Illegális bevándorlás

2023.11.14. 10:19

Bakondi György: a tálibok döntenek arról, hogy kik léphetnek be Európába

Nem az európai nemzetállamok hatóságai döntik el, hogy ki léphet be Európába, hanem az embercsempészeket irányító tálib kormányzat – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorában kedden.

MW

Szerb rendőrök migránsokat vesznek őrizetbe a magyar határnál levő Horgosnál 2023. október 29-én

Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Bakondi György szerint „ez félelmetes perspektívát jelent, hiszen alvó ügynökök, bűnözők sokaságát is be tudják juttatni az illegális bevándorlók között”.

Azt mondta, tarthatatlan közbiztonsági helyzet alakult ki a szerb–magyar határ szerb oldalán, magyarok által is lakott településeken, miután a szír, marokkói embercsempészektől egyre erőszakosabban próbáltak területet foglalni az afgán embercsempészek. Rendszeressé váltak az összetűzések géppisztollyal, kézigránáttal, ami cselekvésre bírta a rendőrséget.

Bakondi György közlése szerint a magyar hatóságok egyre több, afgán titkosszolgálathoz, rendvédelmi szervekhez, kormányzathoz kötődő embercsempészt fogtak el.

Kiemelte, 

a tálib kormányzatnak érdeke, hogy minél többen vegyék igénybe a Magyarországon áthaladó embercsempész-útvonalat az anyagi haszon miatt, és azért, hogy minél több információhoz jussanak az itt működő szervezetekről. Befolyást akarnak gyakorolni arra, hogy milyen nemzetiségűek és milyen terrorszervezethez tartozók juthatnak át a határon 

– tette hozzá.

A nyolc évvel ezelőtti, párizsi terrorcselekmény kapcsán a főtanácsadó megjegyezte, az akkori és a mai biztonsági helyzet között különbség, hogy ma százezres tömegek tüntetnek Nyugat-Európában a Hamász mellett. Európa nagyvárosaiban nagy muszlim népesség telepedett meg, és minél nagyobb a népesség, annál könnyebb az alvó ügynököknek elvegyülniük.

A párizsi terroristák harmadik generációs bevándorlók voltak, és az Iszlám Államtól visszatérve elvegyültek szír migránsok között – tette hozzá Bakondi György.

Emlékeztetett: 

a Belgiumban október 16-án két svéd futballszurkolót megölt tunéziai elkövető is illegálisan érkezett, elvegyült, majd terrorcselekményt követett el.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy fogalmazott, „súlyos köz- és nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Európára az ellenőrizetlen és ismeretlen személyazonosságú tömegek szervezett bűnözők segítségével történő beáramlása”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában