Hirdetés

2023.10.11. 11:15

A munkavédelmi bakancs ápolása, karbantartása

A rendszeres karbantartás talán nem tűnik olyan izgalmas témának, mint amikor új bakancsot választunk, azonban kiemelkedően fontos szerepet játszik a munkavédelem és a munkahelyi biztonság terén. A munkavédelmi bakancsok, amelyeket a potenciálisan veszélyes munkakörülmények miatt viselünk, az első védelmi vonalat jelentik a lábaink számára. A jól karbantartott lábbelik megóvnak a sérülésektől és kényelmet biztosítanak a munkavégzés során. A cikkben a Grandis.hu munkavédelmi szakértőivel körüljárjuk mit kell tenned annak érdekében, hogy munkavédelmi bakancsod sokáig kiszolgáljon téged.

PR cikk

Forrás: grandis.hu

A rendszeres tisztítás elengedhetetlen

Nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem az élettartamuk és védelmi képességük megőrzése szempontjából is meghatározó. Segít megelőzni a szennyeződések és a káros anyagok felhalmozódását, amelyek befolyásolhatják a bakancs viselés kényelmét és az általa nyújtott védelmet.

Az első lépés a külső szennyeződések eltávolítása. Használj egy puha kefét vagy egy nedves ruhát a felület tisztítására. Ügyelj arra, hogy alaposan távolítsd el a port, sarat vagy egyéb szennyeződéseket. A talprész alapos tisztítása is fontos, ne maradjon a mintázatban kavics hetekig.

Ha a szennyeződések nehezen távolíthatók el, használj speciális tisztítószereket vagy cipőtisztító kefét. A lábbeli anyaga meghatározza, milyen tisztítószert használj. Ne feledd, hogy az agresszív vegyszerek károsíthatják a bakancs anyagát, ezért mindig olvasd el a használati utasítást.

A talpbetét szintén fontos, rendszeresen vedd ki és tisztítsd meg, szellőztesd ki alaposan. Ha már megviselt vagy kopott, cserélni kell. A lábszag elkerülése miatt vedd ki műszak után a talpbetétet, hogy száradni tudjon mind a betét, mind a bakancs.

A munkavédelmi bakancsoknak időre van szükségük a száradáshoz, különösen ha nedvesek lettek a munkavégzés során. Ne próbáld meggyorsítani a száradási folyamatot melegítéssel (radiátor, hajszárító), mivel ez károsíthatja az anyagot és a ragasztásokat. Helyezd őket egy jól szellőző helyre és hagyd, hogy természetesen megszáradjanak. Ezzel megelőzheted a baktériumok elszaporodását és a kellemetlen szagok megjelenését.

Forrás: grandis.hu

Tartsd be a használati utasításokat

Talán azt hihetnéd, hogy egy ennyire egyértelmű termék, mint a munkavédelmi bakancs nem szorul magyarázatra, azonban ez nem csupán egy divatcipő, amiben a boltba ugrasz le, hanem az a célja, hogy megvédje lábad a munkahelyi sérülésektől – ennek megfelelően lehetnek különleges tudnivalók, amelyre a gyártók felhívhatják a figyelmedet.

Az se mindegy, hogy használod a mindennapokban

Használj cipőkanalat, oldd ki a fűzőt rendesen minden fel- és levételnél, hogy ne menjen tönkre a sarok rész, ne kopjon feleslegesen az anyag.

Mérd fel, hogy pontosan milyen munkahelyen kell használnod! Számtalan különféle változat közül választhatsz, ezek mind-mind különböző dolgok ellen védenek, használj a munkakörülményeidnek megfelelő bakancsot!

Forrás: grandis.hu

Fontos a rendszeres ellenőrzés és a javítás is

Érdemes néhány hetente átnézned tüzetesen a bakancsodat, nincs-e rajta kopás, szakadás, repedés, nem foszlik-e a fűző, nincs-e megtörve valahol.

Ha a hiba javítható, akkor csináltasd meg mielőbb.

A megfelelő tárolás a kulcs

Nem csak a használattól, de használaton kívül is tönkre tud menni, azonban a helyes tárolás segít abban, hogy kevésbé fáradjon az anyag. Íme néhány tipp, amelyekkel megnövelhető az élettartama:

  • hőmérséklet és páratartalom – tárold száraz, hűvös helyen, valamint 1-1 nedvességfelszívó tasakot is bedobhatsz a bakancsba.
  • ne tedd ki közvetlen napfénynek, az UV-sugárzás károsíthatja az anyagot
  • mindig állítva tárold őket, ne legyenek összenyomva, felborulva
  • soha ne rakd el őket koszosan, lehetőleg legalább a látható szennyeződésektől szabadítsd meg

Amennyiben a fentieket mind betartod, akkor lábbelid sokkal tovább fogja bírni, ezzel pedig hosszú távon jelentős pénzt tudsz megtakarítani.

Forrás: grandis.hu

Szeretnél új munkavédelmi bakancsot beszerezni, vagy kíváncsi vagy más modellekre? Nézz szét a Grandis.hu munkavédelmi webáruház bakancsai között!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában