Sport

2017.03.17. 09:45

Egy bizonyos szint után már nem elég a tehetség

Minden sportoló hosszú és sikeres pályafutásról álmodik. Egy nem várt sérülésnél a kérdés: hogyan tovább? A szolnoki születésű Szintai Dávid az elmúlt hónapokban tapasztalhatott hasonlót, sarokcsontgyulladása miatt ugyanis némi kényszerpihenőt kellett kivennie.

Pabar Gyula

Minden sportoló hosszú és sikeres pályafutásról álmodik. Ezért, mikor jön egy nem várt sérülés, óhatatlanul is felmerül a kérdés: de hogyan tovább? A szolnoki születésű Szintai Dávid az elmúlt hónapokban tapasztalhatott hasonlót, sarokcsontgyulladása miatt ugyanis némi kényszerpihenőt kellett kivennie.

– Hosszú, több hónapos kihagyása után februárban, a budapesti fedett pályás magyar bajnokságon térhetett vissza. Ami – azt gondolom – ennél jobban nem is sülhetett volna el.

– Korábban még sosem fordult elő velem olyan, hogy több hónapig nem teniszezhettem. Ezért először kicsit féltem, hogy miként megy majd a játék, ugyanakkor nagyon izgatott is voltam, mert bár nem támasztottam magammal szemben óriási elvárásokat, azért titkon reménykedtem a jó szereplésben.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szintai Dávid már kisgyerekként életre szóló barátságot kötött a tenisszel Fotó: Zádor Péter
[/caption]

– Végül egyéniben harmadik lettem, míg a párosok döntőjét megnyertük Zsombival (Piros Zsombor – a szerk.), ami pazar érzés volt, már csak azért is, mert ezzel sikerült megszereznem pályafutásom első fedett pályás felnőtt magyar bajnoki címét.

– Pár nappal később pedig már Toni Nadal tartotta önnek az edzést...

– ... és Magnus Norman (Davis Kupa-győztes, Stanislas Wawrinka edzője), meg Alberto Castellini (a GPTCA elnöke, Marc Rosset, Janko Tipszarevics, valamint Ivo Karlovic korábbi trénere)

– Hűha! Meséljen, milyen volt ilyen nagy nevekkel együtt dolgozni a BOK Csarnokban megtartott GPTCA- (Nemzetközi Profi Teniszedzők Szövetsége) edzőképzés keretében?

– Egy szóval: leírhatatlan! Mindhárman hatalmas formátumú egyéniségek, merőben eltérő munkamódszerekkel, egy dolog viszont közös bennük: a sport iránti elkötelezettségük, szeretetük. Gyakorlatilag, ők erre tették fel az életüket, a tenisszel kelnek és fekszenek, minden egyes mozzanatukból ez érződik ki.

– Ki milyen gyakorlatokat végeztetett önnel?

– Nadal és Castellini egyaránt a mentális készségek fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. Az olasz edző például volt, hogy felsorakoztatott többünket az alapvonalra, elmondtuk, milyen ütést akarunk végrehajtani, a pálya mely szegletére, majd ezt a gyakorlatban is be kellett mutatnunk.

– Mondanom sem kell, nem mindig sikerült elsőre. Ezzel szemben Norman kifejezetten gyakorlatias ember. Kisméretű medicinlabdákat kellett hajigálnunk a testünk mellől. Mikor megcsináltunk belőle iksz darabot, megkérdezte: „ez a gyakorlat szerintetek mire jó? Ez a fonákütés alapja”.

– Év eleji tornagyőzelem, új impulzusok, ezek szerint minden adott ahhoz, hogy a 2017-es éve sikeres legyen. Milyen célokat tűzött ki maga elé?

– Sokösszetevős a dolog. Először már annak is örülnék, ha nem kellene tovább küszködnöm a lábammal. Talán a hirtelen túlzott terhelés következménye, hogy újra begyulladt a sarokcsontom. Ezért a március első két hete főként a pihenéssel, a kezelésekkel, meg a könnyített konditermi edzésekkel telt.

– Időszerű lenne már újra nemzetközi tornákon is megméretnem magam, hogy ne csússzak nagyon vissza a ranglistán. Reményeim szerint a jövő hétfőn kezdődő horvátországi tizenötezer dolláros future versenyen már ott lehetek. Aztán majd meglátjuk, hogy a lehetőségeim függvényében miként alakul a versenynaptáram.

– Teniszes berkekben van egy jól bevett mondás, miszerint „egy szintig mindenki tud teniszezni, egy bizonyos szint után viszont a tehetség már nem elég”. Amint az ember elkezd a felnőttek között versenyezni, ez még hatványozottabban igaz.

– Akinek adva a biztos anyagi háttér, az sok külföldi tornán részt tud venni, így több esélye van a pontszerzésre, míg aki mondjuk nem rendelkezik szponzorokkal, az jókora hátrányból indul a többiekkel szemben.

– Úgy veszem ki a szavaiból, mintha ön is válaszút elé érkezett volna.

– Tavaly érettségiztem, így döntenem kellett, hogy tovább folytatom a teniszt versenyszinten, vagy inkább hagyom az egészet, és szakmát tanulok.

– Én akkor határozottan kijelentettem, hogyha a lehetőségeink engedik és a sérülések is elkerülnek, akkor játszok, amíg tudok, megpróbálom a legjobbat kihozni magamból. Elvégre már kisgyerekként az volt az álmom, hogy nagy teniszező váljon belőlem, akire sokáig emlékeznek majd az emberek.

– Pedig egész kicsiként nem is választhatott volna a tenisztől távolállóbb sportágat magának.

– Mintegy három és fél évig karatéztam, mielőtt örök barátságot kötöttem volna a tenisszel. Sose felejtem el, nyolcéves koromban a családdal a horvátországi Umagban nyaraltunk, és az ottlétünk során az egyik nap édesapám elvitt minket egy teniszmeccsre.

– Akkor olyan játékosok voltak a pályájuk zenitjén, mint Carlos Moya vagy Tommy Robredo, s mind ott játszottak tőlünk egy karnyújtásnyira. Akkor ott eldöntöttem, én is ezt akarom csinálni!

Névjegy

Név: Szintai Dávid.

Született: 1997. 06. 09.

Jelenlegi egyesülete: MTK Park Tenisz Klub.

Edzői: Nagy Gyula és Simai Péter (erőnléti edző).

Ütőkeze: jobb.

Fonák: kétkezes.

Kedvenc ütésfajtája: tenyeres.

Példaképe: Rafael Nadal.

Amire büszke: 2009–2015 között tagja volt a korosztályos válogatottnak, 2011-ben az év utánpótlás-teniszezőjének választották Babos Tímeával együtt, továbbá 21-szeres magyar bajnoknak vallhatja magát.

Nemzetközi tornagyőzelmei: 2009: Koper (egyéniben és párosban), Budapest (párosban).

2011: Vinkovci (egyéniben és párosban), Szabadka (egyéniben és párosban), Budapest (egyéniben és párosban).

2012: Kranj (párosban).

2013: Milovice (egyéniben és párosban).

2016: Szabadka (párosban).

Született: 1997. 06. 09.

Jelenlegi egyesülete: MTK Park Tenisz Klub.

Edzői: Nagy Gyula és Simai Péter (erőnléti edző).

Ütőkeze: jobb.

Fonák: kétkezes.

Kedvenc ütésfajtája: tenyeres.

Példaképe: Rafael Nadal.

Amire büszke: 2009–2015 között tagja volt a korosztályos válogatottnak, 2011-ben az év utánpótlás-teniszezőjének választották Babos Tímeával együtt, továbbá 21-szeres magyar bajnoknak vallhatja magát.

Nemzetközi tornagyőzelmei: 2009: Koper (egyéniben és párosban), Budapest (párosban).

2011: Vinkovci (egyéniben és párosban), Szabadka (egyéniben és párosban), Budapest (egyéniben és párosban).

2012: Kranj (párosban).

2013: Milovice (egyéniben és párosban).

2016: Szabadka (párosban). Szintai Dávid már kisgyerekként életre szóló barátságot kötött a tenisszel Fotó: Zádor Péter -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!