KOSÁRLABDA

2017.11.14. 08:50

Már ma a FIBA Európa Kupa második fordulójába juthat az Olaj

Ma este második csoportkörös tagságát ünnepelheti a Szolnoki Olaj gárdája.

Sztrahinja Milosevics (balra, fehérben) jó és ponterős játékára nagy szüksége lesz az Olajnak kedd este is

Fotó: Mészáros János

Ehhez „csupán” le kell győzni a Falcót a FIBA EuropeCup H-csoportjának magyar rangadóján, ami 18 órakor kezdődik a Tiszaligeti Sportcsarnokban.

Három játéknap után még minden esély megvolt arra, hogy mindkét magyar csapat ott lehet a FIBA Európa Kupa második csoportkörében. Ám a Falco az idegenbeli, hosszabbításban elszenvedett vereség után hazai pályán is kikapott a Nyizsnij Novgorodtól.

Ezzel viszont biztossá vált, hogy a szombathelyi csapat csak akkor ábrándozhat továbblépésről, ha nyer Szolnokon. Az Olaj számára is komoly a tét – a két csapat közti rivalizálás okozta presztízsen kívül is.

A utolsó, éppen Nyizsnij Novgorodban játszandó meccs eredményétől függetlenül ott lesz a folytatásban, ha legyőzi a Falcót.

– Nyilván egyszerű a képlet, tovább szeretnénk jutni – jelentette ki határozottan a hétfői edzés előtt Vojvoda Dávid csapatkapitány.

– Egy elég kemény mérkőzésre van kilátás, mindkét csapat jó formában van. Mindig van két- három olyan játékosuk, aki nagyon jó teljesítményt nyújt. Nyilván itt gondolok Darrin Govensre, Perl Zoltánra, akik tényleg most már hetek óta nagyszerű formában kosárlabdáznak.

– Úgyhogy felkészülünk csapatszinten is az ellenfélből és egyénileg is. Biztos, hogy a közönség mellettünk fog állni, abban biztos vagyok, hogy teltházas mérkőzés lesz, nagyszerű hangulattal. A pályán szeretnénk bebizonyítani, hogy mi a Falcónál jelenleg jobb csapat vagyunk.

A FIBA Európa Kupa első magyar párbaját október 25-én a Falco nyerte 84–74-re, Szombathelyen. Azon a meccsen Vojvoda Dávid ugyan 26 pontot szerzett, ám ez sem volt elég a sikerhez. Egy korábbi Olaj-játékos, Milos Boriszov volt igazán elemében, hiszen 19 pontja mellé 11 lepattanót is szerzett, azaz dupla-duplát ért el.

– Harmincöt-harminchat percig abszolút mi álltunk győzelemre, de volt egy kétperces kihagyásunk, amit a Falco kegyetlenül megbüntetett, úgyhogy kielemezzük, hogy ott hol hibáztunk – folytatta a kapitány.

Sztrahinja Milosevics (balra, fehérben) jó és ponterős játékára nagy szüksége lesz az Olajnak kedd este is
Fotós: Mészáros János

Az Olaj eddig veretlen a magyar bajnokságban, a FIBA EuropeCup H-csoportját is vezeti három győzelemmel és egy vereséggel. A Falco „európai” mérlege 2–2. Hazai vonalon is két veresége van: még az első fordulóban Pakson kapott ki, de elbukta a Körmend elleni vasi rangadót is.

Másfél hete viszont Sopronban győzött igen meggyőzően, szombaton pedig az újonc Debrecent verte idegenben, harminc ponttal. Hogy mindent meg fog tenni a szolnoki győzelemért és a továbbjutási esélyének megőrzéséért, az teljesen bizonyos.

A H-csoport másik mérkőzésén a Nyizsnij Novgorod a Karpos Sokolit fogadja szerdán este. Két hete az oroszok Szkopjéban 34 ponttal nyertek, csoda lenne, ha éppen most szerezné meg első győzelmét a macedón csapat.

A csoportkör december hatodikán Karpos Sokoli–Falco és Nyizsnij Novgorod–Szolnoki Olaj mérkőzésekkel zárul. Ha a mai és a szerdai meccsek szolnoki, illetve novgorodi győzelemmel érnek véget, akkor már tét nélkül.

A Körmend kiváló helyzetben

Az európai sorozatban szereplő magyar csapatok közül a Körmend van a legjobb helyzetben, eddig mind a négy meccsét megnyerte. Szerdán az egy győzelemmel és három vereséggel álló Brüsszel vendége lesz. Az Alba Fehérvár a pocsék kezdés ellenére sem kell, hogy letegyen a továbbjutásról: ehhez azonban nyernie kellene a belga Proximus Spirou otthonában, szerda este.

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!