán válság

2023.07.29. 07:35

Volodimir Zelenszkij Bahmutba látogatott

521. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. december 20-án közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntetést ad át egy katonának

Forrás: AFP/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Fotó: AFP

Egy orosz tank egy ukrán páncélosszázad ellen

Futótűzként terjed egy videófelvétel a közösségimédia-oldalakon, melyen egy háborúról készült drónfelvételt láthatunk. Ez eddig nem is lenne nagy hír, azonban a videó tanúsága szerint egyetlen magányos orosz harckocsi nemes egyszerűséggel megsemmisít nyolc ukrán harcjárművet – azaz egy egész páncélosszázadot. 

Moszkva nyitott a tárgyalásokra

Oroszország mintegy 30 békejavaslatot kapott eddig az ukrajnai háborúval kapcsolatban hivatalos és nem hivatalos csatornákon keresztül - közölte az ország külügyminisztériumi szóvivője.

Marija Zaharova ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva soha nem utasította el a háborúval kapcsolatos tárgyalásokat - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Hálásak vagyunk mindenkinek. Sok békekezdeményezés volt. Nekem úgy tűnik, hogy egy hónappal ezelőtt már összesen mintegy harminc, amelyeket közszereplők tettek állami csatornákon keresztül vagy akár magánúton

 - mondta a diplomata.

A lengyel miniszterelnök attól tart, hogy a Wagner-csoport behatol az EU-ba

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint előfordulhat hogy a Wagner hadsereg zsoldosai magukat migránsoknak kiadva a lengyel-belarusz határon keresztül behatolnak az EU területére –írja a BBC alapján a Mandiner. Úgy véli, ez is része az oroszok hibrid hadviselésének, és szerinte a lengyel-litván határnál található Grodno városánál már fel is vonult egy százfős Wagner sereg. 

Volodimir Zelenszkij Bahmutba látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton arról számolt be, hogy meglátogatta az ország keleti részén, Bahmutnál (korábbi nevén Artyomovszk) húzódó frontot, és köszönetet mondott az ott harcoló ukrán katonáknak az elkötelezettségükért.

Az ukrán elnöki hivatal azt közölte, hogy Zelenszkij Csasziv Jarba látogatott a Donyecki terület ukrán ellenőrzésű részében.

Az elnök a Telegram-csatornájára feltöltött videójában beszélt látogatásáról. A felvételen látható, hogy több katonával kezet ráz, és kitünteti őket az ukrán hadsereg különleges erőinek ünnepe alkalmából.

Zelenszkij arról is beszámolt, hogy a katonai parancsnokság tájékoztatta a front helyzetéről, erről azonban nem osztott meg részleteket.

Az ukrán hadsereg által indított ellentámadásban az ukrán erők Bahmutnál is súlyos harcokat vívnak az orosz csapatokkal, amelyek tavasszal foglalták el a kelet-ukrajnai várost. Azóta megszállva tartják a rommá lőtt Bahmutot, amely az Ukrajna elleni orosz támadás előtt 70 ezer lakost számlált.

Az ukrán hadsereg a jelenlegi ellentámadásban kisebb sikereket jelentett, főként a délkeleti területeken.

Ukrán rakétát lőttek le egy dél-oroszországi város fölött

Minden tömegrendezvényt lemondtak a dél-oroszországi Rosztovi területen, az Azovi-tenger partján fekvő Taganrogban, miután pénteken egy lelőtt ukrán rakéta lehulló darabjai több embert megsebesítettek, és károkat okoztak - közölte a helyi közigazgatás Telegram-csatornáján.

Az incidensnek nincs halálos áldozata. Amint Vaszilij Golubjev, a Rosztovi terület kormányzója elmondta, a rakéta darabjai a város központjában, a helyi szépművészeti múzeum területén értek földet. Károsodott az épület fala és teteje, valamint a szomszédos többlakásos társasház, továbbá garázsok és gazdasági épületek.

Hatósági közlés szerint 16 ember kért orvosi segítséget, közülük tízet kórházba szállítottak. Utóbbiak közül kilencen közepesen súlyos sérüléseket szenvedtek, egy sérült súlyos állapotban van. Gyerekek nincsenek a sérültek között.

A moszkvai védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légvédelem által lelőtt ukrán eszköz egy szovjet gyártmányú SZ-200-as légvédelmi rakétából átalakított támadó rakéta volt.

Az amerikai kormány hajlandó újabb költségvetési forrásokat biztosítani Ukrajna támogatására

Az Egyesült Államok kormánya szükség esetén pótlólagos költségvetési forrásokat fog kérni a kongresszustól Ukrajna további támogatására, ha elfogy az idei évre szánt 38 milliárd dolláros (mintegy 13 260 milliárd forintos) keret

 - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora pénteken.

John Kirby ugyanakkor hozzátette, hogy a jelenlegi számítások szerint a tavaly elfogadott összeg elegendő lesz a pénzügyi év végéig, amely szeptemberben zárul.

Egy pénteki sajtóbeszélgetésen a fehér házi illetékes az orosz légvédelem által az ukrán határ közelében orosz terület felett lelőtt rakétákkal kapcsolatban kijelentette: az Egyesült Államok nem ösztönzi Ukrajnát, hogy Oroszországon belül hajtson végre támadást, nem nyújt támogatást ilyen tevékenységhez.

John Kirby kérdésre válaszolva határozottan tagadta, hogy Ukrajna területén amerikai harcoló katonai személyzet tartózkodna, amely a harctéren ukrán katonákkal közösen bevetésen venne részt. Hozzáfűzte, hogy az Ukrajnában állomásozó amerikai katonák a kijevi nagykövetség katonai attaséi hivatalának dolgoznak, a többi között azon, hogy ellenőrizzék az Ukrajnába küldött katonai támogatás felhasználását.

Joe Biden elnököt idézve kijelentette, hogy az Egyesült Államok katonái nem fognak harcolni Ukrajnában, ahogy ez a múltban sem történt meg.

A tájékoztatón elhangzott: az Egyesült Államok álláspontja szerint Oroszország elszigeteltségét mutatja, hogy Észak-Koreával tárgyal védelmi együttműködésről. Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az orosz-kínai védelmi kooperáció erősítésére irányuló törekvéseket is, ugyanakkor továbbra sem lát arra utaló jelet, hogy Kína halált okozó fegyverzettel látná el az orosz haderőt.

A héten Phenjanban tartott észak-koreai-orosz-kínai politikai találkozókról szólva John Kirby megjegyezte, az augusztus közepén Camp Davidben megvalósuló amerikai-japán-dél-koreai csúcs tükrözi azt a törekvést, hogy növeljék a biztonságot a Koreai-félsziget térségében.

A Fehér Ház pénteken jelentette be: Joe Biden augusztus 18-án a japán miniszterelnököt és a dél-koreai elnököt fogadja Camp Davidben, hogy a háromoldalú szövetség megerősítéséről tárgyaljanak, valamint az indiai- és csendes-óceáni térségen is túlnyúló együttműködésről egyeztessenek.

Ezért nem halad az ukrán ellentámadás a katonai szakértő szerint

Lassan, centikkel halad előre a hónapokon keresztül reklámozott nagy ukrán ellentámadás, és jelentős veszteségekkel kell előrenyomulni – erről beszélt a német közmédiának Franz-Stefan Gady katonai szakértő, a londoni Institute for International Strategic Studies kutatója.

Gady szerint

a hibák főként magasabb szinten találhatók.  A művelet rosszul volt megtervezve és megszervezve. Hiányzott az előrenyomuló egységek koordinációja.

Az ukrán műveletek emellett túl hosszú időközönként indultak meg, így az oroszok ki tudták elemezni és fel tudtak készülni a támadásra - írja a Magyar Nemzet.

Több mint 17 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7256 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9748 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitáyság.

Kilenc sérült a Dnyipro elleni orosz támadásban

Legalább kilenc ember, köztük két gyermek megsérült a Dnyipro elleni július 28-i orosz rakétacsapásban - jelentette Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában