Ukrán válság

2023.08.24. 06:03

Putyin részvétét fejezte ki a lezuhant Wagner-fegyveresek hozzátartozóinak (videó)

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 547. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács ülését vezeti videokonferencia keretében a moszkvai Kremlből 2023. augusztus 11-én

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Tyerescsenko

Fotó: Mihail Klimentyev

Washington szankcióval sújtott orosz kormányzati tisztségviselőket ukrán gyerekek feltételezett elhurcolása miatt

Az Egyesült Államok szankciók újabb körét jelentette be csütörtökön orosz kormányzati tisztségviselők, orosz állami szervezetek ellen, ezúttal ukrán gyerekek erőszakos elhurcolására hivatkozva.

 A büntetések részeként vízumkorlátozásokkal sújtott Washington több orosz hivatalos személyt, akinek köze volt ukrán gyerekek erőszakkal történt átszállításához a megszállt herszoni régióból a Krímbe.

Emellett gazdasági büntetőintézkedéseket is hozott az amerikai kormány ukrán gyerekek kikényszerített áttelepítései miatt. Ilyen intézkedés hatálya alá tartozik többi között számos orosz régió, így Belgorod, Kaluga, Rosztov és a Csecsen Köztársaság emberi jogi biztosa, a csecsen kormány vezetője és más csecsenföldi illetékesek. Az amerikai kormányzat indoklása szerint ezek a személyek hozzájárultak a gyerekek elszállításához Ukrajnából, valamint ahhoz, hogy orosz állampolgárok adoptálják, vagy csecsenföldi táborokban helyezzék el őket.

Szintén büntetőintézkedés alá került a Krím félszigeten gyerektábort üzemeltető orosz költségvetési szervezet, az Artek nemzetközi gyerekközpont, valamint a csecsenföldi gyerektáborokat fenntartó Ahmad Kadirov Alapítvány.

A szankciók alapján az érintettek minden amerikai fennhatóságú területen tartott vagyonát befagyasztják. Az amerikai külügyminisztérium közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az intézkedést az ukrán függetlenség napjához időzítve hozták meg. 

 A háborúban érintett ukrán állampolgárságú gyerekek sorsa téma volt csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén is.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebeznia hazugságnak nevezte a nyugati országok állítását ukrán gyerekek elhurcolásáról, szavai szerint az érintetteket az orosz hatóságok „megmentették”. Thomas Linda-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a vitában úgy fogalmazott, az Egyesült Államok nem fogja tétlenül szemlélni, hogy Oroszország háborús, valamint emberiesség elleni bűnöket követ el.

Lavrov: Oroszország csak feltételei teljesülése esetén tér vissza a gabonaegyezményhez

Oroszország csak abban az esetben tér vissza a gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő egyezményhez, ha a Nyugat eleget tesz a Moszkvával szemben vállalt kötelezettségeinek – jelentette ki Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. 

LAVROV, Szergej
Johannesburg, 2023. augusztus 24. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozójának zárónapján tartott tanácskozáson 2023. augusztus 24-én. A legnagyobb feltörekvõ országokat tömörítõ BRICS-csoport hat új országot hívott meg a szervezetbe. Szaúd-Arábia és Irán mellett Argentína, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást 2024. január 1-jével a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoportba. MTI/EPA/AFP pool/Gianluigi Guercia
Fotó: Gianluigi Guercia

Guterresnek a fekete-tengeri kezdeményezés folytatásának kilátásairól szóló kérdésére válaszolva Szergej Lavrov megismételte Moszkva álláspontját, hogy 

Moszkva csak akkor hajlandó visszatérni a megállapodáshoz, ha ténylegesen teljesítik az orosz féllel szemben fennálló valamennyi kötelezettséget

– közölte az orosz külügyminisztérium.

Guterres és Lavrov találkozóját megelőzően - csütörtökön - az orosz tárcavezető a fejlődő országokat tömörítő BRICS-csoport háromnapos johannesburgi csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatóján kijelentette:

semmi jele annak, hogy a Nyugat tiszteletben tartaná a fekete-tengeri gabonamegállapodás Oroszországot érintő részét.

Az orosz elnök részvétét fejezte ki a lezuhant Wagner-fegyveresek hozzátartozóinak

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Tver közelében szerdán történt repülőgépkatasztrófa áldozatai hozzátartozónak, feltehetően a gépen utazott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója is.

Putyin első ízben szólalt meg az ügyben, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta Gyenyisz Pusilint, a donyecki régió megbízott vezetőjét.

Az elnök a tragédia alapos kivizsgálását ígérte. Elmondta, hogy Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke jelentést tett neki az előzetes vizsgálat elkezdéséről.

Meglátjuk, mit mondanak majd a nyomozók a közeljövőben, a műszaki és genetikai elemzés most zajlik, ez eltart egy ideig

– hangoztatta Putyin.

Prigozsinról Putyin elmondta, hogy a kilencvenes évek eleje óta ismerte őt. Nehéz sorsú embernek nevezte, aki súlyos hibákat követett el az életben, és aki elérte a szükséges eredményeket mind a maga, mind pedig a közös ügy számára, ahogy azt az utolsó hónapjaiban tette, amikor ő megkérte erre.    

Tehetséges ember volt, tehetséges üzletember, és nem csak hazánkban, hanem Afrikában is eredményesen dolgozott, ott olajjal, gázzal, drágakövekkel és nemesfémekkel foglalkozott

 - mondta.

Tudomásom szerint tegnap tért vissza Afrikából, találkozott itt néhány tisztviselővel

– mondta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai "neonáci rezsim" elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni.

A fehérorosz elnök felköszöntötte az ukránokat országuk függetlensége alkalmából

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felköszöntötte az ukránokat csütörtökön államuk függetlenségének 32. évfordulója alkalmából, és azt mondta: Minszk készen áll „mindent és még többet” megtenni, hogy véget vessen a „konfrontációnak”.

Miután Ukrajna és Fehéroroszország több mint három évtizede elnyerte függetlenségét, a két ország önállóan választotta meg saját módját a fejlődésének és jövője építésének

– idézett a TASZSZ orosz hírügynökség üdvözletből, amelyet Lukasenka a honlapján tett közzé. 

A fehérorosz vezető arra szólított fel, hogy teremtsenek közösen „biztonságos lehetőségeket az egész régió méltó együttélésére”. 

Fel kell használnunk szomszédságunk értékét a szembenállás megszüntetése érdekében. A fehérorosz oldal kész mindent megtenni, ami ehhez szükséges, sőt még ennél is többet

– hangoztatta.

Ukránok és fehéroroszok századokig éltek egymás mellett harmóniában és tiszteletben, együtt szálltak szembe a fasizmussal, és állították helyre az országot a nagy honvédő háború után

– emlékeztetett üzenetében a fehérorosz elnök.

Portugália kész csatlakozni ukrán pilóták kiképzéséhez F-16-os vadászgépeken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön megbeszéléseket folytatott Kijevben Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnökkel.

REBELO de SOUSA, Marcelo; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán (j) és Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. augusztus 24-én
Fotó: Oleh Petraszjuk

Az ukrán államfő arra emlékeztetett, hogy Portugália tagja annak a nemzetközi koalíciónak, amely harckocsikkal és légvédelmi eszközökkel segíti Ukrajnát.

Ma Portugália megerősítette, hogy kész csatlakozni az ukrán pilóták és mérnökök F-16-os repülőgépeken történő kiképzéséhez. A védelmi együttműködés bővítésének lehetőségeit is megvitattuk, különös tekintettel páncélozott orvosi járművek és aknamentesítő felszerelések Ukrajnába szállítására

– fejtette ki.

Zelenszkij annak fontosságát is kiemelte, hogy Portugália csatlakozott az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról szóló G7-nyilatkozathoz.

Norvégia légvédelmi rakétákat ad Ukrajnának

A norvég kormány úgy döntött, hogy IRIS-T légvédelmi rendszerekhez használt rakétákat szállít Ukrajnába – jelentette be csütörtökön Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök.

Norvégia továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni védekezésben, ameddig csak kell. Ukrajnának most égető szüksége van még több katonai és anyagi támogatásra

– fogalmazott a svéd miniszterelnök a kormánya által kiadott közleményben, amelyből a Jevropejszka Pravda hírportál idézett. A norvég kormány szerint a légvédelem létfontosságú Ukrajna azon képessége szempontjából, hogy megvédje mind a polgári lakosságot, mind a frontvonalak menti infrastruktúráját és katonai egységeit az Oroszországból érkező mindenféle típusú légitámadástól.

Ukrajna légvédelmi támogatása a háború kezdete óta a legmagasabb szintű prioritást élvezi. A nyugati és norvég légvédelmi támogatás döntő fontosságú volt abban, hogy Oroszország ne vegye át az ellenőrzést a légtér felett, és ezáltal hozzájárult sok polgári szenvedés és katonai veszteség elkerüléséhez. A múltban Ukrajna jelentős segítséget kapott a nyugati országoktól a légvédelem terén, de az igény továbbra is óriási. Norvégia továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz csapatok elleni védekező harcában. Ezért most légvédelmi rakétákat adunk át, ami az egyik legnagyobb norvég adomány Ukrajnának katonai segély formájában

– hangoztatta a miniszterelnök.

A norvég kormány nem hozott nyilvánosságra részleteket, azt sem árulta el, hány darab rakéta átadásáról van szó. A norvég közlemény szerint Ukrajna olyan kilövőállásokból indítható rakétákat kap, amelyek átadásáról Svédország már korábban döntött. A norvég fegyveres erők részére pedig az adományozott rakétáknak megfelelő légvédelmi eszközöket vásárolnak majd.

Letartóztattak egy német vállalkozót az Oroszország elleni szankciók megsértésének gyanújával

Az Ulli S. néven azonosított német állampolgárt Franciaországban fogták el, és kedden adták át a német hatóságoknak a frankfurti repülőtéren. 

Az ügyészség gyanúja szerint a férfi egy Baden-Württemberg tartományi gépgyártó vállalat ügyvezetőjeként 2015 tavaszán mesterlövészpuskák sorozatgyártásához használt gépek szállításáról kötött szerződéseket egy orosz fegyvergyártóval,

annak ellenére, hogy az Európai Unió 2014 nyarán számos egyéb büntetőintézkedés mellett megtiltotta a kettős felhasználású, vagyis katonai célokra is igénybe vehető termékek oroszországi exportját, amiért Oroszország a nemzetközi jog előírásait megsértve bekebelezte az ukrajnai Krím félszigetet.

A német vállalkozó az ügyletek eltitkolása érdekében általa alapított cégek és egy másik orosz cég közbeiktatásával bonyolította le a mintegy kétmillió eurós üzletet, és a gépeket kerülőúton, Svájcon, egy esetben pedig Litvánián keresztül szállíttatta Oroszországba. A

 szerződés a gépek üzembe helyezését és az orosz dolgozók képzését is tartalmazta.

Ezeket a szolgáltatásokat a gyanúsított alkalmazottai nyújtották 2015-ben és 2016-ban. A férfit azzal is gyanúsítják, hogy 2015 elején tesztelés céljával beszerzett az orosz üzleti partnertől négy mesterlövészpuskát, és a hatóságok megtévesztése, a szankciók kijátszása érdekében egy évvel visszadátumozta az adásvételi szerződést – írta a német legfőbb ügyészség.

Volodimir Zelenszkij: Ukrajnának semmi köze Jevgenyij Prigozsin halálához

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint az elnök hozzátette: „mindenki tudja, kinek van ehhez köze”. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arra utalt, hogy az Oroszországi Föderáció vezetése – élén Vlagyimir Putyin elnökkel – lehet a felelős a zsoldosvezér halálához.    

Egy terrorista halála valamilyen módon bizonyosan segít Ukrajnán is

– jegyezte meg az elnök.

Azonosították Prigozsin holttestét

Olyan súlyosan megégett a holttest, hogy az orosz hatóságoknak az azonosítás közel 24 órát vett igénybe.
Az orosz és ukrán médiaforrások egyöntetűen beszámoltak arról, hogy csütörtök délután megvizsgálták és azonosították a repülőgépen utazók holttestét. Prigozsint egy ujjsérülés alapján, Utkint pedig tetoválásai alapján azonosították fegyvertársaik.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Virágokat helyeznek el gyászolók Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának emlékére a szentpétervári Wagner-székház előtt 2023. augusztus 24-én
Fotó: ANTON MATROSOV / Forrás: MTI/EPA

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Ukrán katonai döntéshozó központra mért rakétacsapástól számolt be az orosz védelmi tárca

Nagyhatótávolságú, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel mért csoportos rakétacsapást az ukrán fegyveres erők döntéshozó központjára az orosz hadsereg az éjszaka folyamán – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint a csapás elérte célját, a célpontot eltalálták. További részleteket ezzel kapcsolatban nem mondott el. A tábornok közölte, hogy az orosz erők Kupjanszk irányában folytatták az előrenyomulást, és különböző frontszakaszokon húsz ukrán támadást vertek vissza. Az ukrán veszteségeket mintegy 625 főben nevezte meg, akik közül szerinte mintegy 230 katona a donyecki régió déli részén dúló harcokban esett el.

 A megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy vezetésipontot, egy Sz-300-as rakétarendszer rádiólokációs állomását és két indítóállását Mikolajiv megyében, öt lőszerraktárt, valamint öt harckocsit, amelyek közül négyet a zaporizzsjai frontszakaszon tettek üzemképtelenné.

Azt mondta, hogy az orosz légvédelem a hadműveleti övezetben négy HIMARS-rakétát és 42 drónt lőtt le. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint meghaladta a hatezret a drónok száma, amelyeket az ukrán hadsereg a háború kezdete óta veszített el.
Egy HIMARS- rakéta kilövés közben:

Ez pedig egy ukrán Szu-25-ös légvédelmi rakéta:

Az ukrán katonai hírszerzés megerősítette, hogy csapatai partra szálltak a Krímben

Csata zajlott az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krímben csütörtökön, miután ukrán hírszerző csapatok különleges hadművelet keretében partra szálltak a félszigeten – közölte Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője.

Különleges hadművelet keretében személyi állomány szállt partra a félsziget területén. Az ukrán katonai hírszerzés a haditengerészettel együttműködve különleges műveletet hajtott végre, a kitűzött célok megvalósultak, a legénységből senki sem sérült meg. A különleges hadművelet folytatódik, nem árulunk el minden részletet, az ellenség veszteségeket szenvedett személyi állományában és eszközeiben egyaránt

– fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy a veszteségek mértékét még pontosítják.

A hírszerzés később közleményben erősítette meg, hogy csütörtökre virradó éjjel ukrán különleges erők szálltak partra vízi járművekkel Olenyivka és Majak települések közelében. Hozzátették, hogy a Krím félszigeten ismét kitűzték az ukrán állami zászlót.

Minden cél és célkitűzés megvalósult. A különleges hadművelet végén az ukrán védők veszteség nélkül elhagyták a helyszínt

– közölte a hírszerzés.

Ursula von der Leyen: Ukrajna népének bátorsága ösztönzést jelent minden európai számára 

Az ukrajnai emberek bátorsága, ereje és kitartó reménye az egyesült Európa békéjének és jólétének jövőjében ösztönzést jelent minden európai számára – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Ukrajna függetlenségének 32. évfordulója alkalmából csütörtökön.

Ukrajna ereje az emberekben rejlik. Az Európai Unió gratulál Volodimir Zelenszkij elnöknek és minden ukrajnainak országuk függetlenségének napján – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Volidimir Zelenszkij az ország függetlenségének fontosságát hangoztatta a nemzeti ünnepen

Üdvözölte Ukrajna "szabad népét" a függetlenség napja alkalmából csütörtökön Volidimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ország ellen Oroszország indította háború a 19. hónapjába lépett.

Az államfő közleményében hangoztatta: 

A nagy Ukrajna nagyszerű népe ma hatalmas napról, a függetlenség napjáról emlékezik meg! A szabad nép ünnepéről. Ez az erős nép ünnepe. A méltóságteljes nép ünnepe. Az egyenlő emberek ünnepe.

Zelenszkij egyben köszönetet mondott a katonáknak, családjaiknak, a tantestületeknek, az orvosoknak, az ápolóknak és mindazoknak, akik segítenek "megvédeni Ukrajnát" az orosz támadásokkal szemben.

"Mindazok, akik túlélték a megszállást, fontosak" - hangsúlyozta.

Ukrán színekkel világították meg a függetlenség napja alkalmából Európa legmagasabb emlékmûvét, a 102 méter magas Szülõföld-szobrot Kijevben 2023. augusztus 23-án
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka üdvözlő nyilatkozatában "a büszke, hősies és bátor emberek országának" nevezte Ukrajnát.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról írt, hogy "közös cél győzni, közös álom független, békés, biztos és virágzó jövőt építeni".

Az ukrán biztonsági vezetés egy másik tagja, Vaszij Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke a Telegramon úgy ítélte meg, hogy Ukrajna a 2022. februári orosz invázió ellenére "talpon maradt". A függetlenség "nemcsak az élethez és a szabadsághoz való jogunk megszemélyesítőjévé, hanem a hősiesség és a bátorság szimbólumává is vált" - hangsúlyozta.

Ukrán hírszerzés: Oroszország két bombázót veszített a repülőterek elleni támadásokban

Két Tu-22-es típusú orosz bombázó megsemmisült, további kettő pedig megrongálódott az orosz repülőterek elleni közelmúltbeli ukrán támadások során - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke.

"Kettőt megsemmisítettek, kettőt megrongáltak" - mondta Budanov a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió ukrán szolgálatának adott szerda esti tévéinterjúban. Szerinte egy ötödik orosz repülőgépet is találat érhetett.

Budanov azt mondta, hogy a repülőtereket orosz területről támadták meg olyan személyek, akik közvetlen kapcsolatban állnak az általa irányított hírszerző főigazgatósággal. "Olyan emberek voltak, akik bizonyos feladatokat hajtottak végre orosz területről" - mondta.

Az ukrán hírszerzés szóvivője a héten azt mondta, hogy a sajkovkai repülőtér elleni támadást az ügynökség koordinálta.

Orosz tisztségviselők szombaton a Novgorodi területen lévő Szolci, hétfőn pedig a Kalugai területen lévő Sajkovka katonai repülőterek elleni ukrán dróntámadásokról beszámolva azt közölték, hogy az első támadás során egy harci repülőgép megrongálódott.

A litván elnök országa támogatásáról biztosította Ukrajnát

Gitanas Nauseda litván elnök Kijevben ismét országa támogatásáról biztosította Ukrajnát.

"Támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg győzelmet nem arat a gonosz fölött. Litvánia folytatja az Ukrajnának nyújtott segítséget fegyverekkel, ellátmánnyal, kiképzéssel és finanszírozással. Ez a szabadságért folytatott közös harcunk" - hangsúlyozta Nauseda, miután szerdán Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Nauseda közlése szerint Vilnius elfogadott egy mintegy 200 millió eurós (77 milliárd forint) hosszú távú katonai segítségnyújtási tervet.

Zelenszkij Nausedának, Litvániának és a litván népnek is köszönetet mondott a Telegramon az országát és népét támogató "jelentős segítségért".

A vilniusi kormány tájékoztatása szerint az ukrajnai háború kezdete óta Litvánia már több mint egymilliárd euró (383 milliárd forint) értékű - a tavalyi litván GDP 1,4 százalékát meghaladó mértékű - katonai, humanitárius és pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij visszautasította a nyugati bírálatokat a bevetett erők elosztásával kapcsolatban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök visszautasította azokat a nyugati bírálatokat, hogy az ukrán ellentámadás azért halad olyan lassan, mert nem elegendő erőt vetnek be az adott frontszakaszon.

"Tudja-e bármelyik szakértő, hogy hány ember, hány megszálló van keleten? Körülbelül 200 ezer!" - mondta Zelenszkij szerdán kijevi sajtótájékoztatóján, a The New York Times egyik jelentésére reagálva.

Az amerikai lap helyi katonai tisztségviselőkre és más nyugati hivatalos személyekre hivatkozva azt írta, hogy Kijev túl kevés egységet összpontosít Ukrajna déli részén. Ezért akadozik a remélt előrenyomulás az Azovi-tenger felé - mondták, azt tanácsolva Kijevnek, hogy változtasson taktikát.

Az ukrán vezető szerint az orosz hadsereg csak arra vár, hogy Ukrajna elhanyagolja a front egyes szakaszainak védelmét, hogy azonnal előrenyomulhasson keleten.

"Nem fogjuk feladni Harkivot, a Donbászt, Pavlohradot vagy Dnyiprót!" - hangoztatta az ukrán elnök.

A jelenlegi front Ukrajna keleti és déli részén mintegy 800 kilométer hosszú. Emellett az ukrán hadseregnek az Oroszországgal közös határ más szakaszait is meg kell védenie, például Harkivnál és a Szumi területnél, és őriznie kell a Fehéroroszországgal közös hosszú határt.

Joe Bident nem lepte meg Jevgenyij Prigozsin halála

Joe Biden amerikai elnök közölte, nem lepik meg azok a jelentések, amelyek szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldos magánhadsereg alapítója is rajta volt azon a magánrepülőgépen, amely szerdán lezuhant az oroszországi Tver megyében.

Az orosz hatóságok szerint a balesetet a gépen tartózkodó hét utas és három pilóta közül senki sem élte túl.

"Nem tudom, mi történt Jevgenyij Prigozsinnal, de nem lepnek meg a jelentések" - mondta el Biden helyi idők szerint szerda este újságíróknak. "Egyelőre nem teljesen világos előttem, hogy mi történt, de nem lepődtem meg" - fogalmazott.

"Kevés olyan dolog történik Oroszországban, amihez (az orosz elnöknek, Vlagyimir) Putyinnak valahogyan ne lenne köze" - tette hozzá.

Előzőleg Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője is kijelentette, Jevgenyij Prigozsin halála - ha bebizonyosodik - senkit sem lepne meg.

Kaja Kallas észt miniszterelnök a CNN-nek kijelentette: "Ha (a hír) igaz, Putyin minden szembeszállót kiiktat, és rémületben tart mindenkit, aki másképp gondolkodik, mint ő".

Alicia Kearns brit parlamenti képviselő, a brit parlament külügyi bizottságának elnöke a X közösségi portálon megjegyezte: 

A gyorsaság, amellyel az orosz kormány megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin rajta volt a Moszkvából Szentpétervárra tartó gépen, minden elmond nekünk, amit tudnunk kell. Azok a jelentések, amelyek szerint a gépet az orosz légvédelem lőtte le, arra engednek következtetni, hogy Putyin eléggé hangos üzenetet küldött.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter TVP Info lengyel állami hírtelevíziónak kijelentette: "Nagyon nehezen tudnánk bárkit is megnevezni, aki azt gondolná, hogy véletlen történt. Ez történik Putyin azon politikai ellenfeleivel, akiket a hatalmára nézve veszélyesnek tekint, nem természetes halállal halnak meg."

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az X mikroblog portálon megjegyezte, hogy Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-vezérkar látványos megsemmisítése két hónappal az államcsínykísérlet után jelzés az orosz elit számára a 2024. évi választások előtt. Hozzátette: "Vlagyimir Putyin orosz elnök senkinek sem bocsát meg".

Ukrán jelentések szerint megindultak Oroszország felé a Wagner-harcosok

A Wagner-harcosok konvojai elhagyják Belaruszt és Oroszország felé tartanak, vezérük, Jevgenyij Prigozsin halálának hírét követően – számolt be róla az Ukrán Fegyveres Erők alá tartozó ukrán Nemzeti Ellenállási Központ.

Belarusz források szintén arról adtak jelentést, hogy az orosz zsoldoscsoport tagjai felszámoltak egyes táborokat, és konvojokat alakítottak, hogy elhagyják az országot.

Az ukrajnai híradások szerint a belarusz kormány nem engedélyezte a zsoldoscsoport kivonulását, és különleges erők állítólag megpróbálják feltartóztatni a konvojokat, amelyek az orosz határ felé igyekeznek.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Bosszút esküdött a Wagner-csoport vezérük meggyilkolásáért?

Jobb, ha életben van, ez a saját érdeketek – írta a Kremlnek és Vlagyimir Putyinnak címezve üzenetét az egyik Wagner-közeli Telegram-csatorna. Ezzel ugyanakkor nincs egyedül: Jevgenyij Prigozsin halálának hírével ellepték az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések a közösségi oldalakat.

A Kreml a miénk lesz!

− áll az egyik csatorna bejegyzésében, melyet a brit Express hírportál szúrt ki.

A Wagner-csoport vezetője, Oroszország hőse, igazi hazafi – Jevgenyij Viktorovics Prigozsin Oroszország árulóinak tettei következtében halt meg

− írja az egyik legnagyobb Wagner-közeli Telegram-csatorna, a Grey Zone közleményében. Szinte szóról szóra ugyanezt a szöveget írták a szintén elhunyt Dmitrij Utkinról megosztott kép alá. − De még a pokolban is ő lesz a legjobb! Dicsőség Oroszországnak! – áll a halálhíreket bejelentő bejegyzések végén. A Wagner-vezetőket Richard Wagner német zeneszerző „A valkűrök lovaglása” című művével búcsúztatták.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Több mint 16 ezren érkeztek szerdán Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 23-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7139 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9415 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Azonosíthatták a Wagner-vezér holttestét

Megtalálták és állítólag azonosították Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér, és a zsoldoshadsereg létrehozásában aktívan résztvevő, Putyin jobbkezeként számon tartott Dmitrij Utkin holttestét – közölte az Ukranews hírportál a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatornák információira hivatkozva.

A Baza orosz Telegram-csatorna ugyanakkor arról számolt be, hogy a helyszínen talált holttestek súlyosan megégtek, éppen ezért némelyiküket csak hosszabb vizsgálatok során lehet majd beazonosítani. Mint írták, az egyik holttestet fej nélkül találták meg.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Rakétarendszert lőttek ki az ukránok a Krímben

A megszállt Krímben Olenyivka falu közelében az ukránok megsemmisítettek egy orosz rakétavédelmi rendszert - jelentette be augusztus 23-án az ukrán katonai hírszerzés.

Litván légvédelmi rakétákat kap Ukrajna

Litvánia szeptemberben leszállítja Ukrajnának a korábban ígért NASAMS hordozórakétákat - közölte Gitanas Nauseda litván elnök augusztus 23-i kijevi látogatása során. A NASAMS norvég-amerikai gyártású, kis és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, amit jelenleg 15 ország hadereje alkalmaz.

Megrázó videó Prigozsin lángolva zuhanó repülőgépéről

Valószínűleg az orosz légierő lelőtte Jevgenyij Prigozsin repülőgépét, amelyen a volt zsoldosvezéren kívül az alakulat jelenlegi vezetője és hét másik ember volt. Az esetnek nem volt túlélője. A találatot kapott gépről több videó is készült, ezek közül mutatjuk a legújabbat:  

A szerdai eseményekről itt olvashat:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában