Márton Kamilla

2019.11.28. 06:00

Gimisek is tanítanak a KórházSuliban

A kórházba kerülő gyerekeknek nagy kihívás lépést tartani az iskolai tananyaggal úgy, hogy nincsenek jelen a tanórákon. A KórházSuli már hatodik éve működik és azért jött létre, hogy segítséget kaphassanak ebben. Alapítója, Tóthné Almássy Mónika kórházpedagógus, aki Berczelédi Réka biológia-kémia szakos középiskolai tanárral együtt dolgozta ki a KórházSuli ötletét.

Széchenyi István Gimnázium

Képünkön Berczelédi Réka biológia-kémia szakos középiskolai tanár (balra), Tóthné Almássy Mónika kórházpedagógus (középen), valamint Drevényi Anita segítő

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: m@rci

A program működésének sikere a szakemberek által összeállított és működtetett rendszer, ami a beteg gyerekekkel egyidős önkéntesek tudására és munkájára épül. Az önkéntes középiskolai és egyetemi tanulók minden év szeptemberében részt vesznek egy oktatáson Budapesten. Itt tanulhatják meg a Moodle használatát.

Ez egy, a tananyagfejlesztéshez megalkotott felület, ide kerül fel minden kész anyag, és innen tanul a segített gyerek is. Miután a jelentkezők sikeresen elvégzik az oktatást, már csak a jelentkezés marad hátra. Ekkor az önkéntes kiválaszthatja, hogy milyen idős gyereknek, mely tantárgyban szeretne segíteni. Majd a segített tanulóhoz tartozó egyetemista felveszi a kapcsolatot a középiskolai diákkal, és megbeszélik a tanév menetét.

Tavaly én is önkéntes voltam. A magyartanárom, Dóra Krisztina tanárnő hívta fel a figyelmemet a KórházSulira. Egy kisfiúnak, Beninek készítettem angolból tananyagokat egyik osztálytársam, Dávid Dominika segítségével. Azon kívül, hogy részt vehettem a programban, volt lehetőségem beszélgetni egy volt diákkal, Fülöp Péterrel, aki idén májusban érettségizett le a KórházSuli segítségével. Így egy kicsit betekintést nyerhettem abba, hogy az ő szemszögéből milyen ez a program.

– Hogyan találtál rá a KórházSulira?

– Anyukám fedezte fel a közösségi médiában és e-mailben léptünk velük kapcsolatba.

– Mi volt az első gondolatod róla?

– Kíváncsi voltam, hogyan is zajlik ez az egész, mert valahogy nem tudtam elképzelni, hogy a diákok jobban tanítanak, mint a tanárok. Azután rájöttem, hogy valamelyik tantárgyat tényleg érthetőbben magyarázta a kortársam.

– Mennyire volt hasznos a KórházSuli segítsége az érettségire való felkészülésnél?

– Teljesen elégedett voltam. Élsportolóként nem nagyon volt ínyemre a tanulás, de ők mondhatni megszerettették velem.

– Mennyire jöttél ki jól a segítőiddel?

– Az önkéntesekkel, akikkel akkor ismerkedtem meg, remekül kijöttünk egymással, és az nagyon tetszett bennük, hogy nem sajnáltak az állapotom miatt. A kapcsolatot közösségi oldalon tartottuk, és ha valakinek nem volt jó az időpont, ott konzultáltunk egymással.

– Tartod még a kapcsolatot a KórházSulival?

– Igen, és felajánlották a további segítséget is.

– Gondolkoztál már azon, hogy a jövőben te is szeretnél önkéntesként segíteni?

– Őszintén szólva, gondoltam rá, hogy milyen lenne, ha én tanítanék másokat, de a végén arra jutottam, hogy senki nem járna jól.

Képünkön Berczelédi Réka biológia-kémia szakos középiskolai tanár (balra), Tóthné Almássy Mónika kórházpedagógus (középen), valamint Drevényi Anita segítő
Fotó: Beküldött fotó

Egy hetet töltenek a táborban

A KórházSuli minden nyáron megszervezi saját táborát a Bethesda Gyermekkórház segítségével. Húsz gyógyuló és húsz segítő diákot hívnak meg, egy hetet töltenek együtt. Idén Gánton szervezték meg. A tábor lényege, hogy a gyógyuló és segítő diákok végre találkozzanak és jobban megismerhessék egymást. A résztvevőket mindig rengeteg érdekes és szórakoztató program várja.

– Délelőttönként általában a szálláson különböző programok és feladatok voltak. Eleinte a szervezők leginkább az ismerkedésre fektették a hangsúlyt. Délutánonként pedig mindig elmentünk kirándulni számunkra ismeretlen helyekre – nyilatkozta Fülöp Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!