Demográfiai csúcs

2023.09.15. 13:59

Csák János: a magyar családpolitika arra törekszik, ne járjon pénzügyi veszteséggel a gyerekvállalás

A családpolitikai intézkedéseken keresztül kiemelt figyelmet fordít a kormány arra, hogy ne járjon pénzügyi veszteséggel a gyerekvállalás, a munka és a családi élet egyensúlyának kialakítása - mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter pénteken az V. Budapesti Demográfiai Csúcs miniszteri panelbeszélgetésének bevezetőjében.

MW

Csák János kulturális és innovációs miniszter (k) felszólal az V. Budapesti Demográfiai Csúcs második napján tartott panelbeszélgetésen a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A miniszter felvázolta, hogy a magyar kormány családpolitikájának alapvető pillére a fiatal párok számára a családi élethez alapot adó lakhatástámogatás, a munka és a család egyensúlyának, a választás szabadságának elősegítése és a családoknak nyújtott pénzügyi támogatás. 

Tíz évvel ezelőtt 1,2 volt a termékenységi ráta Magyarországon, ma 1,52.

 A gyerekszám tehát növekszik annak ellenére, hogy csökken a termékeny korban lévő nők száma - húzta alá a miniszter. 

Hozzátette azt is, hogy a kormány nemcsak a kisgyerekes családokra fókuszál, hanem az egész életciklusra, a család kibővített koncepciójára, amelybe a nagyszülők is beletartoznak. 

Csák János kiemelte, hogy 

a  kormány nézete szerint a család és a kultúra szorosan összekapcsolódik, hiszen a kultúra átörökítése a következő generációknak elsősorban a családokon belül történik. 

A felgyorsult, dinamikus világban fontos a versenyképesség megőrzése, ezért a felsőoktatás, a tudomány és az innováció - ami megalapozza a társadalomban a középosztályt - a kultúra és a családpolitika alapját is adja - mondta. 

Aida Galimovna Balayeva kazah kulturális és tájékoztatási miniszter elmondta, Kazahsztánra családközpontúság jellemző, úgy vélik,

 a család a biztonság záloga.

 A családtámogatási intézkedések a nehéz élethelyzetek megelőzésére helyezik a hangsúlyt - jegyezte meg. A miniszter elmondta azt is, hogy Kazahsztánban a népesség átlagéletkora 32 év, a fiatalok aránya 30 százalék, és mindent megtesznek azért, hogy ezt a "fiatal energiát" lehetőségekre váltsák. A j20 milliós országban az utóbbi tíz évben mintegy hárommilliós népességnövekedés ment végbe - jegyezte meg.

Mahinur Özdemir török család- és szociálisügyi miniszter arról beszélt, hogy a 85 milliós Törökországban a termékenységi ráta csökken, és az idősek aránya is emelkedik. 

Az állam különböző családtámogatási intézkedésekkel igyekszik a születések számát növelni, és a több dimenziót felölelő demográfiai programjait folyamatosan vizsgálja és változtatja. 

Darija Kisic Tepavcevic szerb családügyi miniszter azt emelte ki, hogy Szerbiában az öt évtizede csökkenő népesség problémájának megoldására 

sok inspirációt merítettek a magyar modellből. 

Míg tizenkét évvel ezelőtt a termékenységi ráta 1,4 volt, mára ez 1,5-1,6 körüli értékre emelkedett, ami már a családtámogatási intézkedéseknek köszönhető javuló tendencia jele lehet - mondta. Kiemelte, hogy Szerbiában közvetlen pénzügyi támogatásokat nyújtanak a gyerekes családoknak, tavaly növelték a lombikbébiprogramokban részt vevő nők korhatárát, és az állam a kezeléseket bizonyos feltételek mellett ingyenessé tette. 

Amna bint Ahmed al-Rumaihi bahreini lakhatási és várostervezési miniszter elmondta, a szigetországban évente átlagosan 4 százalékkal növekszik a népesség. Kiemelte: Bahrein élenjáró a megfizethető és minőségi szociális lakhatás biztosításában. 

Amel Bel Hadzs Músza, Tunézia családügyi minisztere azt hangsúlyozta, hogy országában régóta kiemelt figyelmet fordítanak a nők helyzetének támogatására például az oktatás kiterjesztésével. Az évtizedekkel később megtérülő eredmények között sorolta fel, hogy a népesség iskolázottsági aránya 99,8 százalék. 

Arab és afrikai viszonylatban a női kutatók aránya Tunéziában a legmagasabb, ahol a bírók nagyjából 50 százaléka, a PhD-fokozattal rendelkezőknek pedig több mint 80 százaléka nő 

- tette hozzá. 

A termékenységi ráta jelenleg ugyan 1,8, ami csökkenést mutat a 2014-es 2,4-hez képest, de ez nem annak a következménye, hogy az emberek hátat fordítottak volna a család vagy a házasság intézményének. Az emberek gondolkodásmódja megváltozott, a gyereket befektetésnek fogják fel, és ma már inkább biztosítanak jobb életet kettő vagy három gyereknek ahelyett, hogy négyet vagy ötöt nevelnének fel - közölte.

Mariam bint Ali bin Nasszer al-Misznad, Katar családügyi minisztere azt mondta, olyan témát szeretne felvetni, amely viszonylag ritkán kerül előtérbe a családtámogatások témakörében. Úgy vélte, 

figyelmet kellene szentelni a fogyatékossággal élő emberekre is, akik számára a családalapítás kihívásokkal jár. 

Hozzátette: Katarban kifejezetten fontosnak tartják, hogy minél több kutatással és szakértői támogatással segítsék ennek a problémának a megoldását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában