Sipos Vivien

2019.11.14. 06:00

Ifjú sportoló nagy álmokkal

Manapság egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a fiatalok a különböző sportágak iránt, ami leginkább a jót akaró szülői behatásnak, illetve a folyamatosan fejlődő iskolai rendszernek köszönhető. Rengeteg gyerek és felnőtt egyaránt választja testmozgás gyanánt a triatlont, amelynek leginkább a változatossága tetszik meg rögtön nekik, hiszen ebben a sportágban felváltva kell úszni, biciklizni és futni, miközben egy kitűzött távot tesznek meg. A tizennyolc éves Hornyák Döme – a tiszaföldvári Hajnóczy József gimnázium végzős magántanulója – a Martfűi Úszó és Triatlon Klub tagjaként rendkívül szép eredményeket ért már el felfelé ívelő pályafutása során.

Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium

A tizennyolc esztendős Hornyák Döme büszkén mutatja éremkollekcióját

Forrás: Beküldött fotó

– Hogyan kezdődött a triatlonista karriered?

– Az úszással kapcsolódtam be az egész sportágba, s ezután csatlakozott be lassacskán a futás és a biciklizés is az életembe – árulta el Döme, aki nem egészen tizenkét esztendeje foglalkozik a triatlonnal. – Az egészséges táplálkozás és fitt életmód elengedhetetlen része mindennapjaimnak, ebben a családom is segít. Édesanyám, nagymamám, édesapám és a két testvérem is nagyon szép sportmúlttal rendelkezik, de legfőképpen anyukám és nagymamám, akik Európa-szintű gátfutók voltak. Mindig is a sport iránti szeretetre neveltek engem.

– Érthető akkor, hogy így te is a sport után kezdtél el érdeklődni. Melyek azok az országos vagy nemzetközi megmérettetések, melyekre kimondottan büszke vagy?

– Volt egy nemzetközi junior Európa-bajnokság az idei évben, amin szerepeltem, és ott a huszonhatodik helyen végeztem. Úgy gondolom, ez az egyik legnagyobb címem. Itt főleg válogatott triatlonosok szerepeltek, ez a mezőny elég erősnek mondható. Rendesen fel kellett készülnöm a versenyre, viszont örülök, hogy elsőéves juniorként részt tudtam ezen venni.

A tizennyolc esztendős Hornyák Döme büszkén mutatja éremkollekcióját
Fotó: Beküldött fotó

– Akadt-e már a pályafutásod alatt kudarcként megélt versenyed? Hogyan viseled és küszö­bölöd ki a hibákat?

– Persze, mint ahogy szerintem minden sportolónak volt. Ez egy dobókocka igazából, hogy mikor mennyit dob éppen az ember, hogyan sikerül egy bizonyos verseny. Ekkor leülünk az edzőmmel, és megbeszéljük az elvétett hibáimat, hogy máskor mit csináljak. Véleményem szerint nem szabad fennakadni ilyesmin, hanem túl kell esni rajta, és felfrissült aggyal kell hozzáállni a következő kihíváshoz.

– Milyen hosszú és rövid távú céljaid vannak a triatlonnal? Mi motivál abban, hogy lehetőség szerint mindig a maximumot nyújtsd?

– Célom a 2020-as évben a világbajnokságra kijutni, ami a kanadai Edmontonban lesz, illetve a jövőben szeretnék a sporttal továbbra is foglalkozni, ameddig csak tudok. Az eredmények ösztönöznek leginkább, meg a társaság, ami körülvesz.

– Remélem, sikerül majd elérned az álmaidat! Mik azok az alapértékek, amiknek köszönheted az elért sikereidet?

– Az elszántság, én ezt mondanám. Ezen túl is a fájdalom elfogadása, ami ennél a sportnál elengedhetetlen.

– Mikor és milyen okból lettél magántanuló?

– Tavaly októberben kérvényeztem azt, hogy magántanuló lehessek. Ennek az az oka igazából, hogy sokkal több időt kell már töltenem edzéssel azon a szinten, amin most vagyok. Muszáj elég időt szánnom a triatlonra.

– Hogyan viszonyulnak hozzád a tanárok és az osztálytársaid az iskolában?

– Nagyon jól. A tanárok építő jelleggel és konstruktívan, s bár minimálisan, de megszakadt a kapcsolatom az osztályommal, viszont ők is támogatnak engem.

– Tervezel-e továbbtanulni az érettségi után?

– Igen, szeretném folytatni a tanulmányaimat az Eszterházy Károly Egyetemen, és elvégezni a testnevelő-edző szakot, vagy esetleg még egy sportmasszőri képzést, belátható időn belül.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik a triatlon vagy egyéb más sport iránt érdeklődnek?

– Azt üzenném nekik, hogy mindenképpen azt csinálják, amit élvezni tudnak és amiben otthon tudják érezni magukat. Azt kívánom nekik, hogy ők is találjanak olyan emberi kapcsolatokat, mint amiket nekem sikerült kiépítenem, hiszen ezek életem végéig elkísérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!