Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.16. 06:25

Robert C. Castell: A képekről nem beszélek, de a szagok örökké az orromban maradnak

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én indított többfrontos támadásakor lerohant dél-izraeli Kefar-Aza kibucban izraeli katonák 2023. október 15-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

A Hamász közzétett egy videót az egyik túszról

Ez az első ilyen felvétel, amit nyilvánosságra hoztak. Ezen egy fiatal nő látható, akinek bekötözték karján lévő sebét. 

Huszonegy éves vagyok és Shohamból jöttem

 - mondja a nő a közel egyperces felvételen. Hozzátette, hogy jelenleg a Gázai övezetben van és ott egy kórházban kapott ellátást. 

Hozzatok ki innen, amilyen gyorsan csak lehet

 - kérte.

Egyelőre nem tudni, hogy a videó pontosan hol, mikor és milyen körülmények között készült. Sajtójelentések szerint egy izraeli állampolgárról van szó, aki francia állampolgársággal is rendelkezik, és Izrael déli részén jelentették eltűntként a Hamász támadása nyomán.

Volt Hamász-vezér: magas rangú tisztek is vannak az elhurcolt izraeliek között

Magas rangú tisztek is vannak az elhurcolt izraeliek között – közölte hétfőn este Hálid Mesál, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet volt vezetője.

Mint mondta, 

az izraeli védelmi erők gázai hadosztályának tisztjeiről van szó.

Mesál, aki jelenleg a Hamász szórvány ügyekért felelős irodáját vezeti, hangsúlyozta, a szervezet minden erőfeszítést megtesz, hogy a túszokat nyomásgyakorlási eszközként felhasználja az izraeli börtönökben raboskodó hatezer palesztin fogoly szabadon engedése érdekében.

Mesál az al-Arabi televíziónak adott interjút, amelyet az egykori Hamász-vezér Telegram-oldalán is közzétettek.

Abu Ubajda, a szervezet fegyveres ágának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője egy közzétett videófelvételen arról számolt be, hogy 200-250 izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben.

Ubajda közölte azt is, hogy izraeli légicsapásokban 22 túszuk vesztette életét.

Robert C. Castell: A képekről nem beszélek, de a szagok örökké az orromban maradnak

Az izraeli háború testközelből. Személyes történetek és érzelmek, közel-keleti körkép és elemzés. Nagyinterjú az izraeli biztonságpolitikai szakértővel a Mandiner Stratéga Extra című podcastben.

A Sin Bét vezetője vállalta a felelősséget, amiért nem tudták megakadályozni a Hamász támadását

A Sin Bét belbiztonsági szervezet vezetője elismerte: ő személyesen felelős azért, hogy nem voltak képesek előre figyelmeztetni a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni támadására – számolt be róla a Mandiner, a The Times of Israelre hivatkozva. Ronen Bar az ügynökség tagjainak küldött üzenetében azt írta: „Az általunk végrehajtott számos intézkedés ellenére szombaton sajnos nem tudtunk megfelelő figyelmeztetést adni, amely lehetővé tette volna a támadás meghiúsítását.”

Ronen Bar, a Sin Bét belbiztonsági szervezet vezetője
Fotó: YOSSI ZELIGER  / Forrás: AFP

Mint a szervezet vezetőjének, a felelősség az enyém. Lesz idő a vizsgálatokra. Most harcolunk

– fogalmazott Bar. „Háborúban vagyunk (...) Nincs határ, nincs időkorlát. Egészen a végsőkig harcolunk” – tette hozzá. 

Így foglaltak el a Hamász terroristái egy határmenti települést (videó)

A Hamász-terroristák GoPro-kameráinak nyilvánosságra hozott felvételei azt mutatják, hogy a fegyveresek október 7-én reggel a Sufa kibucban házról házra járva lövöldöztek izraeli civilekre – írja a Magyar Nemzet.

Az EU humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére

Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére – jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény kiemelte: 

a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára, az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai mellett visz kenyeret egy palesztin fiatalember Gázában 2023. október 16-án
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

A részleteket ismertetve közölték: az EU humanitárius légihídja több Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, ezek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek. Az első két légijárat még a hét folyamán indul, és lakhatást biztosító feleszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítanak.

A Hezbollah állítása szerint izraeli célpontokat támadott (videó)

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet közölte, hogy öt célpontot - Miszgav Am, Kirbát Al-Manara, Hermon, Risa és Ramija településeket - támadott hétfőn Észak-Izraelben rakétagránátokkal és gépfegyverrel, a támadásnak több sebesültje van.

A Hezbollah televíziója, az al-Manar azt jelentette, hogy izraeli drónok hét rakétát lőttek ki dél-libanoni célpontokra, Rmeis településnél.

Az Irán támogatta Hezbollah és Izrael között napok óta folynak a kölcsönös támadások.

A libanoni fegyveres szervezet azt is közölte hétfőn, hogy megkezdte az izraeli megfigyelőkamerák lerombolását a libanoni határ mentén, miután a libanoni-izraeli határon nőtt a feszültség Hamász és Izrael között október 7-én kitört a háború.

A Hezbollah médiája közzétett egy videót, amelyen orvlövészek az izraeli-libanoni határ öt pontján, közöttük Metula izraeli város közelében elhelyezett megfigyelőkamerákat lövik ki.

A francia kormány kiutasít csaknem kétszáz külföldi állampolgárságú iszlamistát

A francia kormány fel kívánja gyorsítani 193 olyan radikális iszlamista külföldi állampolgár kiutasítását, akinek nincs érvényes tartózkodási engedélye Franciaországban – jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter hétfőn, a három nappal ezelőtt Arrasban elkövetett késes merénylet miatt az elnöki hivatalban tartott biztonsági értekezletet követően.

A támadást, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, s állandó megfigyelés alatt állt.

A nyilvántartásban szereplő több mint 20 ezer személy között 193 olyan radiális iszlamista külföldi állampolgár található, akinek a helyzete nem rendezett Franciaországban, de 85-en valószínűleg már nem tartózkodnak az országban – jelezte a belügyi tárca az AFP hírügynökségnek. A miniszter elrendelte mindegyikük egyenkénti ellenőrzését.

Résztvevők a Párizsban rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én
Fotó: Thibault Camus / Forrás: MTI/AP

A belügyminiszter hétfőn azt is közölte, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-én Izrael ellen elkövetett támadása óta 102 embert állítottak elő antiszemita cselekmény miatt, vagy mert éltette az Izrael elleni terrortámadást.

Putyin sorra hívja a közel-keleti vezetőket

Öt közel-keleti vezetőt hív fel a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök, mások mellett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt is - jelentette ki újságíróknak Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója.

Ma, mondhatni, erős startot vettünk: öt telefonbeszélgetéssel

– mondta Usakov.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az Orosz Energiahét nevű nemzetközi konferencián Moszkvában 2023. október 11-én
Fotó: Krisztyina Kormilicina / Forrás: MTI/AP/Pool/Kreml

Közölte, hogy Putyin már beszélt Bassár el-Aszad szíriai és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, a továbbiakban pedig Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi államfőt, Mahmúd Abbász palesztin vezetőt és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt fogja felhívni. (Kairói délutáni közlés szerint az orosz és az egyiptomi elnök eszmecseréje már megtörtént.)

Úgy gondoljuk, hogy e helyzetben azonnali tűzszünet bevezetése és a politikai rendezés folyamatának megkezdése a legfontosabb

– mondta az orosz elnöki tanácsadó, aki úgy vélekedett, hogy aktív és gyors lépéseket kell tenni a példátlan eszkaláció megállítására.

Minden béketárgyalás célja az ENSZ által jóváhagyott kétállami formula megvalósítása kell hogy legyen, amely előirányozza egy független (palesztin) állam létrehozását Kelet-Jeruzsálem fővárossal, és ez az állam békében és biztonságban élne Izraellel

– fogalmazott Usakov.

Legalább hat brit halt meg a Hamász támadásában

Legalább hat brit halálos áldozata van a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának – közölte hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak, aki a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket a terrortámadás utáni helyzetről, elmondta: a brit kormány adatai szerint további tíz brit állampolgár eltűnt, és félő, hogy közülük többen szintén életüket vesztették.

SUNAK, Rishi
Rishi Sunak brit miniszterelnök videófelvételt készít az izraeli helyzettel kapcsolatos üzenetéről a brit kormányfő vidéki rezidenciáján, a Chequers-házban 2023. október 8-án 
Fotó: Suzanne Plunkett / Forrás: MTI/AP/Reuters pool

A brit kormányfő szerint 

a Hamász támadását „nevén kell nevezni”, és ki kell mondani, hogy a szervezet pogromot hajtott végre Izraelben.

Rishi Sunak szerint ugyanakkor a palesztin civil lakosság is a Hamász áldozata, és Nagy-Britannia éppen ezért növeli a palesztin népnek folyósított támogatását.

A TikTok az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos videók és élő közvetítések ezreit távolította el

A TikTok közösségi felület több mint 500 ezer videót és 8 ezer élő közvetítést távolított el platformjáról a izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban – közölte blogfelületén a TikTok.

A vasárnap megjelent közlemény szerint október 7-e óta eltávolítják az olyan tartalmakat, amelyek sértik a közösségi oldal felhasználói irányelveit. Mint írták, a TikTok jelentős anyagi ráfordítással megnövelte az arabul és héberül tudó tartalmi moderátorainak számát, és továbbfejlesztette a nem kívánt tartalmakat automatikusan kiszűrő programját is. Megerősítették továbbá, hogy 

a TikTok továbbra is együttműködik a tényellenőrző szervezetekkel, amelyek 50 nyelven figyelik és ellenőrzik a platformon megjelenő tartalmakat. 

Hozzátették: ha nem vezet egyértelmű eredményre az ellenőrzés, akkor „nem hitelesítettnek” minősítik az adott közlést amely megosztható marad, de nem kerül a felhasználóknak személyesen ajánlott hírfolyamba. Ezen kívül az élő közvetítések és bizonyos címkék (hashtag) használatát is megszigorították.

A közösségimédia-cég azután hozta nyilvánosságra döntését, hogy az Európai Unió a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra (DSA) hivatkozva csütörtökön azon kötelezettségére emlékeztette a vállalatot, hogy akadályoznia kell felületein a jogsértő tartalmak, valamint az álhírek megjelenését.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a terroristák megpróbáltak az izraeli partok felé úszni

Egy újonnan közzétett felvétel azokat a pillanatokat rögzítette, amikor az izraeli haditengerészet egyik egységének tagjai a támadás reggelén lelőtték a Hamász terroristáit, akik a tengeren próbáltak beszivárogni az országba – írta meg a New York Post.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a terroristák megpróbáltak az izraeli partok felé úszni.

A drámai felvételen a Snapir egység tengerészei a Defender-osztályú hajók fedélzetén gépfegyverekkel lövöldöznek és mélységi bombákat dobnak a terroristákra, miután motorcsónakjaikat elsüllyesztették a Dvora-osztályú járőrhajók – számolt be a The Times of Israel.
A videót ITT lehet megnézni!

Elszabadultak az indulatok az olaszországi Izrael-ellenes tüntetéseken

Ezrek vonultak utcára Olaszországban Palesztina szabadságáért a hétvégén, írja a Magyar Nemzet. Sajtóinformációk szerint Milánóban négyezren tüntettek, első- és másodgenerációs arab bevándorlók, valamint palesztin szimpatizáns szélsőbaloldali csoportok, szakszervezetek és diákegyletek tagjai. Rómában, Milánóban, Bolognában, Velencében, Firenzében, Nápolyban és Bariban is a tömegek a palesztin ellenállást, a győzelemig tartó háborút éltették.

Az utcákat elözönlő tömeg azt skandálta: Izrael fasiszta, terroristaállam, Netanjahu disznó gyilkos.

A teljes, videókkal tűzdelt cikk a Magyar Nemzet oldalán érhető el!

A „gázai metró” – a Hamász föld alatti alagútrendszere, amit Izrael nem tud csak úgy szétbombázni

Az izraeliek által „gázai metróként” emlegetett több száz kilométeres föld alatti alagútrendszert a Hamász építette a Gázai övezet alatt emberek és javak csempészésére, valamint rakéták és lőszerek tárolására. A föld alatt létrehoztak különböző katonai irányítóközpontokat is azzal a céllal, hogy minél jobban elrejtsék a tevékenységüket az Izraeli Védelmi Erők vigyázó szemei elől – írja a CNN-re hivatkozva a Mandiner.

A Hamász 2021-ben beismerte, hogy egy nagyjából 500 kilométer hosszú alagútrendszert építettek ki, de ezt semmilyen hivatalos adat nem erősítette meg, így a járatok lehetnek sokkal rövidebbek, vagy akár sokkal hosszabbak is.

Ráadásul mindezt úgy sikerült létrehozniuk, hogy Izrael folyamatos szárazföldi és tengeri blokád alatt tartotta az övezetet, így a mély alagutakat a szükséges gépek nélkül kellett megépíteniük. Szakértők szerint egyszerű eszközökkel áshatták ki az elektromos árammal rendelkező és betonnal megerősített járatokat.

Izrael ezért azzal vádolja a Hamászt, hogy humanitárius adományokból építették fel a rendszerüket, a civileket pedig egyfajta élő pajzsként használják.

A teljes cikk a Mandiner oldalán érhető el!

Palesztinát éltette a Bayern München marokkói focistája, elzavarnák az országból is 

Nusszair Mazraoui a Mandiner cikke szerint azt mondta, kiábrándító, hogy magyarázkodnia kell: 

ő a békéért és az igazságosságért fog dolgozni, és mindig ellenezni fog mindenféle terrorizmust, gyűlöletet és erőszakot.

A marokkói válogatott védője a Koránból idézett az Instagramon: 

És ne gondoljátok, hogy Allah nem törődik azzal, amit azok tesznek, akik igazságtalanságot követnek el. Csak visszatartja őket addig a napig, amikor a szemük megdermed a rémülettől.

A Bayern München nem kívánta kommentálni Mazraoui posztját, a CDU egyik politikusa, Johannes Steiniger azonban a focista kiutasítását követeli az országból. Az is kérdéses, hogy ezek után hogyan tud együtt játszani csapattársával, az izraeli Daniel Peretzcel.

Továbbra sincs magyar áldozata az izraeli tragédiának

Az elmúlt napokban több olyan infografika is felkerült a közösségi oldalakra, amelyek a Hamász terroristáinak áldozatait sorolja fel. Ezek alapján arra lehet következtetni, hogy magyar állampolgár is életét vesztette. A The Wall Street Journal közölt egy összeállítást erről, ami a magyar sajtóban is megjelent. Lapunk megkeresésére a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője, Paczolay Máté azt közölte:

Továbbra sincs magyar áldozata a tragédiának

A külügyi szóvivő elmondta:

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az izraeli hatóságokkal, akik minden fórumon megerősítették, hogy nem tudnak magyar áldozatról. Ezt alátámasztja, hogy sem a Külügyminisztériumhoz, sem a tel-avivi nagykövetségünkhöz nem érkezett ellentétes információ egyetlen csatornán sem, és bejelentést sem kaptunk eltűnt magyar állampolgárról.

Kiderült: több magyar is a Gázai övezetben tartózkodik

Az övezetben tartózkodó 15 magyar állampolgárral a konfliktus kitörése óta napi szinten folyamatos kapcsolatban vagyunk

 – közölte a Külügyminisztérium. Paczolay Máté külügyi szóvivő megerősítette az ATV értesülését: magyarok is vannak a Gázai övezetben.

Az övezetben tartózkodó 15 magyar állampolgárral a konfliktus kitörése óta napi szinten folyamatos kapcsolatban vagyunk. A rendkívül nehéz helyzetük ellenére épségben vannak, de a biztonsági körülmények miatt többször is tartózkodási helyet kellett változtatniuk az elmúlt napokban

– közölte a Külügyminisztérium az ATV Híradójónak. Azt is megtudták, hogy egyeztetnek minden számításba vehető nemzetközi partnerrel a magyarok kimenekítése érdekében.

Palesztin zászlót festettek egy emlékműre Németországban

Palesztin zászlót festettek a náci rezsim áldozatainak emlékére állított emlékkőre a délnyugat-németországi Saarbrückenben - tudatta hétfőn a rendőrség. 

Közlésük szerint vasárnap este egy környékbeli férfi hasonló esetről tett bejelentést: a Saarbrückentől mintegy húsz kilométerre fekvő Neunkirchen városának egyik buszmegállójába is két palesztin zászlót festettek.

A rendőrség mindkét esetben eljárást indított, a saarbrückeni kastély előtti fennsíkon található emlékkő megrongálása ügyének felderítésében pedig az állambiztonsági szolgálat is részt vesz. A német hatóságok fokozták az ország zsidó intézményeinek biztonságát azután, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen

Több túszt rabolt el a Hamász, mint eddig Izraelben hitték

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint 199 embert tart túszként fogva a Hamász a Gázai övezetben, vasárnap még azt közölték, hogy 155-öt, de a hadsereg felülvizsgálta az információit – adta hírül a BBC. A hadsereg minderről tájékoztatta a túszok családját, írja a Mandiner.

Izrael kiüríti a libanoni határ menti településeket

Izrael kitelepíti a lakosokat a libanoni határ menti két kilométeres sávban lévő 28 településről – jelentette be hétfőn az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium. Az ott élőket szállodákba vagy vendégházakba viszik, elszállásolásuk költségeit a kormány állja. 

Vasárnap egy Libanonból elindított rakéta egy építőmunkás halálát okozta egy határmenti faluban, további négyet pedig megsebesített.

Az utóbbi napokban Libanonból egyre nagyobb intenzitással érte rakétatámadás az izraeli területeket, amire az izraeli hadsereg ellencsapásokkal válaszolt. Az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadása óta az ország déli részén, a Gázai övezet határánál is evakuáltak huszonöt izraeli települést. A legnagyobb arányú kitelepítést vasárnap kezdték meg a harmincezer lakosú Szderot városban. 

Az amerikai kormány is megkezdte Izraelben élő vagy tartózkodó állampolgárainak kimenekítését. Vasárnap több száz embert szállítanak el Ciprusra egy olyan hajón, amelyet az Egyesült Államok kormánya bérelt ki.

 Onnan az amerikaiaknak maguknak kell gondoskodniuk továbbutazásukról.

Támadásra készek az izraeli harckocsik

Bármelyik pillanatban megindulhat Gáza ellen az izraeli szárazföldi offenzíva, hiszen a zsidó állam hadserege felkészült a támadásra. Askelón mellett már rengeteg harci jármű sorakozott fel – írja az RTL-re hivatkozva a Mandiner. Az izraeli hadsereg még múlt héten szólította fel Gáza mintegy 1 millió lakosát, hogy meneküljenek délre, eddig ennek nagyjából félmillió ember tett eleget. 

Közölték, hogy Izrael két közúti folyosót is nyitva tart az evakuációra amit azonban nehezít, hogy a civileket élő pajzsként használó Hamász terroristái azt mondták az embereknek, ne engedelmeskedjenek az izraeli felszólításnak.

Térképen a gázai evakuációs terület

A Gázai övezet nagyjából 41 km hosszú és 10 km széles, a lakosság száma 2,2 millió fő. A pirossal jelzett területen körülbelül 1 millió ember él, nekik kell elhagyni az övezetet - írja a BBC.

Forrás: BBC

Rövid időre megnyílik a gázai határátkelő

A rafahi átkelő rövid időre megnyílhat, a palesztin nagykövetség tájékoztatása szerint a külföldi állampolgárok reggel 9 órától, magyar idő szerint reggel 8 órától használhatják a gázai határátkelőt Egyiptom felé. Az átkelő megnyitásakor várhatóan humanitárius segélyeket is beengednek Gázába - közölte a Sky News.

Félmillió ember hagyta el Gázát

500 ezer ember hagyta el Gáza északi részét, az izraeli hadsereg két biztonságos evakuációs útvonalat tart fenn - jelentette Jonathan Conricus alezredes, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nemzetközi szóvivője.

Az alezredes beszélt a pénteki, civileket ért támadásról is, ami egy ilyen, biztonságosnak minősített úton történt. A támadásban hetven ember halt meg. A szóvivő szerint az izraeli hadsereg nem támad civileket, bár azt elismerte, hogy a Hamász tagjainak likvidálása során már nem alkalmazzák azokat a figyelmeztető eljárásokat, mint korábban, így a civil áldozatokat nem lehet mindig elkerülni - írja a BBC-re hivatkozva az Origo.

További amerikai halálos áldozatokat azonosítottak

Legkevesebb 30-ra nőtt az Izrael és Hamász közötti háborús összecsapások amerikai halálos áldozatainak száma - jelentette be az amerikai külügyminisztérium vasárnap.

A közleményben kiemelték: helyi idő szerint vasárnap este 13 amerikai állampolgárt tartottak számon eltűntként, felkutatásuk folyamatban van.

Joe Biden szerint az Egyesült Államok egyszerre két háborúban is képes támogatást nyújtani

Az Egyesült Államok képes egyszerre biztosítani Izrael és Ukrajna támogatását, miközben fenntartja saját "átfogó nemzetközi védelmét" - jelentette ki Joe Biden egy vasárnap közvetített interjúban.

Az elnök a CBS országos televízió műsorában az Egyesült Államok kötelességének nevezte, hogy ellássa Izraelt és Ukrajnát a segítséggel, amire, véleménye szerint, megvan a képessége is.

Ez történt vasárnap:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában