Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.17. 06:56

Éhínség és betegségek terjedése fenyegeti a gázai lakosságot (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy férfi evakuál egy sebesült lányt az izraeli bombázás után a Gázai övezet déli részén található Rafahban 2023. november 17-én

Forrás: AFP

Fotó: SAID KHATIB

Scholz: a nézetkülönbség ellenére fontos a tárgyalás Törökországgal

Nem titok, hogy Németország és Törökország másképpen ítéli meg az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktust, de éppen ezért fontos, hogy a két ország vezetője közvetlen megbeszélést folytasson egymással, mert közös az aggodalmuk amiatt, hogy a Közel-Kelet lángba borulhat – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben a török államfővel tervezett tárgyalás és vacsora előtti sajtótájékoztatón.

SCHOLZ, Olaf; ERDOGAN, Recep Tayyip
Olaf Scholz német kancellár (j) Recep Tayyip Erdogan török elnököt fogadja a berlini kancellári hivatal előtt 2023. november 17-én
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás:  MTI/EPA

Scholz megerősítette, hogy Németország számára „megkérdőjelezhetetlen Izrael joga a létezéshez”.

 A zsidó államot továbbá a nemzetközi jog alapján megilleti az önvédelem joga

 – tette hozzá.

Országunkban nincs helye az antiszemitizmusnak, mindegy, hogy az politikai vagy vallási alapú, hogy jobb- vagy baloldalról érkezik, hogy évszázadok óta jelen van vagy külföldről árad be

– fogalmazott a kancellár. Ezzel egyidejűleg felemelte a szavát azokkal szemben is, akik a Németországban élő muszlimok helyét vitatnák el. Kiemelte, 

nagyon aggasztó a palesztin civil lakosság szenvedése a Gázai övezetben.

Elmondta, hogy a török elnökkel arról akar egyeztetni, milyen módon tudnák elkerülni a válság további súlyosbodását.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a német kancellári hivatalban a sajtó képviselői előtt ismét bírálta Izraelt a Gázai övezeti hadműveletei miatt. „Mindent földig rombolnak ott” – fogalmazott, és megjegyezte azt is:

nincs benne a Tórában, hogy lehetne kórházakat bombázni vagy gyerekeket gyilkolni.

Hozzátette, hogy bár most mindenki a Hamászról beszél, a palesztin szervezet katonai erejét nem lehet összehasonlítani az izraeli hadsereg erejével. Erdogan hangsúlyozta: 

mielőbb humanitárius tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben.

A török államfő kérdésre válaszolva kifejtette, hogy saját magát az antiszemitizmus elleni küzdelem vezetőjének tartja a világon.

Számunkra elfogadhatatlan mindenféle megkülönböztetés zsidók, keresztények és muszlimok között a térségben

– mondta.

Az es-Sifá kórház orvosa szerint az izraeli katonák „nem találtak semmit”

A Gázai övezeti es-Sifá kórház egyik orvosa szerint az izraeli katonák „nem találtak semmit” az egészségügyi létesítményben, ahol a harcok miatt kezdenek kifogyni a vízből és az élelmiszerből.

Ahmed el-Mohallalati a Reuters hírügynökségnek telefonon arról beszélt, hogy nagyon nehéz és félelmetes a helyzet a kórházban, amely körül folyamatos a lövöldözés. Izraeli harckocsik és katonák a kórház területén mozognak – tette hozzá az írországi születésű sebész, aki Kairóban tanult és Londonban is praktizált. Elmondta, hogy a keserves körülmények ellenére egyetlen csecsemőnek sem esett bántódása azóta, hogy az izraeli erők szerdán megrohamozták a kórház épületét.

Izrael azt állítja, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet parancsnoki központot működtet a kórház alatt. A palesztin fegyveres csoport ezt tagadja.

Az izraeli hadsereg által 2023. november 15-én közzétett képen katonák láthatók egy művelet során a gázai Al-Shifa kórházban
Forrás: AFP PHOTO / ISRAELI DEFENCE FORCES

Az izraeli hadsereg csütörtökön azt közölte, hogy fegyverekre és egy alagútra bukkantak a kórház területén. Ennek bizonyítására a helyszínen készült videókat és fényképeket is nyilvánosságra hoztak.

Mohallalati azt állította, az izraeli hadsereg „nem talált semmit, a kórház területén semmiféle ellenállásba nem ütközött”. 

Az orvos elmondása szerint a kórházba behatoló izraeli erők biztosítottak valamennyi vizet és élelmiszert, de ez nem elégséges, mindössze a létesítményben tartózkodó betegek talán 40 százalékának ellátására volt elegendő.

Az izraeli hadsereg szerint egy gázai óvodában találtak gránátokat

Közzétettek egy videót is, amelyen az látszik, hogy az óvoda épületének egy részében gránátokat tároltak.

 Az izraeli hadsereg azt is bejelentette, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet több fegyverét egy iskolaépületben elrejtve találták meg.

A bejelentéseket független források nem erősítették meg. Az izraeli hadsereg azzal vádolja a Hamászt, hogy harcosai a civil lakosság között rejtőzködnek, és fegyvereiket polgári létesítményekben tárolják.
Az alábbi videót a Mandiner szúrta ki:

 

 

A szentszéki államtitkár szerint a konfliktus a keresztények meneküléséhez vezet, és messzinek tűnik a megoldás az ukrán-orosz harctéren is

A világ a feje tetejére állt, és hátrafele halad, a józan ész helyett ismét fegyverekkel igyekeznek megoldani a problémákat

 – jelentette ki a jelenlegi közel-keleti fegyveres konfliktusról és az ukrajnai háborúról Pietro Parolin bíboros a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak adott interjúban pénteken. Vatikáni források szerint Ferenc pápa fogadja azoknak a túszoknak a családtagjait, akiket a Hamász palesztin iszlamista szervezet hurcolt el október elején.

Cardinal Pietro Parolin visits newly opened integration centre for Ukrainian refugees in Slovakia
 Pietro Parolin bíboros
Fotó: Anadolu via AFP

A Reuters hírügynökség vatikáni forrásokból egy értesült, hogy a katolikus egyházfő szerdán, az általános audiencia előtt fogadja 12 izraeli túsz családtagját.

Pietro Parolin annyit mondott csupán, hogy dolgoznak az esetleges találkozón.

A vatikáni diplomáciát vezető Pietro Parolin hangoztatta, Ferenc pápa mély döbbenettel és értetlenséggel követi az eseményeket.

Teljesen érthetetlen, hogy a számos területen hatalmas fejlődést elért világunkban miként haladhatunk visszafelé, (...) úgy tűnik, hogy a józan ész nem képes megoldani a problémákat. Borzalmas arra gondolni, hogy ismét a háborút használjuk megoldási eszközként a nemzetek közötti vitákban, és az erősebb joga a jog erejét helyettesíti

– mondta Pietro Parolin.

A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban a szentszéki államtitkár elmondta, hogy a felektől garanciákat kaptak a Gázai övezetben élő keresztények biztonságát illetően, de hozzátette, „tudni való, hogy harci helyzetben nincsen különbségtétel”.

Úgy vélte, hogy a Közel-Keleten terjedő háborús helyzet további menekülésre készteti a keresztény közösségi tagjait, akik már eddig is tömegesen hagyták el a térséget. Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása érdekében a túszok szabadon engedését sürgette, tűzszünet bevezetését, a humanitárius segélyek célba érését, valamint a sebesültek ellátását. Pietro Parolin hangoztatta, hogy

a Szentszék több térségbeli országgal folytat egyeztetést a konfliktus befejezése érdekében. 

Megjegyezte, azon dolgoznak, hogy a nemzetközi közösség együttműködésével izraeliek és palesztinok tárgyalóasztalhoz üljenek.

A bíboros elítélte a Gázában található kórházak elleni támadásokat. Kifejtette, hogy a kórházak és vallási imahelyek sértetlensége a nemzetközi jog egyik alapelőírása.

A „jelenlegi sötét és árnyakkal teli” helyzetben Pietro Parolin a remény fényének nevezte Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját.

Félek az antiszemitizmustól, mert olyan szörny, amely minden egyes alkalommal megpróbál újraéledni. Láttuk, milyen következményei voltak, és milyen tragédiához vezetett az utóbbi évszázadban. Olyan veszély, amely folyamatosan leselkedik, ezért a figyelmünk nem lankadhat

– mondta Pietro Parolin.

Ami az ukrajnai háborút illeti, Parolin úgy vélte, „sajnos jelenleg nincsen nagy távlata a konfliktus megoldásának”.

A hollandiai bevándorlási hivatal felgyorsítja a palesztinok családegyesítési kérelmeit

A holland bevándorlási hivatal (IND) felgyorsítja a hollandiai palesztinok családegyesítési kérelmeivel kapcsolatos döntéshozatali eljárást a Gázai övezetben élő rokonok esetében, abban a reményben, hogy így könnyebben elhagyhatják a háború sújtotta övezetet – írta a NOS holland hírportál a hivatal bejelentésére hivatkozva pénteken.

Az IND eddig tíz sürgősségi eljárást indított, ezek több tucat Gázában tartózkodó családtagot érintenek, főként házastársakat és kiskorú gyermekeket.

A hivatal szerint a Hollandiába való beutazás iránti kérelmeket a legjobb esetben is néhány héten belül lehet kiadni, ugyanakkor nincs garancia arra, hogy a jóváhagyott tartózkodási engedély birtokában ezek az emberek elhagyhatják az övezetet. A Gáza és Egyiptom közötti határ csak alkalmanként nyílik meg azon külföldi útlevéllel rendelkező palesztinok számára, akik szerepelnek az evakuálási listán. Eddig 26 holland útlevéllel rendelkező ember tudott így kijutni Gázából, a külügyminisztérium tudomása szerint azonban még 14-en ottrekedtek.

Wil Eikelboom menekültjogi szakértő a NOS-nak elmondta, hogy az eljárások felgyorsításáról szóló döntés egyedülálló. A családegyesítési kérelem hivatalos időtartama 90 nap, de esetenként több mint egy évig is eltarthat.

Sok függ az IND kapacitásától, de a papírmunkától is. Ha nincs rokonságot bizonyító születési anyakönyvi kivonat, akkor DNS-tesztre van szükség, ami további időt vesz igénybe

– nyilatkozott.

A gázaiak esetében DNS-tesztet csak a kairói nagykövetségen lehet elvégezni, azonban jelenleg ez szinte lehetetlen. Amennyiben a családtagok személyazonosságát nem lehet kellőképpen megállapítani, továbbra is Gázában kell maradniuk.

ENSZ: összeomlott a távközlési rendszer, éhínség és betegségek terjedése fenyeget a Gázai övezetben

Éhínség és betegségek terjedése fenyegeti a gázai lakosságot a tengerparti övezet élelmiszer- és édesvízkészleteinek kimerülése és az akut üzemanyaghiány miatt szünetelő segélyezés, valamint a kommunikációs hálózatok összeomlása következtében – tudatták az ENSZ szervezetei pénteken.

A Gázai övezetben csütörtökön összeomlott távközlési hálózatai továbbra is működésképtelenek, miután akadozik a létfontosságú infrastruktúra, azon belül az internet- és telefonszolgáltatás, a vészhelyzeti kommunikációs rendszerek, a kórházak, valamint a tengervizet feldolgozó sótalanító üzemek fenntartásához szükséges áramszolgáltatás.

A ciszjordániai székhelyű palesztin távközlési vállalat, a Paltel csütörtök este jelentette hálózatainak összeomlását, amelynek következtében megszakadt az internetszolgáltatás is.

Ivóvízre várakoznak palesztin férfiak üres műanyagkannák mellett a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 14-én
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) regionális irodája csütörtökön azt közölte, hogy 

az éhínség elkerüléséhez szükséges napi élelmiszermennyiségnek jelenleg mindössze tíz százaléka jut be az övezetbe. 

A területen élő 2,3 millió palesztin közül egyre többen szenvednek a kiszáradástól és alultápláltságtól, az emberek – mint fogalmaztak – „már egyenesen az éhhalál veszélyével néznek szembe”.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA) közölte, hogy pénteken Egyiptomból nem lehet majd segélyszállítmányokat eljuttatni az övezet déli részére, noha Izrael – amely a Hamász palesztin terrorszervezet ellen indított háborújának kezdete óta tiltja az üzemanyagszállítmányok bejuttatását – a hét elején engedélyezte az ügynökségnek az élelmiszereket szállító teherautók korlátozott számú érkezését.

Az üzemanyag hiánya miatt le kellett állítani a szennyvízszivattyú-állomásokat és a sótalanító üzemeket, ami növeli a vízszennyezés és a betegségek kitörésének kockázatát.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) pénteken a betegségek várható terjedése miatt adott hangot aggodalmának, miután a napokban kiugró számban regisztráltak légzőszervi megbetegedéseket és hasmenéses eseteket az övezetben. A WHO, amely korábban már figyelmeztetett a betegségek terjedésének „aggasztó tendenciáira”, felhívta a figyelmet arra is, hogy az izraeli hadsereg hetek óta zajló bombázásai elől óvóhelyekre menekülő lakosság alig jut hozzá élelmiszerhez és tiszta vízhez.

Otthonukat elhagyni kényszerült palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. november 15-én
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Az esős évszak kezdetével kialakuló lehetséges áradások következtében a túlzsúfolt terület csatornarendszere túlterhelődhet, ami tovább növeli a betegségek elterjedésének esélyét – közölték.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) pénteki tájékoztatása szerint mintegy 813 ezer belső menekült tartózkodik az UNRWA által működtetett legalább 154 menedékhelyen.

Izrael engedélyezte üzemanyag mindennapi szállítását a Gázai övezetbe

Izrael hadikabinetje a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború közepette engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe – jelentette a helyi média pénteken.

Az üzemanyagot az ENSZ számára vihetik be Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül. Egy meg nem nevezett politikai vezető úgy nyilatkozott, hogy Izrael az Egyesült Államok kérését teljesíti, és ez a lépés nagyobb nemzetközi mozgásteret ad a Hamász felszámolásában.

Gaza receives 23,000 liters of fuel allowed by Israel exclusively for aid distribution
2023. november 15-én érkeznek a gázai Rafahba az üzemanyagot szállító teherautók
Fotó: Abed Rahim Khatib / Forrás: AFP

A gázolaj mennyisége lehetővé teszi az ivóvíz-, és a szennyvízhálózat minimális fenntartását annak érdekében, hogy megakadályozzák járványok kitörését, amelyek Izraelre is átterjedhetnének – indokolták a döntést.

Izrael mind ez idáig azért nem engedte meg üzemanyag bevitelét az övezetbe, mert szerinte a Hamász használná fel katonai célokra.

Izraeli nagyszülők követelték, hogy cseréljék ki őket az elrabolt unokáikra

Kilenc izraeli nagyszülő, akinek Gázába hurcolták az unokáját, motorral a Gázai övezet határára hajtott csütörtökön, és azt követelte, hogy cseréljék ki őket unokáikra. „Vigyenek el minket az unokáink helyett” – kiabálták.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszok minél előbb hazatérhessenek. Mi, öregek készek vagyunk megfizetni visszatérésük árát

– mondta az egyik nagyapa. Elmondták: azért jöttek motorral a határra, mert a Hamász terroristái is így rabolták el az unokáikat.

A 87 éves, Tel-Avivból érkezett Debora Lesem elmondta, hogy ruháival és gyógyszereivel teli csomaggal jött, hogy kicseréljék őt elrabolt unokájára, a 23 éves Roni Lesemre.

Az izraeli hadsereg likvidálta a Hamász magas rangú politikusát

Ciszjordániában péntek délelőtt bejelentették, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezetben likvidálta Ahmed Bahart, a Hamász magas rangú politikusát. Bahar a palesztin parlament vezetője volt a 2006-os választások után, amikor a Hamász hatalomra került Gázában.

Izrael megölte Gázaváros Sejk Radván negyedben lévő otthonában Hálid Abu Halalt is, a Fatah palesztin mozgalom egykori tisztviselőjét, aki csatlakozott a Hamászhoz. Abu Halal hozta létre a Gázai övezetben az Al-Aksza mártírjainak brigádját és az Al-Ahrár fegyveres osztagait. A jelentés szerint fia és hat másik ember is meghalt a támadásában.

Az izraeli hadsereg csapásokat mért Izrael északi, libanoni határánál a libanoni síita Hezbollah milícia egyik egységére és a szervezet több célpontjára is. A katonai közlemény szerint terrorista infrastruktúrát, fegyverraktárt és katonai építményt támadtak meg azon a helyen, ahonnan több rakétát indítottak el Izrael ellen.

Horogkeresztet festettek Ljubljanában a zsidó kulturális központra

Vandálok horogkeresztet festettek a ljubljanai zsidó kulturális központ bejárati ajtajára, ami az első ilyen eset Szlovéniában az izraeli-palesztin konfliktus október 7-i kiéleződése óta – írta a Delo című napilap pénteken. A rendőrség vizsgálja az esetet.

Az intézményben egy holokauszt-emlékközpont és egy zsidó múzeum is működik, valamint zsinagóga is egyben, jelenleg pedig egy Anne Frankról szóló kiállítás látható ott. Hétfő óta toleranciafesztivál is zajlik az épületben.

Legrosszabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy valaha is frissen festett horogkeresztet látunk Európa egyik legbékésebb városában

– írta Robert Baruh Waltl, a Szlovéniai Liberális Zsidó Hitközség vezetője és a központ intézményeinek igazgatója közösségi oldalán.

A zsidó központ megrongálását elítélte a külügyminisztérium és a belügyminisztérium, valamint a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség szlovén küldöttsége és a német nagykövetség is.

A rendőrség vizsgálja az esetet, a szlovén közszolgálati televízió honlapján közzétett fotókon pedig jól látható, hogy a csütörtökön felfestett horogkeresztet és Dávid-csillagot már eltávolították az épület bejáratáról.

Bostjan Poklukar belügyminiszter határozottan elítélte az incidenst és „a szlovéniai zsidó közösséggel szembeni bármilyen gyűlöletkeltést és intoleranciát”.

A hadsereg megtalálta Gázában egy elhurcolt katona holttestét (videó)

Az izraeli hadsereg katonái megtalálták a Gázai övezet északi részén, az es-Sifá kórház közelében a Hamász fegyveresei által október 7-én Izraelből elhurcolt egyik katona, egy 19 éves nő holttestét – jelentette be pénteken egy katonai szóvivő.

Noa Marciano tizedes az övezet közelében szolgált egy laktanyában, a gázai határ kameráinak felvételeit követte figyelemmel. Az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet ezen a héten közzétett róla egy videót, amelynek első képsorain még egészséges, egy későbbin pedig holtan látható. A fiatal katonanő holttestét a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információi alapján találták meg, és elszállították izraeli lakóhelyére, Modiinbe, hogy hozzátartozói ott temethessék el.

A hadsereg az övezetben, egy iskolaépület közelében felszámolt egy fegyveres iszlamista csoportot, majd fegyvereket talált az épületben. Péntekre virradóan a légierő is támadott terrorista célpontoknak vélt helyeket a Gázai övezetben.

A védelmi minisztérium és a hadsereg több száz fegyvert osztott ki több tucat civil készenléti egységnek a Gázai övezet közelében lévő településeken, Szderotban és a Negev sivatag községeiben, és fegyverek további százainak szétosztását tervezik ilyen civil önvédelmi egységeknek.

Ez az első lépés a határ menti települések új védelmi rendszerének kialakítását célzó tervben. Az elképzelés szerint egyebek között jelentősen növelik a készenléti csoportok számát és a rendelkezésükre bocsátott eszközök mennyigét.

A szóvivő beszámolója szerint a hadsereg fegyvergyártó műhelyt, „nehézrakétákat” és drónokat talált az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet egyik bázisán, a Gázai övezet északi részén, és megsemmisítette a létesítményt.

A biztonsági erők egy újabb razziájuk során péntekre virradóan Ciszjordániában felkutatták annak a három palesztin fegyveresnek az otthonát, aki csütörtökön részt vett egy ellenőrzőpont elleni támadásban, amelynek elkövetőjeként a Hamász jelentkezett.

Az amerikai külügyminiszter felszólította Izraelt, lépjen fel a zsidó telepesek által elkövetett erőszak ellen

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította Izraelt, sürgősen lépjen fel a zsidó telepeseknek a ciszjordániai palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményei ellen.

Antony Blinken, aki az ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozó kapcsán tartózkodik San Franciscóban, a felhívást a Beni Ganz izraeli ellenzéki vezetővel folytatott telefonbeszélgetés során tette, aki csatlakozott Benjámin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetjéhez.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: Blinken hangsúlyozta, 

„sürgősen konkrét lépéseket kell tenni a ciszjordániai feszültség enyhítésére, beleértve a szélsőséges telepesek által elkövetett növekvő számú erőszakcselekmények kezelését”.

A két tisztségviselő megvitatta a Gázába irányuló létfontosságú humanitárius segélyek áramlásának növelésére és felgyorsítására irányuló erőfeszítéseket is – derült ki a tájékoztatásból.

Lakások gyerekszobáiban is találtak a Hamász fegyvereiből (videó)

A Hamász palesztin terrorista szervezet évek óta a civilek mögé bújik, és kórházakban, óvodákban, iskolákban vagy éppen lakóházakban rendezik be a fegyverraktáraikat és a házi összeszerelő műhelyeiket. Az alábbi videó arról árulkodik, hogy még a lakások gyerekszobái is tele lehetnek a Hamász fegyvereivel. A videót a Daily Mail tette közzé az Izraeli Védelmi Erők felvételei alapján – írja a Magyar Nemzet.

Izrael csapást mért a Hamász magas rangú vezetőire

Két helyszínen több magas rangú Hamász-vezetőre is csapást mért az izraeli hadsereg. 

Az egyik helyen több magas rangú Hamász-parancsnok rejtőzött, köztük Ahmed Randor, a Hamász északi gázai dandárjának vezetője és Hyman Sian, a Hamász rakétadandár vezetője

– mondta Daniel Hagari katonai szóvivő.

Egy másik földalatti helyszínen, amelyet megtámadtak, a Hamász politikai szárnyának magas rangú tagjai találhatók, köztük Raukhi Mushta, aki Yahya Sinwar nagyon közeli munkatársa, Asam Dalyis, a Hamász gázai kormányfője, aki közel áll Ismael Haniyahhoz és Samech El Sarg, aki szintén közeli munkatársa Sinwarnak és a Hamász más vezető szereplőinek Gázában.

Mindkét helyszín „jelentősen megsérült” – mondta az izraeli szóvivő, további részleteket nem közölt.

Josep Borrell szolidáris, de aggódik

A Hamász október 7-i támadása óta tett első izraeli látogatásán Josep Borrell kifejezte szolidaritását az izraeliekkel, miközben aggodalmát fejezte ki a palesztin áldozatok miatt. Az EU külügyi főképviselője – aki a 60-as években maga is egy kibucban élt – azt mondta, hogy megérti az izraeliek dühét, de ne hagyják, hogy az egyik borzalom igazolja a másikat.

„Elkezdődött a következő szakasz” – mondta az izraeli miniszter

A dél-gázai lakosok azt állították, hogy az izraeli erők szórólapokat dobtak le bizonyos területeken, figyelmeztetve őket a távozásra. A szórólapok azután érkeztek, hogy Izrael védelmi minisztere, Yoav Gallant kijelentette, hogy megkezdődöt a szárazföldi hadművelet következő szakasza, ami végül „északi és déli területet is magában foglal”.

Azt állította, hogy az izraeli erők megtisztították a Hamász fellegvárának tekintett Gáza város egész nyugati részét, miközben a hadsereg vezérkari főnöke szerint közel állnak a Hamász katonai rendszerének megsemmisítéséhez északon.

Netanjahu: a szükségesnél több a civil áldozat

Benjámin Netanjahu azt mondta, Izrael mindent megtesz a gázai polgári áldozatok minimalizálása érdekében, de ez „nem járt sikerrel”.

Az izraeli miniszterelnök a CBS-nek nyilatkozott, amikor több ezer halálos áldozatról tett megjegyzést azóta, hogy hadereje megkezdte hadműveletét a Hamász ellen.

Azt mondta: „Bármely civil haláleset tragédia. És nem kellene, hogy legyen, mert mindent megteszünk annak érdekében, hogy a civileket elkerüljük, míg a Hamász mindent megtesz azért, hogy pajzsként használja őket. Megpróbáljuk minimalizálni a polgári áldozatok számát, de sajnos nem járunk sikerrel.”

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CBS amerikai csatornának adott interjújában óvatos optimizmusnak adott hangot az október 7-i terrortámadás során elrabolt túszok szabadon bocsátása érdekében tett erőfeszítésekkel kapcsolatban. A miniszterelnök elárulta, hogy a szárazföldi hadművelet jelentősen növelte a Hamászra nehezedő nyomást, és ezzel Izrael közelebb került egy lehetséges tűzszünethez.

A Fehér Ház nem oszt meg részleteket

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nem oszt meg részleteket arról, hogy milyen hírszerzési információkkal rendelkezik az al-Shifa kórház Hamász általi használatáról. Az Izraeli Védelmi Erők azt állították, hogy a kórházat a Hamász használja katonai műveleteinek lebonyolítására, ezt az állítást az Egyesült Államok is megerősítette. A Hamász „kirívó hazugságnak” minősítette az állításokat, de Izrael razziát tartott a kórházban, és erői azóta is ott maradtak. Izrael képeket hozott nyilvánosságra, amelyekről azt állítják, hogy egy alagút aknát mutat be a kórházkomplexumban.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok „meg van győződve” a hiteles hírszerzési adatairól, de egyéb részleteket nem közölhet, mert ugyanazokat a hírszerzési forrásokat használják a túszok állapotának nyomon követésére.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában