Gulyásünnep

2023.08.28. 03:00

A hagyományőrzés és örök megújulás fesztiválja

A hagyományőrző céllal létrejött kulturális rendezvény, a Gulyásfesztivál 1999 óta színesíti Szolnok programtárát. Az esemény fő célja a gulyás étel sokszínű receptúrájának megismertetése és mint egyik fő nemzeti ételünk hagyományának ápolása.

PR cikk

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Szolnok katonaváros jellegét kihangsúlyozva a hadsereg bevonása immáron tradíció a fesztivál életében. Toborzó jelleggel szimulátorok, média busz, aknakereső robot, akadálypálya és kutyás bemutató is minden évben várja a látogatókat. Nagy népszerűségnek örvend a légierő zenekar zenés ébresztője, melyen a Tisza Táncegyüttes táncosai, betyárok és vásári gólyalábasok is közreműködnek.

A kulturális értékteremtésen túl évek óta jelentős közösség kovácsoló szerepe is van ennek a gasztronómiai fesztiválnak. Főként baráti társaságok, cégek és munkahelyi közösségek, hagyományőrző csapatok főznek és mérkőznek meg a Gulyás király címért. Minden évben több kategóriában zajlik a megméretés: gulyásételek és különleges nevű ételek kategóriákban, amit zsűri értékel. A szakemberek az ízek mellett az ételhez illő tálalást és ötletes szervírozást is pontozzák.

A szervezők a társadalmi szerepvállalást is fontosnak tartják, hogy minden évben legyen egy „kiemelt ügy”, amelyet a fesztivál jótékonysági főzéssel támogat. Ezen Csányi Sándor gulyáskirály és az általa meghívott hagyományőrző csapatok, művészeti csoportok főznek. Az elkészült ételek megvásárlásából befolyt összeg pedig jótékonysági célt szolgál. 

A fesztivál a fent említett hagyományos elemeken túl igyekszik évről évre megújulni és az arculatához illő újabb elemekkel gazdagodni. Így például 2019-ben első alkalommal került sor a diákok főzőversenyére, mellyel 2022-ben több mint hatszáz szolnoki általános iskolást avattak be a gulyásfőzés rejtelmeibe és a hozzá kapcsolódó folklór világba.

A hagyományőrző vonalat követve 2019-ben hozták létre az Óperenciás Birodalmat is, melyben népi játékok, kézműves foglalkozások, népi mesterségek kaptak helyet, s ez azóta is egyre több családot vonz. Két évvel ezelőtt, 2021-ben pedig elindították a Térségi néptánctalálkozót. a Tisza Táncegyüttessel szoros együttműködésben. A rendezvényen tavaly kétszáz fellépő mutatta be tánctudását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában