ATLÉTIKA

2017.07.12. 14:37

Szolnokiak is indulnak az U23-as Európa-bajnokságon

Kedd délután elutazott Lengyelországba az idei Európa-­bajnokságra a magyar U23-as atlétikaválogatott. Bydgoszczban négy atléta képviseli majd a Szolnoki MÁV SE színeit.

Gutai István

Rivasz-Tóth Norbert újabb nagy dobásra készül, ezúttal az U23-as Európa-bajnokságon

Forrás: masz.hu

Tavaly junior-­világbajnokságot rendezett a lengyel iparváros, így a harmincegy magyar ­sportoló némelyikének már ismerős lesz a környezet. A négy szolnoki at­léta közül kettő vág­tázó, kettő pedig ­gerelyhajító. A szövetség döntése értelmében a két vágtázó edzője, Ecseki Dániel nem tagja a hivatalos küldöttségnek.

A négy szolnoki atléta közül­ elsőként Rivasz-Tóth ­Norbert áll versenybe, a férfi gerelyhajítás selejtezői ugyanis már csütörtök délután megkezdődnek. A törökszent­miklósi fiatalember Székesfehérváron, a Gyulai Memorialon­ 78,51-es eredményt ért el bő egy hete, ami a felkészülés azon állapotában igencsak biztató eredmény.

Rivasz-Tóth Norbert újabb nagy dobásra készül, ezúttal az U23-as Európa-bajnokságon
Forrás: masz.hu

– A Gyulai ­Memorialon edzésjelleggel vett részt ­Norbi, méghozzá úgy, hogy a versenyt megelőző napokban egy kisebb izomhúzódása is volt. Érdekes a helyzet U23-ban, már ami a férfi gerelyhajítást illeti – ­mondta közvetlenül a reptéri becsekkolás előtt Varga Lőrinc, edző.

– A felnőtteknél a németek, csehek, finnek viszik a prímet, itt viszont egy görög, egy román, egy moldáv és egy litván srác lehet ­Norbi legnagyobb ellenfele. A görög fiú például idén 88,01-et is dobott, ezzel már felnőttmezőnyben is az élbolyban lehet lenni. Reális elvárás Norbival szemben, hogy a kisdöntőbe bejusson, vagyis ott legyen a legjobb tizenkettő között.

– De ha minden szerencsésen alakul, akkor még a legjobb nyolc sem elérhetetlen. Úgy látjuk, hogy öt–hat versenyzőnek van reális esélye oda­érni a dobogóra. Ha például az Európa-bajnokságon egy magyar atléta bejut a nagydöntőbe, azért az már elég nagy dolog.

– Meg vagyok győződve arról, hogy Norbi rövid időn belül 83–85 méter körüli dobó lehet, de egy nyolcvan méter fölötti dobás már most is kiszaladhat tőle. Persze elkiabálni semmit sem akarunk, mert tényleg nagyon sok mindentől – időjárástól, széltől, napi formától, esetleges sérüléstől – függhet a végeredmény.

Boros Bence és Pázmándi Zsolt a 4x100-as váltó tagjaként szombat délelőtt kezd a selejtezőben, néhány perccel utánuk Szilágyi Réka számára is megkezdődik az Eb.

– A női gerelyhajítóknál még erősebb a mezőny, akár a férfiakéval összevetve, akár más versenyszámokkal – folytatta a szakvezető.

– Indul például a horvát Sara ­Kolak, aki U23-as létére megnyerte a riói olimpiát. Ha ez nem lenne elég, ott lesz még a mezőnyben az idei felnőtt világranglista második helyezettje, egy görög lány, valamint a tavalyi világranglista-vezető lengyel versenyző. De Rékával szemben is elvárás, hogy odaérjen a legjobb tizenkettő közé. Ha esetleg be tudna jutni a nyolcba, az világraszóló szenzáció lenne. De a tizenkettes döntőre szerintem van esélye.

Az U23-as korosztály már a felnőttmezőny közvetlen előszobája. Így egy ilyen világversenyen elért eredményt már nemzetközi szinten is jegyeznek. És bár nem következik a korosztályos sikerből, hogy valaki a felnőttek között is a legjobbak között lesz, az utóbbi évtizedek tapasztalatai alapján sehol sem legyintenek az U23-as eredményekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!